Så er det tid for julenostalgi og nissejagt på museet

Nu slår Museum Østjylland dørene op for årets mange julerier på museet i Kulturhuset. Her kan du gå på jagt efter de drillesyge museumsnisser, folde julepynt af gamle bøger og opleve vaskeægte Randers-julenostalgi i det store mekaniske nissebo. Og så er den gamle købmandsbutik i år proppet med julesager fra gamle dage, der kan friste enhver jule-sjæl. Det koster penge at købe sig glad i købmandsbutikken og museumsbutikken, men alle andre aktiviteter på museet er gratis.

Julen byder igen i år på hygge med et historisk islæt for hele familien på Museum Østjylland. Her kan du blandt andet tage på nissejagt, folde julepynt af gamle bøger og som noget helt særligt i år – få et kærligt gensyn med det fine mekaniske nissebo, som mange sikkert husker fra vinduet i Engelsk Herremagasin. Det virker stadig! Fotokilde: Museum Østjylland

Jul på museet med nissejagt, lørdag den 19. november - fredag den 30. december 2022 kl. 10 - 16 på Museum Østjylland, Stemannsgade 2, 8900 Randers C. Mandage lukket.
Gratis adgang.

Julen banker på, og den gode julestemning breder sig med lynets hast på Museum Østjylland. Traditionen tro står museet klar til at krydre juletiden med gode oplevelser for både børn og voksne.

”Op til jul er den tid på året, hvor vores gæster holder allermest af at gå på museum. Det mærker vi tydeligt på de mange, glade gæster, som hvert år lægger vejen forbi i november og december. Ingen tvivl om at mange familier har et museumsbesøg som en fast del af deres to-do liste her op til jul, ” fortæller museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen, som er ansvarlig for at få museet gjort klar til julesæsonen.

Finurlige folderier og gamle nisser

I år er særudstillingen, der fejrer museets 150-års jubilæum, pyntet op til jul med juleaktiviteter og julegenstande fra museets store samling.

”Du kan blandt andet se nogle af museets mange gamle nisser eller spille jule-timeline, hvor I kan konkurrere om, hvem der har bedst styr på julens historie. Hvornår blev det første juletræ i Danmark for eksempel tændt? Og hvornår blev den første tv-julekalender vist i fjernsynet? ” siger museumsinspektøren.

Elsker du at fordybe dig og være kreativ, er der i tiden op til jul også mulighed for at folde finurligt julepynt af bibliotekets gamle bøger. Julepynten kan du enten tage med hjem eller hænge på museets juletræ.

Mekanisk nostalgi fra Herremagasinet

Som noget særligt i år kan du opleve et stykke vaskeægte Randers-julenostalgi i form at et mekanisk nissebo. Nisseboet var gennem 1960’erne og 70’erne en elsket del af juleudsmykningen i vinduet på Engelsk Herremagasin i Middelgade.
Mange år hengemt på et loft har dog sat sine spor på den mekaniske juledekoration. Heldigvis har museets dygtige konservatorer sat nisseboet i så fin stand, at det med et tryk på en knap igen er muligt at se nisse-bamserne i fuld sving!

Vi savner jul i købmandsbutikken!

Efter nogle års fravær kan du i år igen tage på juleshopping i den hyggelige gamle købmandsbutik. Butikken vil indtil den 23. december bugne af nisser, julestjerner, søde sager og alskens andre gode julevarer med et nostalgisk præg.

”Rigtig mange af vores gæster har efterlyst den og givet udtryk for, at de savnede den her op til jul. Det har været en fast juletradition for gæsterne at lægge vejen forbi butikken, og så det er jo rigtig dejligt, at vi nu kan slå dørene til butikken op igen, ” forklarer Jesper Nørskov Pedersen.

Købmandsbutikken er åben fra den 19. november til den 23. december, tirsdag-fredag kl. 12 - 15.45 og lørdag-søndag kl. 10 - 15.45.

Ingen jul uden nissejagt

Og så skal ingen børn og barnlige julesjæle snydes for den altid populære nissejagt, hvor nisserne har indtaget museets udstillinger og efterladt små, hyggelige spor overalt mellem flintøkser og riddersværd!

For mere information kontakt museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen på tlf. 5172 8055 eller jnp@museumoj.dk