Fotos, billeder, pletskud – pas godt på dem!

Pletskuddet af lille Bimmers første smil, af oldemors sidste juleaften eller af storken, der landede på din græsplæne i 1995: Der er fotos, som for alt i verden ikke må gå til grunde! Nu kan du finde ud af, hvordan du bedst bevarer dine pletskud.

Vær med til online-foredraget, når fagfolk fra Museum Østjylland og Randers Stadsarkiv deler ud af fortællinger om en gigantisk fotosamling og giver gode råd til at passe bedre på gamle, fysiske billeder og negativer. Her arkivar Tina Knudsen Jensen med en lille del af billedsamlingen fra Randers Amtsavis, som arkivet modtog i 2019. Fotokilde: Jens Munk

Museum Østjylland og Randers Stadsarkiv inviterer dig nemlig til et online-foredrag, hvor du lærer at passe bedre på dine fysiske billeder. Tre dygtige fagfolk står klar til at dele ud af gode råd og vejledninger torsdag den 11. marts, hvor du kan fange deres guldkorn via museets hjemmeside eller facebookside.
Hør også om det spændende arbejde med at bevare arkivets kæmpe samling af historiske fotos.

At arbejde med billeder - Online livestream med tre fagfolk, torsdag den 11. marts 2021 kl. 14 - 15. 
Gratis.

Denne eftermiddag inviterer arkivarerne Mathilde Storvang og Tina Knudsen Jensen og konservator Anne Rostgaard Nielsen dig med helt ind i maskinrummet på museum og arkiv. Her arbejder de professionelt med at bevare vores allesammens fotografiske materiale. Der er heldigvis meget, som både du og de kan gøre for at passe på uerstattelige fotos. Det er den opløftende nyhed, men der er også et mere trist faktum:

”Kemiske processer, fugt og solens lys har stor betydning for fotografiernes levetid, så selvom du gemmer dine billeder i en mørk kasse i bagest i skabet, vil de med tiden gå i opløsning, ” fortæller de tre eksperter.

”Fotografier holder ikke evigt, men de kan holde længere, hvis de behandles rigtigt. ”

2,5 million fotos!

Til online-foredraget kan du også høre om fagfolkenes fascinerende arbejde med at formidle og bevare den gigantiske samling af historiske billeder, som opbevares på Randers Stadsarkiv.

”Vi har cirka 2,5 million billeder i vore samlinger, så det er en stor og vigtig opgave at passe godt på dem, ” slår arkivar Tina Knudsen Jensen fast.

”Billederne er en fantastisk kilde til at se på byen, gaderne, butikkerne, menneskene, tøjet, frisurerne, ja, alle mulige ting fra tilbage til omkring 150 år siden. I vores arbejde med at gennemgå og registrere de mange samlinger vi har fra byens forskellige fotografer, opdager vi ofte nye sider af byen og dens beboere. Det kan tit være ganske underholdende! Men samtidig tankevækkende, hvis vi finder sjældne billeder fra samfundets bagside. ”

Fotos fylder – på computeren

Med 2,5 millioner fotos i Stadsarkivets varetægt er det naturligvis en omfattende opgave at håndtere dem.

”Det er et meget stort arbejde at gennemgå de mange billeder, få dem scannet og pakket til magasin. Men faktisk fylder det fotografiske materiale ikke særlig meget i fysisk forstand. Til gengæld kræver de scannede billeder voldsomt meget computerplads! ” fortæller arkivar Mathilde Storvang, der denne torsdag sammen med sine to kolleger vil holde korte oplæg om foto-behandling. Du får bagefter mulighed for at stille spørgsmål til de tre fagfolk.   

Et foto er ikke bare et foto

Arkivarerne vil fortælle om, hvorfor billederne overhovedet indsamles, og hvad arkivet og arkivets gæster bruger billederne til. Konservator Anne Rostgaard Nielsen vil til gengæld løfte sløret for, hvordan fotografierne bedst bevares. Det er nemlig et spørgsmål om, hvilket materiale de er lavet af!

”Først må man identificere materialerne. Det kan man gøre på mange måder, for eksempel ved at klippe en lille bitte stump af et negativ og brænde det. Det vil jeg gerne vise til online-foredraget. I skal også se nogle grimme eksempler på, hvordan især de ældre negativer kan nedbrydes, ” fortæller Anne Rostgaard Nielsen.

”Man har gennem tiden brugt mange forskellige materialer, når man fotograferede og fremkaldte billeder. Derfor er der faktisk mange forskellige måder at opbevare billeder bedst på! ”

For mere information kontakt arkivar Mathilde Storvang, tlf. 8712 2656, ms@museumoj.dk