Åsteder - en podcastserie om Gudenåen

Åsteder - fortællinger fra Gudenåen

Podcasts om Gudenåens kulturhistorie

Sæson 4 - Klima og katastrofer

Serien ”Klima og katastrofer” er en ny serie i podcasten ”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen”. Her får du fortællinger om, hvordan klimaforandringer og naturkatastrofer har forandret og påvirket livet for menneskene langs Gudenåen… og hvordan man er kommet videre på den anden side med ny viden.

I første afsnit får du fortællingen om det værste år nogensinde. I år 536 ramte en naturkatastrofe den nordlige halvkugle. Det var en vulkansk vinter af uhyggelige dimensioner, der udspillede sig i den tidlige europæiske middelalder. En uigennemtrængelig tåge lagde sig over himlen og skabte et rædselsår uden sommer, som varede indtil de vulkanske partikler igen forsvandt ud af atmosfæren mange måneder senere. Katastrofen skabte store forandringer i Europa, der gav ekko hele vejen til området ved Gudenåen.
Medvirkende: Felix Riede, professor ved Arkæologi og Kulturarvsstudier på Aarhus Universitet. Journalist: Lene Grønborg Poulsen.

Afsnit nr. 2

For 100 år siden vågnede randrusianerne en nat ved at deres senge stod under vand. En voldsom oversvømmelse i 1921 skabte store ødelæggelser og personlige omkostninger for byens borgere. Men katastrofen blev samtidig kimen til nye tanker om sikring af byen mod vandmasserne. En ny podcast fortæller historien med nutidens briller.

Arkivar Mathilde Storvang fra Museum Østjylland og journalist Lene Grønborg Poulsen tager dig med rundt i Randers for at give dig beretningen om den voldsomme stormflod, der ramte Randers i weekenden den 24. -25. oktober 1921. Det er en fortælling om, hvordan datidens borgere blev ramt af en katastrofal oversvømmelse og deres kamp mod vandmasserne.

Sæson 3 - Moselig

Grauballemanden og Tollundmanden er to moselig, der begge er fundet og/eller udstillet tæt på Gudenåen. Selv her så mange år efter kan de stadigt trække mange mennesker på museum, der fascinerede kigger ind gennem glasmontren med en viden om, at her ligger et menneske som mig selv. En ny podcast-serie kigger nu nærmere på de to superfund og undersøger, hvad det er, der til stadighed fascinerer og drager os?

I fem afsnit fortæller vi om de forskellige moselig, som er fundet i og omkring Gudenåen. Vi udforsker forskellige aspekter og perspektiver fra andre moselig fundet i Gudenåens opland for at undersøge, hvad moseliget kan fortælle os om livet i jernalderen - og om os selv som mennesker.

Læs mere om Museum Østjyllands moselig Auning kvinden her

Sæson 1 - Åsteder

Museerne omkring Gudenåen har udgivet en podcast om Gudenåens rige kulturhistorie. Gennem 15 afsnit, hører man historien om Gudenåen hele vejen fra fra Tinnet Krat til Randers Fjord.

Lyt med og find afsnittene her på siden eller der, hvor du normalt finder podcasts. De ligger også på eReolen.

Vil du vide mere om de forskellige emner og få inspiration til at besøge Gudenåen, så læs med på OplevGudenaa.dk - en strøm af oplevelser.

Sæson 2 - Den hellige dal

I sæson 2 finder du fire afsnit i serien om Den Hellige Dal (Illerup Åldal)

Museerne omkring Gudenåen udgiver podcasten ”Åsteder – Fortællinger fra Gudenåen” – et nyt afsnit cirka hver måned. I podcasten deler museernes fagfolk generøst ud af deres store viden om landskabets mange skjulte historier – fra kilde til fjord og fra stenalder til tidlig industri og turisme.

Kort over Gudenåen, som viser hvor fortællingerne i Åsteder er fra.