Tidligere udstillinger

Museum Østjylland præsenterer forskellige særudstillinger på museets afdelinger året rundt. Herunder kan du se nogle af museets tidligere udstillinger.

Byens Billeder

Særudstilling 2011

Fra 25. juni - 23. oktober 2011

Udstillingen er bygget oplevelsesrigt op med spor af togskinner, veje, skilte og broer, som guider publikum omkring i billedernes temaer.

Der er billeder fra byens parker, der ligger som en grøn krans omkring det centrale Randers. Kransen er tæt forbundet med vandet, der er vigtig for byens opståen og udvikling. Det har inspireret museet til at præsentere mange billeder med motiver fra park og havn i en krans. Man kan også få et kig ind i livet i byens huse og forretninger eller se billeder med topografiske motiver fra gader og veje. Et andet spændende billedtema er industri og arbejdsliv og disse billeder vidner om forskellige årtiers arbejdsliv og butikkernes udvikling.

Mange portrætter af både kendte og ukendte Randers-borgere gennem 150 år udgør et andet tema. Børn og voksne, unge og gamle - rigtigt mange af byens indbyggere har været forbi portrætfotografen siden fotografiets opfindelse.

De otte fotografer, hvis samlinger har fundet vej til Randers Lokalhistoriske Arkiv, bliver præsenteret med hver sin historie og eksempler på deres produktion af billeder.

Rod i mørkekammeret - For Børn

For børn er der i særudstillingen ”Byens billeder” en sjov aktivitet: ”Rod i mørkekammeret”. Her kan børn møde byens billeder i børnehøjde, når de går på opdagelse i mørkekammeret og løser opgaver.                     

Skal vi lege?

Særudstilling 2011

Fra 12. november 2011 - 11. marts 2012

Gennem genstande, digitale medier og prøv selv-aktiviteter inddrager museet publikum i legens univers, hvor kun fantasien sætter grænser. Med udgangspunkt i Museum Østjyllands store fine samling af legetøj kan du besøge Langtbortistan, Drømmeland eller superheltenes verden. Gæsterne kan tage med til fødselsdagsfest, høre om favoritlegetøj på tværs af generationer eller opleve det gamle maleri, der på magisk vis bliver levende.

At lege er at blande virkelighed og fantasi, at skabe en illusion, en egen verden, hvor man selv kan lege eller hvor man leger med sine kammerater. Legetøj er en vigtig del af legen, hvad enten det er hjemmelavet eller købt. Legetøj kendes helt tilbage fra oldtiden, hvor det blev fremstillet af ler og træ. I dag er produktion og salg af legetøj en økonomisk magtfaktor. Der omsættes for 400 milliarder kroner legetøj på verdensplan. Alene i Europa er der ansat 50.000 personer i legetøjsindustrien, og detailhandlen har en omsætning på over 100 milliarder kroner.

Forbrugerne, børnene, er markant anderledes end børn var for bare få år siden. Børn har i dag flere penge til sig selv og større indflydelse på deres forældres forbrug end nogensinde før.  På trods af økonomisk krise er der fortsat en vækst på 1-2 % i legetøjsbranchen. Børn bliver hurtigere voksne end generationerne før dem, og børnene er intensive brugere af internettet. Det afspejles i legetøjet. Tidligere legede børn til de var 14-15 år, i dag holder børn op med at lege med traditionelt legetøj, når de bliver 10-11 år, og kaster sig i stedet over computerspil og sociale medier.

I forbindelse med udstillingen udkom et udstillingskatalog.

Udstillingen blev til med økonomisk støtte fra Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond, Louis Petersens Legat og Frimodt-Heineke Fonden.

Oldtiden under lup

Særudstilling 2011

Fra 29. januar - 29. maj 2011 i Randers

Fra 22. juni - 31. december 2011 i Grenaa

I udstillingen fortæller de naturvidenskabelige forskere om deres spændende arbejde med at vriste de ofte mikroskopiske hemmeligheder ud af fortidsminderne.

Man kan få af vide, hvad kvinden fra Huldremosen på Norddjursland fik at spise, lige før hun blev ofret til guderne omkring Kristi fødsel. Man kan også få et indblik i, hvilke slags fisk, der stod på stenalderfamiliens bord på bopladsen Kainsbakke ved Grenå. Eller få historien om den unge kvinde fra middelalderens Randers, der døde, mens hun var i lykkelige omstændigheder.

Udstillingen er endvidere fyldt med skjulte spor og spændende aktiviteter.

