Stem Kvinde - da kvinden blev borger i Danmark

Museum Østjylland fejrer med den tankevækkende særudstilling "Stem Kvinde! - Da kvinden blev borger i Danmark", at det i år er 100 år siden, at danske kvinder og – faktisk også ret mange mænd – fik lov at gå til stemmeurnerne.

Særudstilling 2015

Fra 27. juni - 18. oktober 2015

Udstillingen viser i genstande, billeder, film og tekst hvad der skete i årene inden og efter grundlovsændringen. Danmarkshistorien bliver krydret med fortællingen om lokale kvinder fra Randers og Djursland, der hver på sin måde havde en finger med i spillet i de skelsættende begivenheder i årtierne omkring 1900. Tag stemmesedlen med på opdagelse i udstillingen eller afprøv dine evner inden for BH-kast.

Stemmeret for de udvalgte
Retten til at uddanne sig og arbejde, der var passende for borgerskabets kvinder stod øverst på ønskesedlen, da den danske kvindebevægelse begyndte at røre på sig midten af 1800-tallet. Der gik dog kun få år inden, kvinderne begyndte at stille krav om demokratiske rettigheder uanset køn og stand.

Det var nemlig ikke kun kvinderne, der var udelukket fra at sætte et kryds i stemmeboksen. Samfundets fem F’er – fruentimmere, folkehold, forbrydere, fattige og fjolser – var alle forment adgang i stemmeboksen! Det var et menneskesyn, som de fleste af os i dag nok ville have noget svært ved at acceptere, og som der dengang måtte komme et opgør med. 

Danmark var blandt de første
Der gik 30 år fra det første forslag om valgret til kvinder blev fremsat og nedstemt til kvinderne i 1915 med et stort optog kunne fejre, at Grundloven blev ændret. Danmark var dermed et af de første lande, der gav kvinderne adgang til valgstederne.