Skatkammer Siam – Rasmus Havmøllers forunderlige samling

Rasmus Havmøller konserverede og registrerede sin fantastiske samling af dyr og kulturgenstande meget nøje og systematisk. Her ses han i fuld gang med sit sirlige registreringsarbejde klædt i afslappet tropetøj.

Skatkammer Siam – Rasmus Havmøllers forunderlige samling

Den omfattende renovering af den næsten 100 år gamle udstilling har også mundet ud i et navneskifte fra det tidligere Siamesisk Samling til nu Skatkammer Siam – Rasmus Havmøllers forunderlige samling. Det nye og længere navn dækker over både den gamle bevarede udstilling sat op af Rasmus Havmøller selv og over den nye udstilling, der fortæller historien om eventyreren Havmøller i ord, film og billeder.

Den nye udstilling indeholder fortællinger om samleren, hans familie og arbejde bl.a. i form af film optaget af Havmøller selv samt et lysbilledforedrag, der bygger på hans egne billeder og noter. Som gæst får du desuden en ”nøgle” til at forstå samlingen. Gennem seks nøglegenstande kommer du helt tæt på fortællingen om forskellige aspekter af samlingen og dens betydning.

En vigtig del af Skatkammer Siam fortæller om Havmøllers fantastiske og forunderlige samling af eksotiske dyr og smukke kunstgenstande. Selv fagfolk bliver imponerede og forundrede over Havmøllers etnografiske samling, som er indsamlet med passion, vedholdenhed og systematik.

Samlingen rummer flere truede eller uddøde dyr og fugle og vil ikke kunne opbygges i dag på grund af regler for køb og salg af truede dyrearter.

Huset på Juulsbakke 1 blev købt af Ebeltoft Museum omkring 1940, og samme år blev Rasmus Havmøllers samling fra Siam udstillet her. Forhusets facade blev grundmuret i 1845, mens man fra havesiden stadig ser det gamle bindingsværk fra 1700-tallet. Fra haven ses også baghuset, den gamle postlade, hvis navn stammer fra ejendommens funktion som posthus 1844 - 1901.