Publikum indbydes til, via mikroskoper, at blive draget ind i en mikroverden og selv at finde svar på arkæologiske spørgsmål. Det virtuelle udgravningsspil gør dig til arkæologen, som graver i den mystiske mose, i den store gravhøj eller på den gamle boplads. Du kan også komme med dit helt eget bud på, hvordan moseliget fra Auning kan have set ud i levende live. Gå på opdagelse og sæt oldtiden under lup.

Tæt på døden

Særudstilling 2009

Fra 26. september 2009 - 7. februar 2010

Døden er et livsvilkår, som vi ofte fortrænger og tabuiserer i det moderne samfund. Vi føler os ofte fremmedgjorte, når en pårørende dør. I dag dør halvdelen af os på et sygehus, omgivet af læger og sygeplejersker og i mange tilfælde også familien.

Udstillingen kaster lys over mange sider af døden. Den viser, hvordan vi igennem tiden har forholdt os til døden, hvordan det var og er at blive gammel og nærme sig livets afslutning. Udstillingen afdækker det meget stærke symbolsprog, der er omkring døden, og fortæller hvilke overgangs- og begravelsesritualer, der er blevet forbundet med døden, og hvad man døde - og dør - af. Udstillingen giver også en mere sanselig oplevelse af, hvad man troede, der kom efter døden: Himmel og Helvede.

Udstillingen fortæller også om levede liv, lange som korte, levet under yderst forskellige økonomiske som sociale vilkår. Det kan være lensmandens kosmopolitiske liv i 1600-tallet, købmandens virkelystne liv i 1700-tallet, garderobedamens slidsomme liv i 1800-tallet eller matrosens dramatiske liv i 1900-tallet.

I forbindelse med udstillingen udgav museet udstillingskataloget Tæt på døden.

Udstillingen "Tæt på døden" er den sidste i en trilogi, hvor Kulturhistorisk Museum Randers under overskriften Livets gang skildrer menneskelivets vigtigste livsfaser i et kulturhistorisk lys. Den første udstilling i trilogien, Det blev en pige!, om fødsel og dåb, blev vist i efteråret 2005, mens den anden, Kærlighed, blev vist i efteråret 2007.

Hovedparten af de udstillede genstande er fra Kulturhistorisk Museum Randers’ egne samlinger. Enkelte genstande er lånt af Steno Museet, Medicinsk Museion, Nordjyllands Historiske Museum, Gammel Estrup Jyllands Herregårdsmuseum, Randers Kunstmuseum og Naturhistorisk Museum. Udstillingen er blevet til med økonomisk støtte fra Unik-begravelse, Ældresagen i Randers, Gjerlev Kirke, Værum Kirke, Albæk Kirke, Harridslev Kirke, Støvring Kirke, Tvede Kirke, Linde Kirke, Mellerup Kirke og Sct. Clemens Kirke.

Åbning mod øst

Særudstilling 2012

Fra 19. marts - 23. september 2012 i Randers

Fra 7. februar - 31. december 2013 i Ebeltoft

Med udgangspunkt i en fascinerende samling af det fineste kinesiske kunsthåndværk fortæller ”Åbning mod øst – en dansk familie i Kina og Japan” den forrygende historie om en dansk families oplevelser i Kina og Japan mellem 1885 og 1946. Familien Jordan var i disse år gennem to generationer vidne til de mest dramatiske årtier i Fjernøstens moderne historie. I alle årene var familien desuden ivrige samlere af kinesiske antikviteter, dragter og kuriositeter. For første gang bliver denne flotte og farverige samling nu vist frem på et dansk museum.

I udstillingen ”Åbning mod øst – en dansk familie i Kina og Japan” kan publikum følge to spor.

Dels fortælles historien om telegrafbestyreren Aage Jordan og toldembedsmanden Knud Jordans karrierer og liv i Fjernøsten gennem tekster, film, billeder og personlige genstande. Den besøgende får herigennem et indblik i en spændende udvandrerhistorie, men også indsigt i dramatiske begivenheder som revolutionen mod den kinesiske kejser i 1911, borgerkrigen mellem nationalister og kommunister i Kina samt den japanske besættelse af landet under Anden Verdenskrig.

Dels vises familien Jordans store samling af kinesiske antikviteter, dragter og kunsthåndværk. Der er her tale om en farvestrålende udstilling af blandt andet porcelæn fra flere af de kinesiske dynastier, musikinstrumenter, jade- og stenfigurer, mandarindragter, bronzefigurer, vaser så tynde som æggeskaller og en imponerende samling af snusflasker i alle former for materiale. Man kan desuden se en komplet kinesisk bryllupsprocession, særprægede former for kinesisk medicin og en kuriøs og bizar kollektion af cikadefigurer, der optræder som skolelærere, kortspillere og kører rickshaw.

