Tag på midsommervandring og få gode historier i ørerne

Sankthansbålene tændes overalt i sommerlandet den 23. juni, og det er samtidig tid at fejre solhverv. Det markerer Museum Østjylland ved at invitere alle interesserede på en stemningsfuld midsommervandring ved Bregnet Kirke. Her har to museumsinspektører linet gode fortællinger op om en hellig kilde, folketro og kristen fest.

En helt særlig sten i Ringelmose Skov gemmer sig bag træerne. Denne sten, og hvilke fortidsspor skoven ved Bregnet Kirke i øvrigt gemmer på, kan du glæde dig til at høre om på den hyggelige vandretur fra Bregnet Kirke den 23. juni. Det er gratis at gå med, og der er en lille forfriskning undervejs. Fotokilde: Museum Østjylland

Museet lover, at gåturen hverken bliver lang eller i hurtigt tempo. Så alle kan være med!
Det er gratis, og der er en forfriskning undervejs.

Vandretur: Helligkilde, folketro og kristen fest, onsdag den 23. juni 2021 kl. 20.45 - 21.30.
Mødested: Ved Bregnet Kirkes p-plads, Kirkebakken 2, 8410 Rønde.
Gratis inkl. forfriskning. Men husk tilmelding!

I kanten af Ringelmose Skov ligger Bregnet Kirke, eventyrligt smukt placeret i landskabet med udsigt over marker og vig. Tæt herpå findes helligkilden Sct. Tobias Kilde, som menes at have spillet en rolle i Bregnet Kirkes placering.

”Kilden ligger omkring 100 meter fra kirken, og man mener, at tilrejsende langvejs fra har besøgt kilden gennem tiden. Derfor er det meget sandsynligt, at der opstod en valfartskirke til at servicere de mange pilgrimme, som besøgte kilden, ” fortæller museumsinspektør Lea Glerup Møller, som vandrer med denne aften og byder på de gode fortællinger fra skoven.

Tobias kurerede blindhed

Helligkilderne var særligt virksomme ved solhverv. Det er derfor, vandreturen finder sted netop på sankthansaften.

”Kilden i Ringelmose Skov er opkaldt efter den hellige Tobias, som mentes at kunne helbrede øjensygdomme og blindhed! Det fortæller vi meget mere om på turen”, lover Lea Glerup Møller.

Hvad skoven også gemmer

Ringelmose Skov gemmer ikke kun på helligkilden og en smuk naturoplevelse. Skoven er en del af herregårdslandskabet ved Kalø. Et landskab, som herskabet på godset var meget opmærksomme på at bevare.

”Der er mange spor efter vores forfædres brug af skoven gennem mange generationer i form af gravhøje, vejstenkister og diger. Og man kan også finde en helt særlig sten bag træerne, nemlig en mindesten over den sidste baron på Kalø, ” fortæller museumsinspektør Tina Bjerregaard.

Der knytter sig en historie til, hvordan stenen blev lavet og til, hvorfor Kalø i sin tid overgik til staten. De historier kan du naturligvis også høre denne lyse midsommeraften!

For mere information kontakt:

Museumsinspektør Lea Glerup Møller på lgm@museumoj.dk eller 2113 0931
Museumsinspektør Tina Bjerregaard på tb@museumoj.dk eller 4048 6530.