Fabrikken - en særudstilling om Grenaa Dampvæveri

Museum Østjylland i Grenaa byder velkommen til særudstillingen ”Fabrikken”, en udstilling om Grenaa Dampvæveris historie og betydning for byen Grenaa.

Særudstilling 2013

Fra 23. marts - til 22. september 2013

Udstillingen bliver en tidsmaskine, der viser dig den store fabriks udvikling fra start til slut; se fabrikkens fortid og fremtid og oplev de mange minder og ting, der repræsenterer Grenaa Dampvæveris historie.

Fabrikkens historie præsenteres gennem flere forskellige og spændende temaer, der hver giver sin egen vinkel på stedets historie. Gennem film, billeder, genstande og erindringer bliver du blandt meget andet præsenteret for Hr. H. P. Rosenvinge, manden der i 1893 grundlagde Grenaa Dampvæveri, fabrikkens medarbejdere og den betydning, fabrikken havde for Grenaa. Også Grenaaensere egne erindringer og historier kommer i spil gennem de mange ting, museet har lånt fra borgerne.

Grenaa Dampvæveri var i perioden 1920-1960 landets største bomuldsvæveri og beskæftigede på sit højdepunkt 10 % af byens befolkning. Mange i lokalområdet har en tilknytning til fabrikken eller husker familie eller bekendte, der arbejdede på fabrikken. Grenaa Dampvæveri har haft stor betydning for de mennesker, der levede omkring og arbejdede på fabrikken og for byens identitet. Måske du endda selv har en Gredana-dug, tøj syet af GD stof eller det berømte Arvelinned hjemme i skabet, i vaskeægte kvalitet? Hvis ikke, kan du komme på udstillingen og se eller gense sengetøj, spadseredragter og arbejdstøj, alt syet af stof fra Grenaa Dampvæveri.

Grenaa Dampvæveri var kendt for kvaliteten af stoffet, der ikke blev slidt. Fabrikken forstod at markedsføre sine stoffer, ikke blot i Danmark, men også i blandt andet USA. Derfor viser vi også de flotte reklamer fra fabrikkens storhedstid og de mange flotte stoffer, der blev produceret. Fabrikken oplevede selvfølgelig også kriser og nedgang; historien om brande og krige og ikke mindst lukningen i 2002, bliver også fortalt. Historien om fabrikken slutter dog ikke der. Området, hvor fabrikken lå, er i rivende udvikling og planerne for dampvæverigrunden i fremtiden, kan du også få et kig på.