I forbindelse med ”Åbning mod øst” har Museum Østjylland i samarbejde med firmaet Sort Kaffe udviklet sin første udstillingsapp. Ved hjælp af app’en kan man med sin smartphone komme et lag dybere ned i familien Jordans spændende historie. Med app’en i hånden får du, udover de tekster og billeder, der allerede findes i udstillingen, adgang til filmklip, masser af ekstra billedmateriale og yderligere viden. App’en kan fra åbningsdagen hentes i App Store og Google Play. Den kan naturligvis også downloades i selve udstillingen.

Udstillingen er blev til med økonomisk støtte fra ØK’s Almennyttige Fond og Lemvigh-Müller Fonden.

Fyraften - en særudstilling om fritid

Særudstilling 2012

Fra 23. oktober 2012 - 31. marts 2013

I syv store og vidt forskellige temaer præsenterer museet fritiden i en visuelt farverig og levende ramme med overraskende og skæve vinkler. I tekst, genstande, film og billeder kommer den besøgende på en underholdende, farverig og festlig rejse i fritiden fra år 1900 og frem til i dag. I udstillingen kan man blandt meget andet gå på værtshus, i biografen, bade i discokuglens lys, besøge en kolonihave, se lysbilleder i et spidstelt fra 1930’erne, befinde sig i en overflod af postkort eller flade ud i sofaen foran fjernsynet.

Selvom vi i dag tager det som en menneskeret, at vi har timer i døgnet, som vi frit kan råde over, så var det for vores forældre og bedsteforældre ikke en selvfølge. Tidligere var fritidsaktiviteter nemlig forbeholdt de få og velstillede. Men med opblomstringen af industrisamfundet kom mange almindelige menneskers arbejde i faste rammer. Man stemplede nu ind og ud på fabrikkerne på faste tidspunkter og arbejdede ikke alle døgnets vågne timer, som man ellers havde gjort som arbejdere på landet.

Det blev hurtigt en mærkesag for fagbevægelsen at øge arbejdernes fritid, og med tiden faldt arbejdstiden. Samtidig fik alle danskere fra slutningen af 1930’erne ret til ferie. I begyndelsen tilbragte feriefolket den afslappende tid udelukkende i Danmark, men den stigende velfærd efter 2. verdenskrig gav mulighed for, at den almindelige lønmodtager kunne udforske fremmede og eksotiske lande. Charterrejser med bus og fly var til at betale for en arbejder- eller funktionærløn, og det åbnede verden op for den brede befolkning.
Og således har danskernes fritid været under konstant forandring og er det fortsat.

Udstillingen er blev til med økonomisk støtte fra Knud Højgaards Fond.

Fabrikken - en særudstilling om Grenaa Dampvæveri

Særudstilling 2013

Fra 23. marts - til 22. september 2013

Udstillingen bliver en tidsmaskine, der viser dig den store fabriks udvikling fra start til slut; se fabrikkens fortid og fremtid og oplev de mange minder og ting, der repræsenterer Grenaa Dampvæveris historie.

Fabrikkens historie præsenteres gennem flere forskellige og spændende temaer, der hver giver sin egen vinkel på stedets historie. Gennem film, billeder, genstande og erindringer bliver du blandt meget andet præsenteret for Hr. H. P. Rosenvinge, manden der i 1893 grundlagde Grenaa Dampvæveri, fabrikkens medarbejdere og den betydning, fabrikken havde for Grenaa. Også Grenaaensere egne erindringer og historier kommer i spil gennem de mange ting, museet har lånt fra borgerne.

Grenaa Dampvæveri var i perioden 1920-1960 landets største bomuldsvæveri og beskæftigede på sit højdepunkt 10 % af byens befolkning. Mange i lokalområdet har en tilknytning til fabrikken eller husker familie eller bekendte, der arbejdede på fabrikken. Grenaa Dampvæveri har haft stor betydning for de mennesker, der levede omkring og arbejdede på fabrikken og for byens identitet. Måske du endda selv har en Gredana-dug, tøj syet af GD stof eller det berømte Arvelinned hjemme i skabet, i vaskeægte kvalitet? Hvis ikke, kan du komme på udstillingen og se eller gense sengetøj, spadseredragter og arbejdstøj, alt syet af stof fra Grenaa Dampvæveri.

Grenaa Dampvæveri var kendt for kvaliteten af stoffet, der ikke blev slidt. Fabrikken forstod at markedsføre sine stoffer, ikke blot i Danmark, men også i blandt andet USA. Derfor viser vi også de flotte reklamer fra fabrikkens storhedstid og de mange flotte stoffer, der blev produceret. Fabrikken oplevede selvfølgelig også kriser og nedgang; historien om brande og krige og ikke mindst lukningen i 2002, bliver også fortalt. Historien om fabrikken slutter dog ikke der. Området, hvor fabrikken lå, er i rivende udvikling og planerne for dampvæverigrunden i fremtiden, kan du også få et kig på.                     

