By-eksperter deler ud af viden om byens rum og liv

Byen er i rivende udvikling og vokser i både højde og drøjde. Det har sat byens mellemrum som gader og stræder, torve og parker under pres.

Beboelsesejendom på Energivej, Randers NV. Ejendommene var de første, der blev opført af Randers Boligforening af 1940 og er et eksempel på byggeri, der er med til at tegne byen, og som er et af de byrum, Museum Østjylland igennem tiden har dokumenteret. Fotograf: Annelene Petersen

Den problemstilling sætter Museum Østjylland nu under lup og inviterer til debat- og inspirationsaften i Helligåndhuset i Randers. Arkitekt Kristine Virén, urban explorer Jan Elhøj og stadsarkivar i Aarhus Søren Bitsch Christensen fortæller i et spændende oplæg om byens kulturarv og identitet. Samtidig bliver du inspireret til selv at spille en aktiv rolle i, hvordan fremtidens by skal forme sig.  
Reservér din gratis billet på museets hjemmeside. 

Inspirations- og debataften: Byens rum – Byens liv med Kristine Virén, Jan Elhøj og Søren Bitsch Christensen.
Tid: Torsdag den 23. maj 2024 kl. 18.30 - 21.
Sted: Helligåndshuset, Store Sal, Erik Menveds Plads 1, 8900 Randers C.
Gratis. Se program og reservér billet på link herunder.

De tre oplægsholdere brænder for bykultur og har hver deres indgangsvinkel, hvorfra de ser på byen, dens historie og udvikling. Alle tre har de stor viden om byens rum og kvalificerede bud på dens fremtid.

"Museum Østjylland er meget begejstrede for at kunne invitere til denne aften helt i byens tegn. De tre oplægsholdere kan med garanti give en spændende og underholdende overflyvning over byudvikling og byhistorie. De vil også byde ind med nye og overraskende inputs i debatten om byen i dag og i fremtiden,” lover museumsinspektør og tovholder på arrangementet, Rikke Alsbjerg Schøning.

Kloge på byens rum og liv

Det er tre velkendte ansigter, som byder ind i samtalen om byens rum og liv. Kristine Virén er uddannet arkitekt og arbejder som formidlingschef ved Videncentret Bolius. Mange vil nok også genkende hende som ekspert i DR’s tv-program Hammerslag, hvor hun deler ud af sit store kendskab til danskernes boligkultur, som den var, er, og som den måske bliver i fremtiden.

Jan Elhøj er tv-vært og urban explorer og de seneste år især kendt for sit humoristiske rejseprogram Nul stjerner med rejsemakkeren Morten Kirckhoff. Jan Elhøj er også forfatter til flere bøger i bogserien Abandoned samt bøgerne Forladte steder og De forladte danske hjem.
Søren Bitsch Christensen er ph.d., historiker og stadsarkivar ved Aarhus Stadsarkiv og ved, hvad der er værd at vide om byhistorie. Han er konstitueret leder af Dansk Center for Byhistorie, der er et førende forsknings- og formidlingscenter, som har de danske byers historie som primært arbejdsfelt.

Vær med, byd ind, spørg løs

I aftenens løb kommer de tre oplægsholdere med masser af inputs og har forhåbentlig inspirereret deltagerne til at se deres egen by og lokale byrum i et nyt og spændende lys. Der afsluttes med fællesdebat og dialog, hvor deltagerne kan dele deres egne synspunkter og stille spørgsmål til oplægsholderne.

”Vi håber, at arrangementet vækker deltagernes nysgerrighed for byens kulturarv og identitet, og at dette kvalificeret indspark vil inspirere byens borgere til aktiv at deltage i byens udvikling og fremtid,” slutter museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning.

Arrangementet afholdes i samarbejde med Randers Amts Historiske Samfund og er økonomisk støttet af Realdania, der sammen med Museum Østjylland sætter fokus på lokal bygningskultur.

For mere information kontakt: Museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning på tlf. 3071 6698 eller på ras@museumoj.dk Museumsinspektør Simon Ryvang True på tlf. 2464 3135 eller på srt@museumoj.dk