Udstillinger i Kulturhuset

Der er gratis adgang til alle udstillingerne.

Gå på opdagelse i vores permanente udstillinger i Kulturhuset, som fortæller historien om Randers og omegnens historie. De skiftende særudstillinger sætter fokus på enkelte emner eller perioder, så der er altid noget nyt at gå på museet for at opleve.

Aktuel særudstilling

Den store julekasse

Fra 19. november 2016 - 2. januar 2017

Årets juleudstilling er en rejse ind i alle tiders historiske jul med minder fra flere hundrede års jul. Her er finurlige fortællinger og sjove aktiviteter for hele familien. Hør for eksempel historien om julegaverne, der er flere hundrede år gamle, om det fine tøj til juleaften og prøv skibakken fra 1950’erne. Eller læn dig tilbage i sofaen, nyd DR´s gamle julekalendere og glæd dig til at netop din ynglings-scene forhåbentlig dukker op.

Det er fjerde år, at Museum Østjylland åbner for en stor særudstilling udelukkende om julen og alle den facetter. Hundredvis af skoleelever besøger hvert år juleudstillingen, hvor museets Skoletjeneste tager sig kærligt af dem og propper deres ører og øjne fulde af viden om den historiske jul. For mange familier er et besøg i museets juleudstilling efterhånden blevet en fast del af deres juleforberedelser.

I år har museet været heldig at kunne låne et større antal sjove og smukke jule-sparebøsser fra Danmarks eneste Sparebøssemuseum, som ligger i Randers. Inge Nielsen, der til dagligt passer Sparrebøssemusset, har rundhåndet delt ud af museets 3.500 sparebøssers historier. Historierne om de ”julerelaterede” sparebøsser indgår naturligvis i juleudstillingen ”Den store julekasse”.

Kommende særudstilling i 2017

Museum Østjylland åbner Kulturhovedstadsåret i Randers med særudstillingen ”Fra Stavnsager til Konstantinopel”.

Det er fortællingen om, at jernalderens mennesker tæt på Randers havde forbindelser langt ned gennem Europa. For ved den lille landsby Moeskær, ca. 15 km fra Randers, ligger Stavnsager, og her har museets arkæologer, med stor hjælp fra amatørarkæologer, i mange år lavet udgravninger. Deres fund og udforskning fortæller os, at her har der været et levende tidligt landsbysamfund, med handel, værksteder og en trafik af rejsende og krigere.

Arkæologerne har gjort fund af dragtspænder, små figurer, våbendele og mønter, som indirekte viser en sammenhæng langt ud over Østjylland og helt til Konstantinopel, i dag Istanbul.

En trend i jernalderen, udtryk, mønstre og gudemotiver, har gennem 500 år bevæget sig fra det storslåede byzantinske rige med metropolen Konstantinopel til marken ved Stavnsager, tæt på Randers. Trenden er fulgt med gennem Europa via rejsende, byttehandler, krigsbytte, ægteskab og familieforhold. Selv i Konstantinopel har man fundet runeindskrifter. Har en mand eller kvinde fra Østjylland mon vandret og sejlet helt til Konstantinopel i jernalderen?

Dyk ned i den fascinerende historie om vores lokale jernaldermenneskers spæde europæiske udsyn i særudstillingen ”Fra Stavnsager til Konstantinobol – Europæiske forbindelser i jernalderen”, der kan ses på Museum Østjylland i Kulturhuset Randers fra 4. februar til 13. august 2017.
Der er gratis adgang.

Permanente udstillinger

Kulturhuset i Randers er Museum Østjyllands største udstillingssted. Her oplever du en samlet fortælling af historien, som den har udspillet sig i lokalområdet - fra den ældste til til i dag. Tag med på en fascinerede, overraskende og lærerig tur rundt i de permanenter udstillinger.

Ny basisudstilling

Som en del af Museum Østjyllands strategi vil der i de kommende år blive udviklet en helt ny oldtidsudstilling i Kulturhuset i Randers. Udstillingen er planlagt til at åbne ultimo 2017. Det bliver en del af fejringen af Aarhus som europæisk kulturhovedstad 2017.

Læs mere om den nye oldtidsudstilling "Livet ved fjorden".

Oldtiden på Randers-egnen

I oldtidsudstillingen kommer du på en fascinerede kulturhistorisk tur gennem natur, teknologi, mennesker og samfund på Randersegnen fra istid til vikingetid. Se de mange fund fra den sene istid, yngre stenalder og ældre jernalder. Her kan du også møde museets moselig fra jernalderen, Auningkvinden.

