De dødes liv

Udstillingen De Dødes Liv tager dig med på en tidsrejse tilbage til middelalderen, hvor de døde tager imod os på kirkegården og vidner om tidens barske livsvilkår.

Særudstilling 2014

Fra 21. juni - 19. oktober 2014

Et besøg på Museum Østjyllands kommende udstilling »De dødes liv« sætter fokus på landsbyen Tjærby, der udgjorde en beboelse, allerede før Danmark blev kristnet.
Udstillingen bygger på en hel udgravning af en middelalderlig ødekirkegård. ”Materialet er helt enestående, idet man her for første gang i Danmark har udgravet en hel kirkegård uden forstyrrelser, og som samtidig har eksisteret gennem hele middelalderen. Undersøgelsernes resultater har givet et enestående indblik i Tjærby-befolkningens størrelse og livsvilkår,” fortæller arkæolog og museumsinspektør Inger Marie Hyldgård.

Udgravningerne har også givet vigtige bidrag til forståelsen af både kirkerejsningen med den tydelige forbindelse til vikingehøvdingen og kirkenedlæggelsen, som der er en del af på Randersegnen.

Baggrunden for udstillingen er omkring 15 års arbejde med udgravninger og bearbejdninger af materialet. Resultatet er kort fortalt dette:
”En vikingehøvding blev kristen og gav sin gård i landsbyen Tjærby til kirkegård. Han opførte en trækirke på stedet, der senere blev erstattet af en stenkirke bygget af granitkvadre. I løbet af middelalderen fik kirken også et tårn og et våbenhus. Da reformationen kom i 1536 blev kirken nedlagt, og man holdt op med at begrave folk på kirkegården. Museets arkæologer har udgravet det hele og undersøgt mere end 1200 begravelser fra middelalderen.”