Permanente udstillinger

På Museum Østjylland oplever du en samlet fortælling af historien, som den har udspillet sig i lokalområdet - fra den ældste til i dag. Tag med på en fascinerede, overraskende og lærerig tur rundt i de permanenter udstillinger.

Besøg den permanente udstilling Livet ved Fjorden på Museum Østjylland i Randers. Foto: Museum Østjylland

På Museum Østjylland oplever du en samlet fortælling af historien, som den har udspillet sig i lokalområdet - fra den ældste til i dag. Tag med på en fascinerede, overraskende og lærerig tur rundt i de permanenter udstillinger.

Livet ved Fjorden

I denne udstilling vil du blive præsenteret for fantastiske museumsgenstande fra Randersegnens oldtidsmennesker. Her kan du få et indblik i istiden og lære om de første jægere, der kom til området efter istiden. Du kan også lære mere om de rige vikinger, som indimellem sejlede ud både på handels- og plyndringstogter.

Når du oplever denne udstilling, vil du komme tættere på oldtidsmennesket samt deres begravelser, gaver og sporerne de har efterladt. Du kan bl.a. opleve stenalders ravperler, Mejlgård køkkenmødding smukke vikingesmykker, vikingevåben og kostbare offergaver. Her vil alle disse lokale fund fortælle hver deres historie om oldtiden.

Mens du går rundt i udstillingen vil du kunne følge 3 forskellige spor: forfattersporet, materialesporet og børnesporet. Her vil man med forfattersporet kunne opleve forfatteren Merete Pryds Helles smukke historier om oldtidsmennesket ved forskellige genstande. Mens man med materialesporet vil kunne gå ind i tre laboratorier, der vil gøre dig klogere på materialerne; flint, bronze og jern. Man kan også følge børnesporet med Lille-folket, der viser oldtidens historier på en sjov måde i deres mini-universer. Der er noget for alle i disse spor, og man vil selvfølge kunne opleve alle tre, når man går igennem udstillingen.

Oldtiden ligger langt bagud, som en fjern fortid, men vi forstår os selv i dag på baggrund af historier fra denne tid. Vores fund og oldsager fra disse tider ændre sig ikke med årerne, men det gør vores syn på og forståelse for dem i dag. Derfor byder Museum Østjylland publikum velkommen til en oldtidsudstilling, hvor udstillingen er en moderne og nyskabende iscenesættelse af vores spændende historier og enestående fund.

Igennem denne udstilling vil man se på Oldtiden med nye øjne, hvor man vil kunne reflektere over forskelle og ligheder imellem dengang og nu, og hermed se på sig selv med nye øjne. Denne udstilling handler om livet og landskabets forandringer omkring Randers Fjord, og den tager udgangspunkt i Oldtidens historier i dette område. Udstillinger bærer derfor præg af dette lokale twist, og fortæller Randersegnens historier om oldtidsmennesket.

 

Middelalderens mennesker

Middelalderen fascinerer de fleste som en dramatisk tid, der har givet næring til mange myter. I udstillingen møder du den stolte ridder til hest, den fattige skomager med familie og Helligåndsklostrets prior, som havde gode råd mod hæmorider, gigt og podagra!

Se blandt meget andet også den mere end 500 år gamle alterkalk fra Sct. Mortens Kirke udstillet side om side med sko fra 1300-tallet. Ridderens våben er også på plads i montren sammen med smedens produkter og de synåle, som nonnerne i byens Vor Frue Kloster syede med i deres syskole.

Udstillingen er fyldt med lyde, lys, lugte og en mangfoldighed af billeder. Blandt udstillingens sanseindtryk er lyden af hestehovenes gungren mod jorden, når ridderen kommer galopperende, ildskæret fra helvede, hvor synderne martres og duften af kirkens røgelse.

På udstillingens tv-skærme fortæller computeranimationer og film om middelalderens bygningsværker og håndværksteknikker.

Udstillingen har også et særligt aktivitetsområde for børn. Her kan de klæde sig ud som munk eller adelsdame, prøve ridderens våben og spille sjove middelalderspil. Der er også mulighed for at gå på opdagelse i udstillingens computerskærme, hvor der er mere viden om middelalderen.

Fra købstad til industriby

I udstillingen oplever du historien om Randers gennem de sidste 500 år og dykker ned i en kulturhistorisk skattekiste af genstande.

Få et kig ind i de store Randers-købmænds og pengeudlåneres tid i 1500- og 1600-tallet og handskemageriets og guldsmedehåndværkets opblomstring i 1700-tallet. Gå på opdagelse i virksomhedsgrundlæggernes storhedstid i 1800-tallet og bliv lidt klogere på, hvordan Randers blev en arbejderby i 1900-tallet. Og så kan du komme tæt på historien om velfærdssamfundet, der skyllede ind over byen efter 2. Verdenskrig.

Udstillingen byder – sammen med fortællingen om Randers fra reformationen til i dag - på mange godbidder fra museets store samling. Oplev blandt andet fantastisk dansk sølvtøj fra renæssancen.

I udstillingen kan du se modeller af jernbanevogne fra togfabrikken Scandia og maskinarbejderlærlingens cykel, madkasse og lønningsposer fra kriseårene i 30’erne.

Se også minderne, som den første kvindelige OL-guldvinder i kajak, Randers-pigen Karen Hoff, tog med hjem fra OL i London i 1948. Eller rockervesten, Ellerten og hashpiben, der blev efterladt efter en beatfest i det nybyggede Kulturhuset Randers i 1970!

De Buhlske Stuer

I De Buhlske Stuer kigger du direkte ind i et fantastisk helstøbt borgerligt Randers-hjem og kunstnerhjem fra begyndelsen af 1900-tallet. Stuerne er doneret til Randers Kommune af overretssagfører Paul Buhl og fru Johanne Buhl, og som de ønskede det, er deres stuer udstillet, som om beboerne var gået ud af stuerne i et kort ærinde.

De tre stuer er på vægge og døre dekoreret med over 300 kunstværker. Det er dansk guldalderkunst, dansk kunst fra slutningen af 1800-tallet og en større samling af ældre udenlandsk grafik.

Samlingen tæller ikke mindre end 48 raderinger af Rembrandt, der er med til at gøre De Buhlske Stuer til en kunstsamling af internationalt format!

Oplev stuerne og kom tæt på Rembrandt’erne, Kyhn’erne, Marstrand’erne og Skovgaard’erne.

Tidshjulet

Tidshjulet byder dig velkommen lige ved udstillingens indgang og er en digital fortælling af historien. Her kan du se highlights fra museets faste udstillinger på et stort panoramalærred.

Du bestemmer selv, om du vil opleve historien om oldtidens troldmand og høvding. Eller du hellere vil følge pilgrimmen, der i middelalderen vandrede fra Randers til Santiago de Compostella i Spanien. Eller om du er mere interesseret i Karen Rasmusdatters fornemme sølvkande fra 1600-tallet?

Tidshjulet visualiserer og iscenesætter forskellige nedslag i liv levet i Randers og omegn gennem tusindvis af år.