Ny udstilling diskuterer tolerance, immigration og jøder i 400 år

Få befolkningsgrupper er som den jødiske, skiftevis blevet beundret og forfulgt, anerkendt og terroriseret. Jødernes omskiftelige liv i Danmark i 400 år markeres nu med en særudstilling på Museum Østjylland, der fokuserer på jøder i provinsen og på tolerance og immigration gennem tiden.

Udstillingen Dansk-jødisk liv i 400 år, Jøderne i provinsen – Randers appellerer til både børn, unge og voksne. Interaktive og legende elementer inddrager udstillingens gæster i fortællingen om immigration og identitet, som her hvor gæster inviteres med på flugten over Øresund under 2. verdenskrig. Foto: Dansk Jødisk Museum

Udstillingen er en vandreudstilling med første stop i Randers. Den interaktive udstilling er lavet af det jødiske samfund i Danmark og med historier om lokale jødiske borgere, fra Randers er det blandt andre familien Hartogsohn, Rosalie Levin og familien Nathan.
Alle er velkomne til udstillingsåbningen lørdag den 21. januar, hvor Michael Metz Mørch, næstformand for bestyrelsen i Dansk Jødisk Museum er hovedtaler.

Vandreudstilling: Dansk-jødisk liv i 400 år, Jøderne i provinsen – Randers, den 21. januar - 23. april 2023 på Museum Østjylland, Kulturhuset, Stemannsgade 2 i Randers.
Gratis adgang.
Udstillingsåbning lørdag den 21. januar 2023 kl. 11. Alle er velkomne.


Den danske kong Christian IV skrev i 1622 en invitation til ”jøder af den portugisiske nation” med en opfordring til, at de kunne bosætte sig i hans nye by Glückstadt i Schleswig-Holstein. Invitationen markerede begyndelsen til den dansk-jødiske historie. 
400 år senere kan Danmark se tilbage på en jødisk indvandring, der har sat sit tydelige præg på det danske samfund, erhvervshistorisk, politisk og kulturelt.

Tolerance og intolerance gennem tiden

400-års jubilæet markeres med forskellige tiltag. Et af dem er vandreudstillingen, der lægger ud i Randers for derefter at rejse til syv andre byer: Nakskov, Odense, Fredericia, Aarhus, Aalborg, Horsens for at afslutte i København.
Udover en traditionel 400-års tidslinje over jødisk liv i Danmark, tegner udstillingen også en 400-års tolerance vs. intolerance-tidslinje, hvor du som museumsgæst kan aflæse højdepunkter og lavpunkter for tolerancen overfor jøder. I fire interviews med unge danske jøder sætter udstillingen også antisemitisme i dagens Danmark til debat.

Jøderne i provinsen – Randers

Jøderne har sat deres tydelige spor i danmarkshistorien, og det understreges af de mange lokale vinkler på historien, som findes i danske provinsbyer som Randers. Udstillingen på Museum Østjylland har derfor et lokalt afsnit, hvor du kan opleve jødernes historie i byen.
Jøderne kom til Randers i 1757, da to jøder nedsatte sig som fabrikanter i byen. De lagde grunden til en jødisk menighed, der i 1800-tallet blev den største i Danmark uden for København med sine 200 personer.

”Jøderne arbejdede inden for mange erhverv. De slog sig ned som velhavende købmænd og fabrikanter, andre blev en del af middelklassen som håndværksmestre og detailhandlere, mens andre igen må tage til takke med livet på bunden af samfundet som fattige håndværkssvende og tjenestefolk, ” fortæller overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen, der har tilrettelagt udstillingsafsnittet om jøderne i Randers.
 
Fra 1870 og i årene frem flyttede mange medlemmer til hovedstaden, og i dag bor der næsten ingen jøder i Randers.

Udstilling, byvandring og materiale til skoleelever

Udstillingen indeholder interaktive og legende elementer, som inddrager dig som gæst i fortællingen om immigration og identitet. I udstillingen kan du blandt andet gætte med på, hvilke produkter og genstande, Danmark måske ikke havde haft, hvis ikke det var for de jødiske indvandrere.
Udover udstillingen kan du også tage på en digital byvandring i Randers, hvor du via en app følger i sporerne på de randrusianske jøder.
Endelig er udstillingens indhold også omsat til et undervisningsmateriale, der henvender sig til grundskolens mellemtrin og udskoling. Et undervisningsmateriale, der kan bruges uafhængigt af klassens besøg i udstillingen.

Et nationalt samarbejdsprojekt

Det jødiske samfund i Danmark står bag udstilling, undervisningsmateriale og de digitale ruter i samarbejde med Dansk Jødisk Museum, Jødisk Informationscenter samt Museum Østjylland, Historiens Hus i Odense, Aalborg Stadsarkiv, Aarhus Stadsarkiv, Museerne i Fredericia, Industrimuseet i Horsens og Museum Lolland-Falster.

Alle er velkomne til udstillingsåbningen lørdag den 21. januar. Michael Metz Mørch, næstformand for bestyrelsen i Dansk Jødisk Museum, er hovedtaler ved åbningen. Der vil også være taler ved overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen fra Museum Østjylland og borgmester Torben Hansen.
Åbningen fejres desuden med bobler og lidt sødt til dagens gæster.

Projektet er realiseret med støtte fra blandt andet A.P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden samt Hoffmann og Husmans Fond.

For mere information om udstillingen kontakt: Overinspektør og ph.d. Hanne Schaumburg Sørensen på tlf. 2113 1793 eller på hss@museumoj.dk

Bemærk! Kulturhuset i Randers er under renovering. 
Derfor er det nødvendigt at lukke husets indgang i Stemannsgade fra januar 2023 og nogle måneder frem. Du kan fortsat besøge Museum Østjylland, benyt indgangen ved Jens Otto Krags Plads. Da elevatorerne er ude af drift under renoveringen, er der desværre ikke adgang for kørestolsbrugere, gangbesværede og barnevogne.