Grenaa by ear

Særudstilling 2013

Fra lørdag 9. februar - 31. december 2013

I samspil med lyde optaget rundt om i byen og stemningsfuld musik komponeret specielt til lejligheden danner stemmerne fra de lokale borgere en lydspækket oplevelse af, hvordan det var og er at bo, leve og arbejde i Grenaa – og lydene vil vække minder, hos dem, der lytter med.

Museumsgæsten kan sætte sig i ”Grenaa by ear”, et rum kun omgivet af højtalere, lukke øjnene og tage på en 15 minutters lang lydrejse om byen yderst på Djurslands næse. Et bredt udvalg af grenaaborgere deler ud af erindringer fra og meninger om Grenaa. Hør blandt andre en lokal erhvervsmand, en kvindelig landmand, en harmonikaspiller og en skoleleder fortælle om deres eget Grenaa.

Det er komponist, guitarist og producer Søren Bendixen, der står bag den musikalske bearbejdelse og kunstneriske fortolkning af de lokale stemmer, så helheden af stemmer, musik og lyde giver en komplet sanseoplevelse af, hvordan det er at leve med Grenaa helt inde under huden. På godt og ondt. For at få indarbejdet autentiske grenaa-lyde i ”Grenaa by ear” har Søren Bendixen blandt andet optaget lyd fra gåture gennem byen, fra Kvickly, fra en have og fra trafikken ved en central vej i Grenaa.

Søren Bendixen er huskomponist for Museum Østjylland og manden bag lydoplevelsen ”Samplet Samling” på Siamesisk Samling, Museum Østjylland i Ebeltoft.

Der er gratis adgang.

Museum Østjylland sætter i disse år øget fokus på brugerinddragelse i sin formidling af kulturhistorien, og ”Grenaa by ear” er netop et led i projektet ”Museet som mødested”, hvormed museet går i dialog med borgerne for at indsamle ny viden til fremtidig nye udstillinger. Projektet er finansieret af Kulturstyrelsen, LAG Randers, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, EU og Randers Kommune.

Min ting - min historie

Særudstilling 2013

Fra 8. maj - 20. oktober 2013

”Min ting – min historie” er en anderledes og eksperimenterende udstilling over flere tusinde års randershistorie. En særudstilling, som i høj grad er styret af randersborgerne, og som ikke tager udgangspunkt i den traditionelle kulturhistoriske viden og fortælling, men først og fremmest i den betydning, som den enkelte borger lægger ned i tingene.

Museet har forud for udstillingen indbudt alle i Randers til at henvende sig med deres egne ting og fortælle de historier, som knytter sig til tingene. Den invitation har rigtig mange randrusianere taget imod, så nu kan alle fordybe sig i de historier, randrusianernes ting fortæller.

Oplev for eksempel historien bag Velo-knallerten, der i 1967 blev købt, fordi cykelhandleren sammenlignede den med en Volvo eller kig nærmere på den hjemmelavede knippel, der under besættelsen blev brugt som våben mod indbrudstyve. Du kan se legetøjet, der blev lavet som fusk på togfabrikken Scandia i 1940’erne og hilse på dukken, som blev arvet fra randrusianske søstre, der legede med den i begyndelsen af 1900-tallet.

Et særligt afsnit i udstillingen står en klasse fra handelsgymnasiet Tradium i Randers for. Museet har givet eleverne frie hænder til at indrette et område i udstillingen, hvor de med egne ting har lavet en personlig fortælling om at være ung i Randers i 2013.

Selv om hovedvægten i udstillingen ligger på randrusianernes ting og historier, har museets medarbejdere også bidraget en smule til særudstillingen – men på en anderledes måde end normalt. Museets arkæologer, historikere og konservatorer har udvalgt hver én ting fra museets righoldige samling til udstillingen. Det er dog ikke tingenes traditionelle historie, der er i fokus men derimod historien om fagpersonalets helt personlige forhold til vikingesværdet, himmelsengen, brandsprøjten og kassettebåndsholderen.

Vi - de unge

Særudstilling 2013

Fra 11. oktober 2013 - 1. september 2014 i Grenaa

Fra 31. januar - 30. maj 2015 i Randers

Med ungdommen som tema og omdrejningspunkt åbner Museum Østjylland nu den store særudstilling ”Vi – de unge”, der retter det historiske og afslørende spotlys mod de sidste 50 års ungdomsliv i Danmark og lokalt!

