Min ting - min historie

I særudstillingen ”Min ting - min historie” sætter Museum Østjylland spotlys på randrusianernes indleverede ting, der alle er fyldt med gode og alsidige historier, som fortjener at komme på museum og blive vist frem for alle.

Særudstilling 2013

Fra 8. maj - 20. oktober 2013

”Min ting – min historie” er en anderledes og eksperimenterende udstilling over flere tusinde års randershistorie. En særudstilling, som i høj grad er styret af randersborgerne, og som ikke tager udgangspunkt i den traditionelle kulturhistoriske viden og fortælling, men først og fremmest i den betydning, som den enkelte borger lægger ned i tingene.

Museet har forud for udstillingen indbudt alle i Randers til at henvende sig med deres egne ting og fortælle de historier, som knytter sig til tingene. Den invitation har rigtig mange randrusianere taget imod, så nu kan alle fordybe sig i de historier, randrusianernes ting fortæller.

Oplev for eksempel historien bag Velo-knallerten, der i 1967 blev købt, fordi cykelhandleren sammenlignede den med en Volvo eller kig nærmere på den hjemmelavede knippel, der under besættelsen blev brugt som våben mod indbrudstyve. Du kan se legetøjet, der blev lavet som fusk på togfabrikken Scandia i 1940’erne og hilse på dukken, som blev arvet fra randrusianske søstre, der legede med den i begyndelsen af 1900-tallet.

Et særligt afsnit i udstillingen står en klasse fra handelsgymnasiet Tradium i Randers for. Museet har givet eleverne frie hænder til at indrette et område i udstillingen, hvor de med egne ting har lavet en personlig fortælling om at være ung i Randers i 2013.

Selv om hovedvægten i udstillingen ligger på randrusianernes ting og historier, har museets medarbejdere også bidraget en smule til særudstillingen – men på en anderledes måde end normalt. Museets arkæologer, historikere og konservatorer har udvalgt hver én ting fra museets righoldige samling til udstillingen. Det er dog ikke tingenes traditionelle historie, der er i fokus men derimod historien om fagpersonalets helt personlige forhold til vikingesværdet, himmelsengen, brandsprøjten og kassettebåndsholderen.