Özlem Cekic leder dialogmøde om tørklæder

Dialogmøde i Kulturhuset: ”Tørklæde: Fængsel eller frihed”, lørdag den 16. marts 2019 kl. 15 – 17 i Store Sal, Kulturhuset Randers. Gratis adgang. Alle er velkomne.

Özlem Cekic er ordstyrer på mødet, hvor hun også fortæller egne erfaringer med at gå med tørklæde. ”Jeg gik selv med tørklæde som en del af mit teenageroprør. Men det røg lidt i vasken, da min far troede, at det var imamen, der påvirkede mig, og skolen troede, det var min far, der tvang mig, ” fortæller Özlem Cekic. Fotokilde: Pressefoto

Er muslimske kvinder, der går med tørklæde undertrykte, udanske og lever i et religiøst fængsel? Eller er det deres eget selvstændige valg at gå med tørklæde? Meningerne om det muslimske tørklæde er mange, og debatten kan til tider gå højt og være følelsesladet. Nu inviterer Museum Østjylland og Randers Bibliotek til et dialogmøde, hvor du kan komme til orde i debatten. Er det muslimske tørklæde udtryk for frihed eller fængsel?
Forhenværende folketingspolitiker Özlem Cekic fortæller på mødet om sin egne erfaringer med at gå både med og uden tørklæde. Hun fortæller også om det kontroversielle emne, som hun har beskæftiget sig med i mange år.
Özlem Cekic er desuden ordstyrer af dialogmødet.

Dialogmøde i Kulturhuset: ”Tørklæde: Fængsel eller frihed”, lørdag den 16. marts 2019 kl. 15 – 17 i Store Sal, Kulturhuset Randers.
Gratis adgang. Alle er velkomne.

 

Arrangementet finder sted i forbindelse med den nye særudstilling Mit Tørklæde - Mit Valg på Museum Østjylland. En udstilling, som netop handler om muslimske kvinders brug af tørklæde. Debatten på dialogmødet tager afsæt i det, som unge kvinder med muslimsk baggrund selv fortæller om at gå med tørklæde i Randers i dag.

”Der er blevet talt meget om tørklæder i medierne, men her har du mulighed for selv at komme i dialog med nogen, der går med tørklæde og med nogen, der ikke gør. Vi tror, at det er vigtigt for demokratiet og fællesskabet, at man mødes og snakker om tingene, ” forklarer Sice Juel Hansen og David Lebovitch Dahl, der er tilrettelæggere af både Mit Tørklæde – Mit Valg og af dialogmødet.

Alle kan komme til orde

På dialogmødet vil Sice Juel Hansen og David Lebovitch Dahl desuden fortælle om projektet bag særudstillingen. Mit Tørklæde – Mit Valg er både et udstillings- og uddannelsesprojekt, som involverer flygtninge, indvandrere og elever på ungdomsuddannelser. Projektets formål er at fremme aktivt medborgerskab, fællesskabsfølelse, rummelighed og demokrati.

”Derfor er det helt naturligt, at vi ud over at lave udstillingen og undervisningsforløbene nu også inviterer alle interesserede i Randers til et dialogmøde. Her kan alle komme til orde med deres forskellige synsvinkler, tale, lytte og måske få nogle nye input, ” siger Sice Juel Hansen og David Lebovitch Dahl.

Flere af kvinderne, der medvirker i projektet og udstillingen, er også med til mødet. Her fortæller de om at medvirke i projektet og udstillingen og giver et indblik i, hvordan det er at gå med tørklæde i Randers.

Özlem Cekic gik med tørklæde

Ordstyrer på dialogmødet er forhenværende folketingspolitiker Özlem Cekic. Hun arbejder nu med dialog og kulturmøder og vil til mødet udover at være ordstyrer også se på problemstillingen fra sin side. Özlem Cekic har fortalt sin egen tørklædehistorie i bogen Fra Føtex til Folketinget og også skrevet en børnebog om emnet.

Efter oplæg fra flere sider er dialogen åben blandt publikum, hvor der bliver rig mulighed for at komme til orde med spørgsmål til de deltagende, kommentarer og med egne historier.

Projektet Mit Tørklæde – Mit Valg er støttet af Region Midtjylland, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Spar Nord Fonden og Politiken-Fonden. Samarbejdspartnere i projektet er Sprogcenter Randers og Randers Bibliotek.

For mere information kontakt tilrettelæggerne af udstilling, projekt og dialogmøde Sice Juel Hansen på sch@museumoj.dk eller David Lebovitch Dahl på dld@museumoj.dk