Så læg vejen forbi ”Vi - de unge”, der tager dig med på en festlig og nostalgisk tidsrejse gennem ungdomslivet fra 1960’erne og frem til i dag. Gense blandt andet dit gamle ungdomsværelse og mød hippien, flipperen, punkeren og poptøsen. Bliv skældt ud af den sure voksne, genopdag din ungdoms trends og hør musikken, der fik dig ud på dansegulvet. Eller få et godt grin, når du genser din gamle garderobe!
 
Ungdommen som bannerfører

I 1960’erne kunne man for første gange tale om en ”ungdomskultur”. De unge blev en selvstændig forbrugergruppe og historiker Anders Have Espersen fortæller: ”Ungdommen har siden været bannerfører for de nye strømninger indenfor adfærd, mode, musik og livsstil. Strømningerne har afspejlet sig både blandt de voksne, i de reklamer vi bombarderes med, og i den måde vi betragter livet på”.

Det er historiker Anders Have Espersen fra Museum Østjylland, der står bag ungdomsudstillingen i samarbejde med Poul Nowack, der er samler og stor kender af ungdommens musik og liv gennem årtier.

Uanset om du er ung eller gammel, byder Museum Østjylland dig indenfor til at tage en tur i ungdommens fodspor.

Udstillingen blev til med økonomisk støtte fra Norddjurs Kommunes Kulturpulje.                     

Jul - så det synger!

Juleudstilling 2013

Fra 16. november 2013 - 5. januar 2014

Museum Østjylland satser stort på julen, og årets juleudstilling bliver både større end tidligere og mere musikalsk end nogensinde før! Udstillingen bringer nemlig julens velkendte sange til live ved hjælp af genstande fra museets store samling og giver dem et kærligt twist.

Blandt andet har Museum Østjylland i samarbejde med Skagen Bamsemuseum ladet bamserne overtage den velkendte salme ”Et barn er født i Betlehem”, og museets gæster kan strikke med på en juledrøm i form af et enormt strikketøj. Julepynten i ”Højt fra træets grønne top” bliver til den grangivelige virkelighed, og ørehængeren ”Det’ jul det’ cool” bliver til en kommentar om den kommercielle side af julen.
I mens er de frække nisser – som sædvanlig i december – på spil over alt i udstillingen, hvor de efterlader sig bittesmå spor.

Inde i museets udstilling finder du også den hyggelige, gamle købmandsbutik, hvor alskens julepynt nu er flyttet ind. Hylderne bugner af frække nisser, svulstige engle og glitterstads, og der er noget for enhver smag. I år har Museum Østjylland og Randers Stadsarkiv fået speciallavet til- og-fra-kort med motiver fra Randers. Så julegaverne kan i år pyntes ekstra smukt med stemningsfulde billeder fra dit eller gavemodtagerens yndlingssted.

Randers, Randers, Randers

Særudstilling 2014

Fra 8. februar - 11. maj 2014

Her er nostalgien i højsædet, men også plads til forundring over, hvor meget byen har forandret sig. Udstillingen er det seneste tiltag i det store digitaliseringsprojekt, som Randers Kommune satte i gang med en bevilling i 2008. 

I fire store og vidt forskellige temaer præsenterer museet lokalhistoriske billeder, som sætter fokus på skæve vinkler og overraskende forundring. Billederne er anbragt i en anderledes og levende præsentation, som spiller sammen med motiverne, og gør udstillingen mere farverig og levende. 

”Vi har ønsket at vise nogle af de mange billeder, som vi har arbejdet med på stadsarkivet i de sidste fem år. I denne udstilling har vi udvalgt billeder, som fortæller noget om byen og dens udvikling, samtidig med at vi har været opmærksomme på den nostalgieffekt, som billederne har”, fortæller arkivar Tina Knudsen Jensen, og hun fortsætter: ”Billederne har en evne til at kommunikere med betragteren, og derfor har vi også valgt kun at lave kortere tekster. Umiddelbart taler billederne for sig selv. Tidsmæssigt spænder billederne på udstillingen over de sidste 100 år, men der er en klar overvægt af fotos fra 1940’erne til 1960’erne.”

I udstillingen kan du blandt andet følge byens dagligliv fra gadehjørnet. Tidligere lå der en købmand, en bager eller en tobaksforretning på stort set hvert gadehjørne. I dag er alle disse mindre butikker lukket. Store forandringer er også sket med byens baggårde indenfor de sidste 60-70 år. Billederne viser de små baggårde, som er forsvundet ved gadegennembrud, saneringer og oprydninger i de gamle slumkvarterer. Fra begyndelsen af 1950’erne forsvandt hele kvarterer fra midtbyen og en moderne by er bygget op. 

