Udstillinger i Randers

Der er gratis adgang til alle udstillingerne.

Oplev museets nyeste basisudstilling ”Livet ved Fjorden” – en sanselig og flot udstilling. Foto: Museum Østjylland

Særudstillinger

Gå på opdagelse i vores permanente udstillinger i Kulturhuset, som fortæller historien om Randers og omegnens historie. De skiftende særudstillinger sætter fokus på enkelte emner eller perioder, så der er altid noget nyt at gå på museet for at opleve.

Kommende særudstilling:

MODSTAND. Åbner 29. juni 2019

Vidste du, at Randers var hele Danmarks våbendepot i 1943? Og at hele den danske modstandsbevægelse blev forsynet med sprængstof til sabotageaktioner fra Randers? Årsagen var, at Hvidstengruppen på det tidspunkt, som de første og eneste i landet, modtog våben, som briterne kastede ned. Det skete lige nord for Randers. Derved blev de illegale lagre i Randers modstandsbevægelsens eneste kilde til for eksempel professionelt plastisk sprængstof.

Den historie kan du opleve i udstillingen MODSTAND på Museum Østjylland i Randers. Udstillingen følger våbnenes og sprængstoffets vej fra nedkastningsstedet ved Mustard Point nord for Randers. Her tog Hvidstengruppen imod containerne, som blev kastet ned fra de engelske Halifax-flyvemaskiner. Fra nedkastningsstedet blev våben og sprængstof smuglet til de skjulte lagre i Randers og fordelt videre til brug ved de mange sabotagehandlinger. Det var således sprængstof fra Hvidstengruppen, der blev brugt ved besættelsestidens største jernbanesabotage, sprængningen af Langåbroerne i november 1943.

Hvidstengruppens egen historie er også en væsentlig del af udstillingen. Udstillingen følger gruppen fra dens etablering i 1943 over afsløringen og arrestationen af Gestapo til dommen over gruppens medlemmer og henrettelsen af otte af dem 29. juni 1944.

MODSTAND fortæller historien ved hjælp af film, billeder, øjenvidneberetninger og genstande. For første gang vises for eksempel de originale henrettelsespæle fra Ryvangen i en udstilling uden for København. Det skyldes, at Befrielsesmuseet, hvor pælene normalt befinder sig, er lukket som følge af brand, og man derfor har stillet sig velvillig over for at låne pælene ud til museet i Randers.

MODSTAND åbner på 75-årsdagen for henrettelsen af otte af Hvidstengruppens medlemmer 29. juni 2019.

Læs mere om Hvidsten Kro her

Nyt fra arkæologerne

I en ny montre på museet i Randers Kulturhus kan du løbende se nogle af de ting, som museets arkæologer har fundet.

Permanente udstillinger

Kulturhuset i Randers er Museum Østjyllands største udstillingssted. Her oplever du en samlet fortælling af historien, som den har udspillet sig i lokalområdet - fra den ældste til i dag. Tag med på en fascinerede, overraskende og lærerig tur rundt i de permanenter udstillinger.

Livet ved Fjorden

Oplev museets nyeste basisudstilling ”Livet ved Fjorden” – en sanselig og flot udstilling.

Udstillingen præsenterer fantastiske museumsgenstande fra Randersegnens oldtidsmennesker. Fra de første jægerfolk, der søgte til området efter sidste istid til de rige vikinger, der levede af egnens fede landbrugsjord, og som ind i mellem sejlede ud på handels- og plyndringstogter.

I udstillingen møder du oldtidens mennesker, deres begravelser, deres gaver og sporene efter de levede liv. Du ser stenalderens ravperler i hundredvis, den verdenskendte Mejlgård-køkkenmødding, smukke vikingesmykker og våben, kostbare offergaver med moseliget og hendes dragt som et af de helt spektakulære fund. Alt sammen lokale ting der fortæller vores fælles oldtidshistorie med et lokalt twist.

Følg forskellige spor i udstillingen: Forfattersporet med forfatter Merete Pryds Helles smukke historier om oldtidens mennesker. Materiale-sporet, der inviterer dig indenfor i udstillingens tre laboratorier, der gør dig klogere på de tre materialer: flinten, bronzen og jernet, der har navngivet oldtidens perioder. Eller følg i børnesporet med Lille-Folket, der med deres mini-universer mimer oldtidens historie på en finurlig måde.

