Åsteder - en podcastserie om Gudenåen

Åsteder - fortællinger fra Gudenåen

Podcasts om Gudenåens kulturhistorie

Sæson 5 - Tættere på himlen - klostre langs Gudenåen:

I sæson 5 fortæller lokale eksperter fra hvert deres kloster om alt fra religion og tro til lægevidenskab og sygepleje.

En burgermenu med pommes frites og cola. Du ved hvad du får, hvis du går ind i en stor burgerkæde og bestiller noget at spise. I dag kender vi begrebet franchise som en bestemt måde at drive virksomhed på, hvor butikkerne er selvstændige forretninger men også drives efter et bestemt koncept.

I middelalderen var det derimod de mange klostre, som kørte efter en særlig og genkendelig model – eller et franchisekoncept om man vil. Hvordan det fungerede i praksis, kan du høre i dette afsnit, hvor middelalderarkæolog og museumsinspektør fra Museum Horsens Lars Pagh tager udgangspunkt i Voer kloster ved Gudenåen som eksempel.
Medvirkende:  Middelalderarkæolog og museumsinspektør fra Museum Horsens Lars Pagh. Journalist: Lene Grønborg Poulsen.

Sæson 4 - Klima og katastrofer

Serien ”Klima og katastrofer” fortæller om, hvordan klimaforandringer og naturkatastrofer har forandret og påvirket livet for menneskene langs Gudenåen… og hvordan man er kommet videre på den anden side med ny viden.

Sæson 3 - Moselig

Grauballemanden og Tollundmanden er to moselig, der begge er fundet og/eller udstillet tæt på Gudenåen. Selv her så mange år efter kan de stadigt trække mange mennesker på museum, der fascinerede kigger ind gennem glasmontren med en viden om, at her ligger et menneske som mig selv. En ny podcast-serie kigger nu nærmere på de to superfund og undersøger, hvad det er, der til stadighed fascinerer og drager os?

I fem afsnit fortæller vi om de forskellige moselig, som er fundet i og omkring Gudenåen. Vi udforsker forskellige aspekter og perspektiver fra andre moselig fundet i Gudenåens opland for at undersøge, hvad moseliget kan fortælle os om livet i jernalderen - og om os selv som mennesker.

Læs mere om Museum Østjyllands moselig Auning kvinden her

Sæson 1 - Åsteder

Museerne omkring Gudenåen har udgivet en podcast om Gudenåens rige kulturhistorie. Gennem 15 afsnit, hører man historien om Gudenåen hele vejen fra fra Tinnet Krat til Randers Fjord.

Lyt med og find afsnittene her på siden eller der, hvor du normalt finder podcasts. De ligger også på eReolen.

Vil du vide mere om de forskellige emner og få inspiration til at besøge Gudenåen, så læs med på OplevGudenaa.dk - en strøm af oplevelser.

Sæson 2 - Den hellige dal

I sæson 2 finder du fire afsnit i serien om Den Hellige Dal (Illerup Åldal)

Museerne omkring Gudenåen udgiver podcasten ”Åsteder – Fortællinger fra Gudenåen” – et nyt afsnit cirka hver måned. I podcasten deler museernes fagfolk generøst ud af deres store viden om landskabets mange skjulte historier – fra kilde til fjord og fra stenalder til tidlig industri og turisme.

Kort over Gudenåen, som viser hvor fortællingerne i Åsteder er fra.