Tæt på døden

Kulturhistorisk Museum Randers bryder tabuet og går tæt på dødens kulturhistorie gennem de sidste 500 år i en smuk, anderledes og tankevækkende særudstilling Tæt på døden.

Særudstilling 2009

Fra 26. september 2009 - 7. februar 2010

Døden er et livsvilkår, som vi ofte fortrænger og tabuiserer i det moderne samfund. Vi føler os ofte fremmedgjorte, når en pårørende dør. I dag dør halvdelen af os på et sygehus, omgivet af læger og sygeplejersker og i mange tilfælde også familien.

Udstillingen kaster lys over mange sider af døden. Den viser, hvordan vi igennem tiden har forholdt os til døden, hvordan det var og er at blive gammel og nærme sig livets afslutning. Udstillingen afdækker det meget stærke symbolsprog, der er omkring døden, og fortæller hvilke overgangs- og begravelsesritualer, der er blevet forbundet med døden, og hvad man døde - og dør - af. Udstillingen giver også en mere sanselig oplevelse af, hvad man troede, der kom efter døden: Himmel og Helvede.

Udstillingen fortæller også om levede liv, lange som korte, levet under yderst forskellige økonomiske som sociale vilkår. Det kan være lensmandens kosmopolitiske liv i 1600-tallet, købmandens virkelystne liv i 1700-tallet, garderobedamens slidsomme liv i 1800-tallet eller matrosens dramatiske liv i 1900-tallet.

I forbindelse med udstillingen udgav museet udstillingskataloget Tæt på døden.

Udstillingen "Tæt på døden" er den sidste i en trilogi, hvor Kulturhistorisk Museum Randers under overskriften Livets gang skildrer menneskelivets vigtigste livsfaser i et kulturhistorisk lys. Den første udstilling i trilogien, Det blev en pige!, om fødsel og dåb, blev vist i efteråret 2005, mens den anden, Kærlighed, blev vist i efteråret 2007.

Hovedparten af de udstillede genstande er fra Kulturhistorisk Museum Randers’ egne samlinger. Enkelte genstande er lånt af Steno Museet, Medicinsk Museion, Nordjyllands Historiske Museum, Gammel Estrup Jyllands Herregårdsmuseum, Randers Kunstmuseum og Naturhistorisk Museum. Udstillingen er blevet til med økonomisk støtte fra Unik-begravelse, Ældresagen i Randers, Gjerlev Kirke, Værum Kirke, Albæk Kirke, Harridslev Kirke, Støvring Kirke, Tvede Kirke, Linde Kirke, Mellerup Kirke og Sct. Clemens Kirke.