Du må ikke snyde dig selv for at opleve Danmarks eneste interaktive runesten!
Prøv selv at aktivere den 1.000 år gamle Mejlby-runesten i et overraskende interaktivt show med lys og lyd. Runernes historie er genfortalt i en animation, der dramatiserer historien om Åne, der sendte sin søn Eskil ud på en fatal skibsfærd over Øresund.
Den nyeste del af museets oldtidsudstilling er en digital iscenesættelse af en jernalderlandsby. Byen lå for over 2.000 år siden lå i den sydlige udkant af Randers. På en ny og anderledes måde kommer du her helt tæt på historien om jernaldermennesket.

Middelalderens mennesker

Middelalderen fascinerer de fleste som en dramatisk tid, der har givet næring til mange myter. I udstillingen møder du den stolte ridder til hest, den fattige skomager med familie og Helligåndsklostrets prior, som havde gode råd mod hæmorider, gigt og podagra!

Se blandt meget andet også den mere end 500 år gamle alterkalk fra Sct. Mortens Kirke udstillet side om side med sko fra 1300-tallet. Ridderens våben er også på plads i montren sammen med smedens produkter og de synåle, som nonnerne i byens Vor Frue Kloster syede med i deres syskole.
Udstillingen er fyldt med lyde, lys, lugte og en mangfoldighed af billeder. Blandt udstillingens sanseindtryk er lyden af hestehovenes gungren mod jorden, når ridderen kommer galopperende, ildskæret fra helvede, hvor synderne martres og duften af kirkens røgelse.
På udstillingens tv-skærme fortæller computeranimationer og film om middelalderens bygningsværker og håndværksteknikker.

Udstillingen har også et særligt aktivitetsområde for børn. Her kan de klæde sig ud som munk eller adelsdame, prøve ridderens våben og spille sjove middelalderspil. Der er også mulighed for at gå på opdagelse i udstillingens computerskærme, hvor der er mere viden om middelalderen.

Fra købstad til industriby

I udstillingen oplever du historien om Randers gennem de sidste 500 år og dykker ned i en kulturhistorisk skattekiste af genstande.

Få et kig ind i de store Randers-købmænds og pengeudlåneres tid i 1500- og 1600-tallet og handskemageriets og guldsmedehåndværkets opblomstring i 1700-tallet. Gå på opdagelse i virksomhedsgrundlæggernes storhedstid i 1800-tallet og bliv lidt klogere på, hvordan Randers blev en arbejderby i 1900-tallet.
Og så kan du komme tæt på historien om velfærdssamfundet, der skyllede ind over byen efter 2. Verdenskrig.

Udstillingen byder – sammen med fortællingen om Randers fra reformationen til i dag - på mange godbidder fra museets store samling. Oplev blandt andet fantastisk dansk sølvtøj fra renæssancen.

I udstillingen kan du se modeller af jernbanevogne fra togfabrikken Scandia og maskinarbejderlærlingens cykel, madkasse og lønningsposer fra kriseårene i 30’erne.

Se også minderne, som den første kvindelige OL-guldvinder i kajak, Randers-pigen Karen Hoff, tog med hjem fra OL i London i 1948. Eller rockervesten, Ellerten og hashpiben, der blev efterladt efter en beatfest i det nybyggede Kulturhuset Randers i 1970!

De Buhlske Stuer

I De Buhlske Stuer kigger du direkte ind i et fantastisk helstøbt borgerligt Randers-hjem og kunstnerhjem fra begyndelsen af 1900-tallet. Stuerne er doneret til Randers Kommune af overretssagfører Paul Buhl og fru Johanne Buhl, og som de ønskede det, er deres stuer udstillet, som om beboerne var gået ud af stuerne i et kort ærinde.
De tre stuer er på vægge og døre dekoreret med over 300 kunstværker. Det er dansk guldalderkunst, dansk kunst fra slutningen af 1800-tallet og en større samling af ældre udenlandsk grafik.
Samlingen tæller ikke mindre end 48 raderinger af Rembrandt, der er med til at gøre De Buhlske Stuer til en kunstsamling af internationalt format!
Oplev stuerne og kom tæt på Rembrandt’erne, Kyhn’erne, Marstrand’erne og Skovgaard’erne.

Tidshjulet

Tidshjulet byder dig velkommen lige ved udstillingens indgang og er en digital fortælling af historien. Her kan du se highlights fra museets faste udstillinger på et stort panoramalærred.
Du bestemmer selv, om du vil opleve historien om oldtidens troldmand og høvding. Eller du hellere vil følge pilgrimmen, der i middelalderen vandrede fra Randers til Santiago de Compostella i Spanien.
Eller om du er mere interesseret i Karen Rasmusdatters fornemme sølvkande fra 1600-tallet?
Tidshjulet visualiserer og iscenesætter forskellige nedslag i liv levet i Randers og omegn gennem tusindvis af år.