Eller du kan gå på opdagelse i byens torve og pladser, som er et naturligt samlingspunkt i byen. Mange af disse har en lang historie bag sig og har været rammen om utallige torvedage, optøjer og fester. Billederne af byens torve og pladser danner rammen om figurgruppen fra Iguanbryderne, som blev opstillet på Frederiksplads i 1908. I 1964 blev skulpturen flyttet til stadion på Viborgvej, inden den blev pillet ned og lagt på lager i 2012.

At historiske fotos kan vække minder er en kendt sag, og der er dømt nostalgi for alle pengene i det sidste tema, som viser billeder af mange af de steder, som for randrusianere er et kærkomment minde og for tilflyttere en dokumentation af byens tidligere udseende. Nogle af stederne er helt væk i dag, mens andre er ændret på en nænsom måde.

Udstillingen er krydret med forskellige fotos af mere eller mindre ukendte personer. Det er byens ansigter, der er med til at illustrere det liv, som altid vil karakterisere en by. Ansigterne dukker op i stadsarkivets arbejde med fotosamlingerne og minder os om: ingen mennesker - ingen by. 

I et hjørne af udstillingen vises udvalgte nyhedsklip fra den lokale tv-station 2R-TV, som sendte lokalt fra byen i perioden fra 1993-1997. Arkivets medarbejdere har været i gang med at digitalisere dele af det store videoarkiv, og for første gang siden stationens nedlæggelse, har man nu muligheden for at følge stort og småt i den lokale tv-kanals gamle nyhedsudsendelser. 

I forbindelse med udstillingen er der lavet en fotobog med udvalgte billeder. Heri kan du læse mere om billederne og ikke mindst studere dem nærmere hjemme fra din egen stue. Bogen er på omkring 130 sider og koster 168 kroner.

De dødes liv

Særudstilling 2014

Fra 21. juni - 19. oktober 2014

Et besøg på Museum Østjyllands kommende udstilling »De dødes liv« sætter fokus på landsbyen Tjærby, der udgjorde en beboelse, allerede før Danmark blev kristnet.
Udstillingen bygger på en hel udgravning af en middelalderlig ødekirkegård. ”Materialet er helt enestående, idet man her for første gang i Danmark har udgravet en hel kirkegård uden forstyrrelser, og som samtidig har eksisteret gennem hele middelalderen. Undersøgelsernes resultater har givet et enestående indblik i Tjærby-befolkningens størrelse og livsvilkår,” fortæller arkæolog og museumsinspektør Inger Marie Hyldgård.

Udgravningerne har også givet vigtige bidrag til forståelsen af både kirkerejsningen med den tydelige forbindelse til vikingehøvdingen og kirkenedlæggelsen, som der er en del af på Randersegnen.

Baggrunden for udstillingen er omkring 15 års arbejde med udgravninger og bearbejdninger af materialet. Resultatet er kort fortalt dette:
”En vikingehøvding blev kristen og gav sin gård i landsbyen Tjærby til kirkegård. Han opførte en trækirke på stedet, der senere blev erstattet af en stenkirke bygget af granitkvadre. I løbet af middelalderen fik kirken også et tårn og et våbenhus. Da reformationen kom i 1536 blev kirken nedlagt, og man holdt op med at begrave folk på kirkegården. Museets arkæologer har udgravet det hele og undersøgt mere end 1200 begravelser fra middelalderen.”

En lille nisse rejste - i tiden

Juleudstillingen 2014

Fra 15. november 214- 4. januar 2015

I årets juleudstilling kan børn og voksne med de kulturhistoriske briller på følge julen fra ”før det var jul” og helt frem til julen, som vi holder den i dag. På denne tidsrejse lander vi blandt andet i en festlig 1980’er julefrokost, vi føler med soldaten, når han holder jul ved fronten, og vi er med i stuen under det årlige julebad i starten af 1900- tallet.

Hop på jule-raketten og tag på en hyggelig tidsrejse når Museum Østjylland skyder julen i gang.

Vi smugkigger også ind i fremtidens jul, hvor samtidsforskeren Roger Buch giver sit bud på, hvordan de danske juletraditioner vil udvikle sig i de kommende år.

Publikum inviteres desuden til at lægge deres eget jule-spor i museets tidskapsel. Tidskapslen vil i januar blive forseglet og gemt til fremtidige generationer på museets magasin. 

