Spidsbundet drikkebæger – en imitation af jernalderens luksusglas

Fra september 2023 til marts 2024 har Museum Østjylland haft overvågning på et 19 km langt og ca. 5 m bredt kabeltracé mellem en solcellepark ved Stouby til en transformatorstation ved Viborgvej, lige vest for Randers. På de sidste kilometer er der to steder fundet spor efter bebyggelse fra ældre germansk jernalder, omkring år 500 e.v.t.

På en mark lige syd for Bjergby er der i en lille rektangulær grube med keramik, måske et lille opbevaringsrum under gulvet i et hus, fundet et meget karakteristisk skår fra bunden af et spidsbundet drikkebæger i keramik. Typen er relativt sjælden, og dette er blot det femte kendte eksemplar i museets ansvarsområde, hvoraf to kan ses i udstillingen. Det største har været 26 cm højt med en mundingsdiameter på ca. 8 cm.

Det særligt interessante ved denne type drikkebægre er, at det tilsyneladende er en imitation af frankiske drikkeglas. Drikkeglassene og de smukt forarbejdede ”kopier” i keramik anses for en luksusvare, der må have tilhørte samfundets elite, muligvis brugt ved særlige lejligheder.

Drikkebægeret er desuden fundet kun ca. 2,5 km syd for Kirkemosegårds Mose ved Spentrup, hvor en detektorfører i 2013 fandt den enestående guldskat med rygknapfibel og hængesmykker.

Hvis du vil vide mere, har Ernst Stidsing skrevet om drikkebægrene i museets årbog fra 2008.

Langs samme kabeltracée, ca. 5 km sydvest for Bjergby, hvor drikkebægeret blev fundet, er der 600 m vest for motorvejen ved Helsted udgravet et ca. 44,5 m langt og ca. 6 m bredt langhus med omtrent samme datering som det spidsbundede drikkebæger, dvs. ca. 500 e.v.t.

Huset har haft ikke mindre end 12 sæt tagbærende stolper. I et af disse tagstolpehuller samt nedgravet i en lille grube inde i huset er der fundet potteskår fra lerkar.

Huset har efter alt at dømme, ud fra lignende bebyggelse andre steder fra, været hovedbygning på en stor gårdsenhed, som må have haft flere bygninger tilknyttet inden for et stort indhegnet område.

Om end sådan et tracé blot giver os et fem meter bredt indblik i bebyggelsen på stedet, så er det store langhus fundet på et sted, hvor vi hidtil ikke har kendt til bebyggelse fra yngre jernalder.

Lerkarskår fra stolpehul i det 44,5 m lange langhus vest for Helsted. Datering ca. 500 e.v.t.