Gode historier om stenalderens bjørne og shamaner

Den står på en spændende cocktail af shamanistiske ritualer, bjørnekranier og et dybt dyk ned i Djurslands vilde stenalder, når der torsdag den 19. marts er foredrag på Museum Østjylland.

Foredraget formidler den videnskabelige baggrund for museets aktuelle særudstilling Bjørneklanens Ø – Djurslands vilde stenalder. Det er udstillingens faglige tilrettelægger forskningsleder Lutz Klassen, der står klar med de gode historier og billeder fra perioden.

Foredrag: Bjørne, elge og shamaner i Djurslands vilde stenalder, torsdag den 19. marts 2020 kl. 19 - 20.30 på Museum Østjylland i Kulturhuset Randers, Stemannsgade 2 i Randers.
Billet 50 kr. Gratis for Museumsklubbens medlemmer.

Foredraget lukker op for historien om en fjern og fascinerende fortid, hvor stenaldermenneskene samledes på Kainsbakke vest for Grenaa. Det, der i dag er en lav holm i landskabet, var for 5.000 år siden en hellig ø, der husede en af Nordeuropas største stenalderbopladser.

”Resultatet af udgravningerne på Kainsbakke udgør et af Skandinaviens forhistories mest enestående fund, ” fortæller en begejstret Lutz Klassen. 

Eksotisk liv på Djursland

Inspireret af mødet med mennesker fra den anden side af Kattegat dyrkede den hellige ø’s indbyggere fremmedartede skikke. Fra broderfolket i Vestsverige overtog djurslændingene særprægede spisevaner og dyrkede eksotiske, shamanistiske ritualer, som bopladsen på Kainsbakke blev rammen om.

”Tiden for 5.000 år siden er en af de mest dramatiske perioder i danmarkshistorien. Indvandringer og kontakter til fjerne egne kombineret med lokale skikke skabte samfund, der betragtet med vores øjne i dag, er utrolig eksotiske, ” fortæller Lutz Klassen.

Et helt særligt samfund

I foredraget deler Lutz Klassen ud af sin baggrundsviden om det særlige samfund på øen, om samfundets kontakter til omverdenen og giver endeligt sit bud på, hvorfor samfundet gik i opløsning og forsvandt efter omkring 200 år.

Særudstillingen Bjørneklanens Ø – Djurslands vilde stenalder kan opleves frem til søndag den 27. oktober 2020.

For mere information om foredraget og udstillingen kontakt forskningsleder Lutz Klassen på 2383 9682 eller på lk@museumoj.dk