Stem Kvinde - da kvinden blev borger i Danmark

Særudstilling 2015

Fra 27. juni - 18. oktober 2015

Udstillingen viser i genstande, billeder, film og tekst hvad der skete i årene inden og efter grundlovsændringen. Danmarkshistorien bliver krydret med fortællingen om lokale kvinder fra Randers og Djursland, der hver på sin måde havde en finger med i spillet i de skelsættende begivenheder i årtierne omkring 1900. Tag stemmesedlen med på opdagelse i udstillingen eller afprøv dine evner inden for BH-kast.

Stemmeret for de udvalgte
Retten til at uddanne sig og arbejde, der var passende for borgerskabets kvinder stod øverst på ønskesedlen, da den danske kvindebevægelse begyndte at røre på sig midten af 1800-tallet. Der gik dog kun få år inden, kvinderne begyndte at stille krav om demokratiske rettigheder uanset køn og stand.

Det var nemlig ikke kun kvinderne, der var udelukket fra at sætte et kryds i stemmeboksen. Samfundets fem F’er – fruentimmere, folkehold, forbrydere, fattige og fjolser – var alle forment adgang i stemmeboksen! Det var et menneskesyn, som de fleste af os i dag nok ville have noget svært ved at acceptere, og som der dengang måtte komme et opgør med. 

Danmark var blandt de første
Der gik 30 år fra det første forslag om valgret til kvinder blev fremsat og nedstemt til kvinderne i 1915 med et stort optog kunne fejre, at Grundloven blev ændret. Danmark var dermed et af de første lande, der gav kvinderne adgang til valgstederne.

Farve er sprog

Særudstilling 2015

Fra 2. juni - 30. august 2015

Med udstillingen, ”Farve er sprog – Syddjurskunstnere i dialog med Farvergården”, har kunstnerne skræddersyet 14 værker til de gamle lokaler. Alle værker er inspireret af det gamle farveri og det travle liv, der gennem flere hundrede år udspillede sig der.
Udstillingen kan ses i Farvergårdens sommeråbningstid, tirsdag til søndag. 
Der er gratis adgang.

”Museet kommunikerer kulturhistorie ud, og kunstnerne kommunikerer kunst ud. Vi har et fælles udgangspunkt, så vi har taget hinanden i hånden og lavet dette projekt,” fortæller tovholder, maler og Syddjurskunstner, Hans Clausen, der forstrede idéen for mange år siden.

Begrænsningens kunst

De 14 kunstnerne viser i Farvergården hvert et kunstværk og har ladet sig udfordre af farveriets historiske og farverige univers.
”At vi som kunstnere har haft afsæt i et bestemt udstillingssted har kun været igangsættende, ikke begrænsende. Nogle af os arbejder jo på metaplan, og andre er mere konkrete, så det har været godt med en ramme,” siger Hans Clausen.

Kunst ud over det hele

Kunstværkerne er placeret spredt over hele farveriet og privatboligen og går i dialog med den specifikke lokalitet: Karlekammeret, farveriet, kostalden osv. Dermed giver kunstværkerne en række ekstra toner til det musikstykke, som oplevelsen af Farvergården allerede byder på.
Man kan blandt andet opleve videoinstallation, vævning, maleri, papirkunst og skulptur.

De 14 kunstnere er:
Anders Geertsen
Annette Bredstrup
Birgit Daa Birkkjær
Finn Sködt
Hans Clausen
Helga Kristmundsdottir    
Helle Bendorff
Jette Nørregaard
Johanne Petersen
Jørgen Hansen
Ken Zier
Kirsten Tvilum Stone
Magda Høgh
Trine Guld

Udstillingen ”Farve er sprog – Syddjurskunstnere i dialog med Farvergården” er støttet af Kulturpuljen, Syddjurs Kommune. Den er blevet til i et samarbejde mellem Museum Østjylland og medlemmer af foreningen Syddjurskunstnere.

Jagten på de forsvundne borge

Særudstilling 2016

Fra. 14. januar - 21. februar 2016

Middelalderens borge er den glemte kulturarv. Kun borge som det kongelige Kalø slot, der står som en vældig ruin, kendes af mange. Men i middelalderen lå der en borg i hvert andet sogn i Danmark, og de kendes kun af få.

Region Midtjyllands museer med arkæologisk ansvar har sammen indsamlet viden om og udbredt kendskabet til disse borge. Fotograf Peter Helles Olesen har fulgt fagfolkenes arbejde fra luften, på jorden og under jorden og fanget øjeblikke og situationer. Også projektets mange formidlingsaktiviteter, som museerne har arrangeret på borgene, er blevet skildret gennem fotografens linse. Fotografens billeder vises nu i vandreudstillingen ”Jagten på de forsvundne borge”.

Udstillingen har været vist forskellige steder i Region Midtjylland, og nu, som det sidste sted, vises den på Museum Østjylland.

