Museum Østjylland i Grenaa

Adresse: Søndergade 1, 8500 Grenaa.

Åbningstid

Åbent tirsdag-søndag, kl. 10-16.
Åbent mandage i uge 7, 42 og 2. påskedag 

Lukket 1. maj, 2. pinsedag, grundlovsdag, 24. december - 1. januar

Der er gratis adgang.

Tilgængelige udstillinger på Museum Østjylland i Grenaa

Velkommen til Museum Østjyllands permanente udstilling Fire veje til Norddjurs. Gennem fire afsnit fortæller vi den spændende og overraskende historie om livet på Norddjursland gennem mere end 10.000 år. Vores udstillinger er indrettet, så de er tilgængelige for både kørestolsbrugere, mennesker med syns – og hørehandicaps m.fl.

Parkeringsforhold

På p-pladsen i forlængelse af museet findes to handicappladser: den ene er placeret tæt på museet med let adgang til museets handicapvenlige indgang. Den anden finder I foran de offentlige toiletter bagved Grenaa Egnsarkiv.

Adgang til museet

Museum Østjyllands hovedindgang mod Kannikegade har en rampe til kørestolsbrugere og en trappe med gelænder.

Museum Østjylland har også indgang fra gården, hvor der er en ujævn belægning.Reception/butik

Der er direkte adgang til museets reception og butik fra hovedindgangen. I receptionen findes teleslynge.

Handicaptoilet

Handicaptoilet findes i stueetagen til venstre for hovedindgangen.

Adgang til udstillingerne

Museets særudstillinger findes i stueetagen. Den permanente udstilling Fire veje til Norddjurs findes på museets 1. og 2. sal.
Museet er indrettet med lift til 1. og 2. sal. Max vægt 500 kg.

Mellem udstillingens afsnit findes trappelift (max. 250 kg.) og plateaulift.

Udstillingerne er indrettet i en fredet købmandsgård, hvilket betyder, at adgangen til nogle rum er begrænset af smalle døråbninger med 70 cm bredde og høje trin.
Vi tilbyder udlån af mindre kørestol.

Røregenstande

I alle afsnit findes røregenstande, som er monteret på en gul kasse. Tingene siger en lyd ved berøring.
Gæsterne må røre ved alle ting, som ikke er i montrer.

Digitale installationer

Interaktive skærme er monteret, så de er nemme for kørestolsbrugere at bruge. Skærmene kan betjenes i bunden af skærmbilledet, hvis gæsten har nedsat funktion i arme og hænder.

Film og digitale installationer er så vidt muligt tekstet og indtalt på både dansk og engelsk. Hvor det ikke er muligt med tekstning, er der installeret teleslynge, som er markeret med ikon.

Tekster

Teksterne i udstillingen er læsevenlige. Vi har taget hensyn til, at teksten skal kunne læses af både gæster med læsevanskeligheder og synsnedsættelse.

Siddepladser og pauserum

I udstillingerne har vi placeret mange siddepladser undervejs, både med og uden ryg – og armlæn.

I udstillingerne er der flere steder, gæsterne kan tage ophold, f.eks. ved sommerhuset, i jættestuen eller på kalkklinten.

Vi håber, I får en god oplevelse på vores tilgængelige museum.

Hvis I har spørgsmål eller brug for mere information om tilgængeligheden i museets udstilling, er I velkomne til at kontakte museumsinspektør Tina Bjerregaard på tlf. 4048 6530.

Historie

Frem til slutningen af 1800-tallet var bybilledet i Grenaa i høj grad præget af købmandsgårdene. Der er nu kun en af disse gårde tilbage, gården på Søndergade 1, som museet har til huse i. Den har været købmandsgård fra starten af 1700-tallet til 10. april 1970, hvor den solgtes til Djurslands Museum. Købmandsgården er en markant bygning i Grenaa, som alle i byen kender til.

I foråret 2012 gennemgik den gamle købmandsgård en større ombygning. Museet fik et nyt og synligt indgangsparti ud mod Kannikegade, og publikumslokalerne blev kraftigt forbedret.

Den 28. januar 2017 genåbnede museet efter en total ombygning af den permanente museumsudstilling. Den nye, permanente udstillinger tager dig med gennem 10.000 års historie på Norddjursland. ”Fire veje til Norddjurs” fortæller i fire temaer om de livsvilkår, menneskene siden stenalderen har levet under. Udstillingerne er spækket med filmklip, billeder, fortællinger og alt, hvad der ikke er sat i montre, må du røre ved.

Museum Østjylland vil være et museum for alle. Derfor er de nye udstillinger i Grenaa lavet lettilgængelige for alle – uanset forudsætninger, alder eller funktionsnedsættelser. Museet har installeret elevator og lifte, så alle kan komme omkring i huset og opleve udstillingerne.