Ny juleudstilling hylder den hjemmelavede jul

Man kan sige meget om julen: Den er dyr, den er gammeldags, og den kaster virkelig mange opgaver af sig! Men julen er også fyldt med søde forventninger, omsorg og traditioner.

På Museum Østjylland spiller julen altid en særlig rolle, og årets juleudstilling åbner nu med fuld musik, hygge og julebag. Udstillingen er en smuk hyldest til den gode, gammeldags, hjemmelavede jul, hvor man ude på gårdene slagtede, bagte og lavede hjemmelavede julegaver.

Årets juleudstilling Juleliv på Gården åbner, lørdag 16. november 2019 kl. 11 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.
Officiel åbning af museumsinspektør og madhistoriker Bettina Buhl fra Det Grønne Museum.
Gratis adgang – alle er velkomne.

Juleudstillingen er lavet i samarbejde med tegner Theresa Maria Jessing, og hendes finurlige og detaljerede juletegninger danner rammen om museets mange genstande. Undervejs i udstillingen titter sjove aktiviteter op, så den dovne julekrop kan komme lidt i gang.

”Jeg har virkelig glædet mig til at se Theresas tegninger spille sammen med alle vores kulturhistoriske genstande. Theresa har tegnet 15 større eller mindre tegninger til udstillingen, og vi her på museet har fundet næsten hundrede genstande, som kommer til at supplere tegningerne på smukkeste vis, ” fortæller juleudstillingens tilrettelægger Lisette Berg Andersen.

Tradition og fornyelse

Mange af vores juletraditioner er kommet til over flere hundrede år, og vi har efterhånden nogle stykker af dem. De ældste traditioner stammer fra julelivet på gården, og de nyere traditioner er kommet til, efterhånden som julen blev mere borgerlig og kommerciel.

Lær af fortidens bønder

De tidligste juletraditioner har deres udspring i slagtning, bagning og alle de juleforberedelser, der er knyttet til selvforsyningen på landet. Dyr, mennesker og den omgivende natur var meget afhængige af hinanden, og høsten eller slagtningen fik betydning for de efterfølgende juleforberedelser.

”Når det kommer til selvforsyning og genbrug, kan vi roligt skue bagud i tiden. Det var næppe tanker om bæredygtighed, der lå bag bøndernes måde at forberede julen på, men det gør jo heller ikke noget. Vi kan sagtens lære af det i dag i vores forsøg på at leve mere bæredygtigt, ” siger Lisette Berg Andersen.

Gårdliv er in

På mange måder er selvforsyningen og det bæredygtige samfund igen ved at vinde terræn.

”Det kan man jo kun glædes over. For en gangs skyld må man – uden at få skyld for at ønske sig et glansbillede – ønske sig tilbage til de gode, gamle dage. For julelivet på gården var på mange måder bedre end den jul, vi holder i dag, ” mener museumsinspektør Lisette Berg Andersen.  

For mere information kontakt museumsinspektør Lisette Berg Andersen på 2484 0188 eller på lba@museumoj.dk