Ung i Randers 1978-79

Særudstilling 2016

Fra fredag 5. marts - 29. maj 2016.

Med udstillingen kan du for eksempel tage med i ungdomsklubben, på grillbaren og ned på ”gøglet” på haven, hvor de unge hang ud i 1978-79. Dyk ned i en tid og et ungdomsliv, der på mange punkter er meget anderledes, end ungdomsliv er i dag, og samtidig på mange andre punkter er præcis, som ungdomsliv er i dag.

Egentlig er denne udstilling en gen-udstilling af tre udstillinger og en film om unge i Randers, som de to fotografer skabte på det daværende Kulturhistorisk Museum i 1978-79. Udstillingen består af flere billedserier: Når asfalten gynger, Landstrygerne, Det handler om os og Ungdomsbilleder - tilsammen det største samtids-dokumentarfotografiske projekt, der er gennemført i museumssammenhæng i Danmark. 
Projektet blev i sin tid en stor publikumssucces – især blandt unge – og de tre udstillinger indbragte i 1979 museet en hædrende omtale fra den europæiske museumsorganisation.

Fotografierne vises nu for første gang i 38 år. En del fotos har aldrig tidligere været udstillet. ”Udstillingen ”Ung i Randers 1978-79” er ikke bare en gentagelse – den ser på det oprindelige materiale gennem de lag, som tiden har aflejret”, fortæller Finn Larsen. Udstillingen indeholder blandt andet også en dokumentation af de to fotografers arbejde efter det randrusianske projekt. De arbejder i dag som henholdsvis fotograf/billedkunstner og filminstruktør/forfatter, men begge har hele vejen igennem holdt fast ved det dokumentariske.

I 1971 startede Lars Johansson som militærnægter på daværende Kulturhistorisk Museum Randers. Samtidig startede Finn Larsen som frivillig på museet efter skoletid.
Med baggrund i meget forskelligt museumsarbejde gled de ind i fotografarbejdet på museet, og begge blev uddannet fotografer, mens de var tilknyttet museet.
Efterfølgende har Finn Larsen arbejdet som billedkunstner og fotograf. Han arbejder med dokumentar- og landskabsfotografiske projekter og interesserer sig især for sammenhængen mellem fotografi, kommunikation og virkelighed.
Lars Johansson har fortrinsvis arbejdet som filminstruktør og manuskriptforfatter og har instrueret en lang række kort- og dokumentarfilm og modtaget priser i ind- og udland. I 2006 debuterede Lars Johansson som romanforfatter.

Bag døren - gemte fortællinger fra Randers

Særudstilling 2016

Fra 25. juni til 23. oktober 2016

Med udgangspunkt i en samling fine gamle døre fra Randers, kommer den besøgende tæt på Randers og byens beboere. Oplev blandt andet historien om tjenestepigen på kvisten, borgmestersekretæren, der gemte alt, fangerne i arresten og fabrikanten på tobaksfabrikken. Og ikke mindst beretningen om de bydele, der forsvandt med saneringerne i 1950’erne og 1960’erne. Udstillingens tilrettelægger, museumsinspektør Hanne Schaumburg Sørensen, tager museets gæster med på en fascinerende rejse tilbage til livet blandt såvel byens top som blandt byens bund.

I særudstillingen kan museets gæster opleve Randers i en ikke så fjern fortid, hvor boligstandarden var en ganske anden, end den er i dag. I de saneringsmodne kvarterer i Randers i 1950’erne og 60’erne var gaderne trange, husene små, gamle, i dårlig stand og toilet og bad forældede. Kommunen dømte 233 huse saneringsmodne, og alene i Østergravekvarteret blev 100 ejendomme revet ned for blandt andet at give plads til en ny rutebilstation. Udstillingen tager den besøgende med tilbage til Randers, inden bulldozerne tromlede frem, og hundredvis af randrusianere blev tvunget til at flytte fra bymidten.

Anderledes stedfaste var fangerne, der sad bag lås og slå i Randers Arrest. De indsatte var en broget flok af kvinder og mænd, der i slutningen af 1800-tallet blandt andet var anklaget for tyveri, vold og mord, og som nu ventede på deres dom. Dengang mente man, at en kriminel var let at kende. Kriminalitet var nemlig medfødt og kunne aflæses i ansigtet, hvor panden var lav, ørerne udstående og armene lange.

I udstillingen får store og små gæster også mulighed for at gå på opdagelse i spejlkabinettet og pulterkammeret. Skriv historier på en gammel skrivemaskine, prøv alle tiders dørklokker og kig ind gennem nøglehullet til en historisk miniatureverden.