Permanente udstillinger

Kulturhuset i Randers er Museum Østjyllands største udstillingssted

Livet ved fjorden

På Museum Østjylland oplever du en samlet fortælling af historien, som den har udspillet sig i lokalområdet - fra den ældste til i dag. Tag med på en fascinerede, overraskende og lærerig tur rundt i de permanenter udstillinger.

Middelalderens mennesker

Middelalderen fascinerer de fleste som en dramatisk tid, der har givet næring til mange myter. I udstillingen møder du den stolte ridder til hest, den fattige skomager med familie og Helligåndsklostrets prior, som havde gode råd mod hæmorider, gigt og podagra!

Se blandt meget andet også den mere end 500 år gamle alterkalk fra Sct. Mortens Kirke udstillet side om side med sko fra 1300-tallet. Ridderens våben er også på plads i montren sammen med smedens produkter og de synåle, som nonnerne i byens Vor Frue Kloster syede med i deres syskole.

Udstillingen er fyldt med lyde, lys, lugte og en mangfoldighed af billeder. Blandt udstillingens sanseindtryk er lyden af hestehovenes gungren mod jorden, når ridderen kommer galopperende, ildskæret fra helvede, hvor synderne martres og duften af kirkens røgelse.

På udstillingens tv-skærme fortæller computeranimationer og film om middelalderens bygningsværker og håndværksteknikker.

Udstillingen har også et særligt aktivitetsområde for børn. Her kan de klæde sig ud som munk eller adelsdame, prøve ridderens våben og spille sjove middelalderspil. Der er også mulighed for at gå på opdagelse i udstillingens computerskærme, hvor der er mere viden om middelalderen.

Fra købstad til industriby

I udstillingen oplever du historien om Randers gennem de sidste 500 år og dykker ned i en kulturhistorisk skattekiste af genstande.

Få et kig ind i de store Randers-købmænds og pengeudlåneres tid i 1500- og 1600-tallet og handskemageriets og guldsmedehåndværkets opblomstring i 1700-tallet. Gå på opdagelse i virksomhedsgrundlæggernes storhedstid i 1800-tallet og bliv lidt klogere på, hvordan Randers blev en arbejderby i 1900-tallet. Og så kan du komme tæt på historien om velfærdssamfundet, der skyllede ind over byen efter 2. Verdenskrig.

Udstillingen byder – sammen med fortællingen om Randers fra reformationen til i dag - på mange godbidder fra museets store samling. Oplev blandt andet fantastisk dansk sølvtøj fra renæssancen.

I udstillingen kan du se modeller af jernbanevogne fra togfabrikken Scandia og maskinarbejderlærlingens cykel, madkasse og lønningsposer fra kriseårene i 30’erne.

Se også minderne, som den første kvindelige OL-guldvinder i kajak, Randers-pigen Karen Hoff, tog med hjem fra OL i London i 1948. Eller rockervesten, Ellerten og hashpiben, der blev efterladt efter en beatfest i det nybyggede Kulturhuset Randers i 1970!

De Buhlske Stuer

I De Buhlske Stuer kigger du direkte ind i et fantastisk helstøbt borgerligt Randers-hjem og kunstnerhjem fra begyndelsen af 1900-tallet. Stuerne er doneret til Randers Kommune af overretssagfører Paul Buhl og fru Johanne Buhl, og som de ønskede det, er deres stuer udstillet, som om beboerne var gået ud af stuerne i et kort ærinde.

De tre stuer er på vægge og døre dekoreret med over 300 kunstværker. Det er dansk guldalderkunst, dansk kunst fra slutningen af 1800-tallet og en større samling af ældre udenlandsk grafik.

Samlingen tæller ikke mindre end 48 raderinger af Rembrandt, der er med til at gøre De Buhlske Stuer til en kunstsamling af internationalt format!

Oplev stuerne og kom tæt på Rembrandt’erne, Kyhn’erne, Marstrand’erne og Skovgaard’erne.

Tidshjulet

Tidshjulet byder dig velkommen lige ved udstillingens indgang og er en digital fortælling af historien. Her kan du se highlights fra museets faste udstillinger på et stort panoramalærred.

Du bestemmer selv, om du vil opleve historien om oldtidens troldmand og høvding. Eller du hellere vil følge pilgrimmen, der i middelalderen vandrede fra Randers til Santiago de Compostella i Spanien. Eller om du er mere interesseret i Karen Rasmusdatters fornemme sølvkande fra 1600-tallet?

Tidshjulet visualiserer og iscenesætter forskellige nedslag i liv levet i Randers og omegn gennem tusindvis af år.