Skriv mystiske runer og send mærkelige beskeder

Er du også fascineret af runer, de der mystiske, stilkede tegn, som engang var skriftsproget i Danmark, men som næsten ingen kan læse i dag? Så kom og leg med runer, når de på BMA Maltfabrikken finder det ældgamle runealfabet frem og laver sjove aktiviteter.

Lær at skrive og forstå de mystiske runer, som vikingerne for 1.000 år ridsede ind i træ og ler og hamrede ind i sten. Den 19. november er der nemlig hyggelig rune-værksted på BMA Maltfabrikken, hvor børn i skolealderen og deres familier lærer runerne at kende. Det er ganske gratis, bare mød op på Maltfabrikken. Fotokilde: Runer/Pixabay

Skriv en hilsen med runer på en pind, rids dit navn med runer i træ eller kast med runerne, når BMA Maltfabrikken nu inviterer til hyggelig, sjov og lærerig workshop for børn og familier.
Det er gratis. 

Runeværksted – aktivitet for børn og familier, lørdag 19. november 2022 kl. 10 - 12 på BMA Maltfabrikken, Maltvej 8, 8400 Ebeltoft.
For børn fra cirka 6 år.
Gratis.

Runerne gemmer på både spændende historie, lidt magi og en del mystik. ”Denne formiddag støver vi det gamle runealfabet af, leger lidt med det og finder ud af, hvad det gemmer på, ” lover museumsinspektør Tina Bjerregaard, som har planlagt workshoppen.

Gode, gamle runer

Mange kender runerne fra runesten, som blev rejst i vikingetiden i de danske, svenske og norske områder. Især Jellingstenen er kendt i Danmark – også hos mange børn. 

”Mange børn kender allerede til runer, og derfor er det også ekstra sjovt at dykke lidt ned i, hvilken betydning runerne havde for datidens mennesker, ” forklarer Tina Bjerregaard, som vil lege, tegne og fortælle om runerne denne lørdag. ”Runestenen kunne blandt andet fungere på den måde, at de kunne vise slægtsforhold og arveret – og det var ret vigtigt, også i vikingetiden. Så børnene i lørdagens hyggelige rune-workshop lærer selvfølgelig også at skrive deres navne med runer. ”

Er der magi i runerne?

I de islandske sagaer er runerne tit forbundet med magi. I sagaerne kunne runerne både helbrede og nedkalde forbandelser! Men i virkeligheden var runernes betydning nok noget mere jordnær, mener museumsinspektøren.  

”Ifølge sagaerne kunne man skrive magiske remser med runer, og man kunne også lave noget så eksotisk som besværgelser og trylleformularer. Og man kunne kaste med runer for at spå om fremtiden. Men mange beskeder fra vikingetiden, som er er skrevet med runer, handler nu om meget mere almindelige ting og har ikke så meget med magi at gøre, ” smiler Tina Bjerregaard, som vil fortælle mere om runerne, imens børn og familier skriver, rister og kaster med de mærkelige tegn.

”Runer ser jo magiske ud – og de kræver også lige lidt afkodning. Og det i sig selv kan gøre dem meget mystiske! ”

Rune-workshoppen er for børn fra cirka 6 år og deres familier. Mindre søskende kan også sagtens tegne med.

For mere information kontakt: Museumsinspektør Tina Bjerregaard på tlf. 4048 6530 eller på tb@museumoj.dk