Blåt er godt! Farvning med indigo og blåtryk

Tirsdag den 6. august kl. 10-15

Det er efterhånden en herlig sommertradition i Ebeltofts gamle Farvergård, at vi vækker det gamle farverhåndværk til live for en dag eller to!

Oplev eller genoplev, hvordan man laver de flotteste blå klæder med plantefarven indigo, når der er arbejdende værksted i Farvergården den 6. og 7. august.

Denne dag kan du følge med i processen, når museets konservatorer gør den gamle farver kunsten efter og på traditionel vis indfarver tøj med indigo. Indigo er et plantefarvestof, der gennem tiden har været meget populært, da det giver en smuk, dybblå farve.

Tidligere i år var konservatorer fra museets bevaringsafdeling på studietur til blåtryksværksteder i Tyskland. Derfor er der denne gang et særligt fokus på dette særlige håndværk, som er på Unescos liste over immateriel verdensarv.

Blåtryk går ud på, at et mønster - gerne små blomstermotiver - først printes på stoffet med en farveafvisende pasta. Når klædet bagefter indfarves, kan indigoen ikke sætte sig, hvor mønsteret er påtrykt. Mønsteret forbliver derfor ufarvet.

Blåtrykkerne producerede stoffer med hvidt mønster på blå baggrund, som især var populære igennem 17- og 1800-tallet. Blåtrykshåndværket har været udbredt i mange europæiske lande, og dets rødder går helt til Østen og Indien.

Sted: Museum Østjylland, Farvergården, Adelgade 15, 8400 Ebeltoft

Det er gratis at deltage. Tilmelding ikke nødvendigt.