Fyraften - en særudstilling om fritid

I efterårets store særudstilling, ”Fyraften”, stempler Museum Østjylland i Randers ud fra arbejdspladsen og ind i fritiden. ”Fyraften” fortæller den fascinerende historie om, hvordan danskerne – og særligt randrusianerne – har spenderet deres fritid gennem de sidste 100 år.

Særudstilling 2012

Fra 23. oktober 2012 - 31. marts 2013

I syv store og vidt forskellige temaer præsenterer museet fritiden i en visuelt farverig og levende ramme med overraskende og skæve vinkler. I tekst, genstande, film og billeder kommer den besøgende på en underholdende, farverig og festlig rejse i fritiden fra år 1900 og frem til i dag. I udstillingen kan man blandt meget andet gå på værtshus, i biografen, bade i discokuglens lys, besøge en kolonihave, se lysbilleder i et spidstelt fra 1930’erne, befinde sig i en overflod af postkort eller flade ud i sofaen foran fjernsynet.

Selvom vi i dag tager det som en menneskeret, at vi har timer i døgnet, som vi frit kan råde over, så var det for vores forældre og bedsteforældre ikke en selvfølge. Tidligere var fritidsaktiviteter nemlig forbeholdt de få og velstillede. Men med opblomstringen af industrisamfundet kom mange almindelige menneskers arbejde i faste rammer. Man stemplede nu ind og ud på fabrikkerne på faste tidspunkter og arbejdede ikke alle døgnets vågne timer, som man ellers havde gjort som arbejdere på landet.

Det blev hurtigt en mærkesag for fagbevægelsen at øge arbejdernes fritid, og med tiden faldt arbejdstiden. Samtidig fik alle danskere fra slutningen af 1930’erne ret til ferie. I begyndelsen tilbragte feriefolket den afslappende tid udelukkende i Danmark, men den stigende velfærd efter 2. verdenskrig gav mulighed for, at den almindelige lønmodtager kunne udforske fremmede og eksotiske lande. Charterrejser med bus og fly var til at betale for en arbejder- eller funktionærløn, og det åbnede verden op for den brede befolkning.
Og således har danskernes fritid været under konstant forandring og er det fortsat.

Udstillingen er blev til med økonomisk støtte fra Knud Højgaards Fond.