Skal vi lege?

Udstillingen ”Skal vi lege?” er en anderledes, magisk og interaktiv udstilling, der sætter fokus på leg og legetøj gennem de sidste 150 år.

Særudstilling 2011

Fra 12. november 2011 - 11. marts 2012

Gennem genstande, digitale medier og prøv selv-aktiviteter inddrager museet publikum i legens univers, hvor kun fantasien sætter grænser. Med udgangspunkt i Museum Østjyllands store fine samling af legetøj kan du besøge Langtbortistan, Drømmeland eller superheltenes verden. Gæsterne kan tage med til fødselsdagsfest, høre om favoritlegetøj på tværs af generationer eller opleve det gamle maleri, der på magisk vis bliver levende.

At lege er at blande virkelighed og fantasi, at skabe en illusion, en egen verden, hvor man selv kan lege eller hvor man leger med sine kammerater. Legetøj er en vigtig del af legen, hvad enten det er hjemmelavet eller købt. Legetøj kendes helt tilbage fra oldtiden, hvor det blev fremstillet af ler og træ. I dag er produktion og salg af legetøj en økonomisk magtfaktor. Der omsættes for 400 milliarder kroner legetøj på verdensplan. Alene i Europa er der ansat 50.000 personer i legetøjsindustrien, og detailhandlen har en omsætning på over 100 milliarder kroner.

Forbrugerne, børnene, er markant anderledes end børn var for bare få år siden. Børn har i dag flere penge til sig selv og større indflydelse på deres forældres forbrug end nogensinde før.  På trods af økonomisk krise er der fortsat en vækst på 1-2 % i legetøjsbranchen. Børn bliver hurtigere voksne end generationerne før dem, og børnene er intensive brugere af internettet. Det afspejles i legetøjet. Tidligere legede børn til de var 14-15 år, i dag holder børn op med at lege med traditionelt legetøj, når de bliver 10-11 år, og kaster sig i stedet over computerspil og sociale medier.

I forbindelse med udstillingen udkom et udstillingskatalog.

Udstillingen blev til med økonomisk støtte fra Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond, Louis Petersens Legat og Frimodt-Heineke Fonden.