Der er gratis adgang.

Læs mere om den nye oldtidsudstilling "Livet ved fjorden".

Middelalderens mennesker

Middelalderen fascinerer de fleste som en dramatisk tid, der har givet næring til mange myter. I udstillingen møder du den stolte ridder til hest, den fattige skomager med familie og Helligåndsklostrets prior, som havde gode råd mod hæmorider, gigt og podagra!

Se blandt meget andet også den mere end 500 år gamle alterkalk fra Sct. Mortens Kirke udstillet side om side med sko fra 1300-tallet. Ridderens våben er også på plads i montren sammen med smedens produkter og de synåle, som nonnerne i byens Vor Frue Kloster syede med i deres syskole.

Udstillingen er fyldt med lyde, lys, lugte og en mangfoldighed af billeder. Blandt udstillingens sanseindtryk er lyden af hestehovenes gungren mod jorden, når ridderen kommer galopperende, ildskæret fra helvede, hvor synderne martres og duften af kirkens røgelse.

På udstillingens tv-skærme fortæller computeranimationer og film om middelalderens bygningsværker og håndværksteknikker.

Udstillingen har også et særligt aktivitetsområde for børn. Her kan de klæde sig ud som munk eller adelsdame, prøve ridderens våben og spille sjove middelalderspil. Der er også mulighed for at gå på opdagelse i udstillingens computerskærme, hvor der er mere viden om middelalderen.

Fra købstad til industriby

I udstillingen oplever du historien om Randers gennem de sidste 500 år og dykker ned i en kulturhistorisk skattekiste af genstande.

Få et kig ind i de store Randers-købmænds og pengeudlåneres tid i 1500- og 1600-tallet og handskemageriets og guldsmedehåndværkets opblomstring i 1700-tallet. Gå på opdagelse i virksomhedsgrundlæggernes storhedstid i 1800-tallet og bliv lidt klogere på, hvordan Randers blev en arbejderby i 1900-tallet. Og så kan du komme tæt på historien om velfærdssamfundet, der skyllede ind over byen efter 2. Verdenskrig.

Udstillingen byder – sammen med fortællingen om Randers fra reformationen til i dag - på mange godbidder fra museets store samling. Oplev blandt andet fantastisk dansk sølvtøj fra renæssancen.

I udstillingen kan du se modeller af jernbanevogne fra togfabrikken Scandia og maskinarbejderlærlingens cykel, madkasse og lønningsposer fra kriseårene i 30’erne.

Se også minderne, som den første kvindelige OL-guldvinder i kajak, Randers-pigen Karen Hoff, tog med hjem fra OL i London i 1948. Eller rockervesten, Ellerten og hashpiben, der blev efterladt efter en beatfest i det nybyggede Kulturhuset Randers i 1970!

De Buhlske Stuer

I De Buhlske Stuer kigger du direkte ind i et fantastisk helstøbt borgerligt Randers-hjem og kunstnerhjem fra begyndelsen af 1900-tallet. Stuerne er doneret til Randers Kommune af overretssagfører Paul Buhl og fru Johanne Buhl, og som de ønskede det, er deres stuer udstillet, som om beboerne var gået ud af stuerne i et kort ærinde.

De tre stuer er på vægge og døre dekoreret med over 300 kunstværker. Det er dansk guldalderkunst, dansk kunst fra slutningen af 1800-tallet og en større samling af ældre udenlandsk grafik.

Samlingen tæller ikke mindre end 48 raderinger af Rembrandt, der er med til at gøre De Buhlske Stuer til en kunstsamling af internationalt format!

Oplev stuerne og kom tæt på Rembrandt’erne, Kyhn’erne, Marstrand’erne og Skovgaard’erne.

Tidshjulet

Tidshjulet byder dig velkommen lige ved udstillingens indgang og er en digital fortælling af historien. Her kan du se highlights fra museets faste udstillinger på et stort panoramalærred.

Du bestemmer selv, om du vil opleve historien om oldtidens troldmand og høvding. Eller du hellere vil følge pilgrimmen, der i middelalderen vandrede fra Randers til Santiago de Compostella i Spanien. Eller om du er mere interesseret i Karen Rasmusdatters fornemme sølvkande fra 1600-tallet?

Tidshjulet visualiserer og iscenesætter forskellige nedslag i liv levet i Randers og omegn gennem tusindvis af år.