Aarhus 2017 på Museum Østjylland

Se hvad der sker på Museum Østjylland i forbindelse med Aarhus 2017.

Det bliver et forrygende år på Museum Østjylland. Vi er en del af Aarhus 2017 – europæisk kulturhovedstad, vi åbner helt nye udstillinger i museet i Grenaa, og vi byder på international arkæologisk udstilling i Randers. Til det meste er der gratis adgang, så alle har en mulighed for at få en god historisk oplevelse.
Vi glæder os til at se dig på Museum Østjylland!

Ny oldtidsudstilling åbner i Randers

Lørdag den 7. oktober åbner vi et af årets store satsninger, når den nye udstillingen om oldtiden åbner på Museum Østjylland i Randers.

Du kan læse mere om udstillingen her

Kunsten gentænkes på museet i Grenaa

Museets historiske købmandsgård i Grenaa danner i de kommende måneder rammen om en fascinerende kunstudstilling, skabt af kunstnergruppen Prof Kunst Norddjurs. 
Prof Kunst Norddjurs indtager nemlig museet med deres helt store 2017-satsning: Kunstudstillinger på tre lokaliteter under titlen ”Let’s Rethink Cyklus”. 17 kunstnere udstiller og dermed er det kunstnergruppens største projekt til dato.  Et af de tre udstillingssteder er Museum Østjylland, hvor publikum kan opleve værker både i museets gård, på torvet foran museet og inde i særudstillingslokalerne.
Udstillingerne ”Let’s Rethink Cyklus” åbner lørdag 5. august 2017 og står frem til 28. januar 2018.

Erfarne kunstnere går nye veje

Kunstnergruppens ti medlemmer har sammen med syv gæstekunstnere skabt værker, som viser forskellige måder at gentænke begrebet ”cyklus” på. Det kan enten være i selve arbejdsprocessen, i materialevalget eller i det færdige værk. Kunstnerne har hver deres praksis inden for design, fotografi, grafik, installation, keramik og skulptur.

Følgende kunstnere udstiller på Museum Østjylland: Aase Kvorning, Bente Lyhne, Bjørn Kromann Andersen, Morten Skovmand, Hans Sandgren Jakobsen, Troels Kvorning, Pia Græsbøll, Jens Chr. Jensen, Jens H. Petersen, Karin Normann, Irene Grundel og Vidar Håkon Utvik.

I projektet har kunstnerne gentænkt deres vante tilgange og udfordrer de rammer, de normalt arbejder indenfor.

Finurlig og opfindsom

Flere af værkerne er lavet af materiale, som er indsamlet ved Djurslands kyster og ved havnene. På original vis strikker Pia Græsbøll for eksempel objekter af siv. Dem kombinerer hun med gummikopper fra en trawl, hvor det strikkede græs vokser op i gennem gummikroppens hul. Fotograf Jens H. Petersen har dokumenteret forvandlingen af en nylig død ræv til der kun er et skelet tilbage et år efter. Tre skulpturer vil sætte sit præg på museet. I museumsgården opstilles skulpturer af Bjørn Kromann-Andersen og Troels Kvorning. På torvet foran museet vil billedhuggeren Jens Chr. Jensen placere en over dimensioneret snurretop, lavet af drivtømmer.

Havets skrald bliver kunst

En anden af de kunstnere, som arbejder med helt nye og uvante materialer til udstillingen på museet, er billedkunstneren Vidar Utvik. Vidar Utvik har gennem længere tid samlet affald fra havne og strande på Norddjursland. I dette projekt arbejder han blandt andet med skulpturer. Til udstillingen har han skabt en skulptur ud af en ophugget båd. ”Mange af de materialer, man kan finde ved vores kyster, har skulpturelle kvaliteter. Der skal bare eksperimenteres med dem, og de kan sættes sammen med andre materialer og former, så der kan opstå noget nyt”, fortæller Vidar Utvik.

De forskellige kunstnere har på denne måde skabt en alsidig, finurlig og opfindsom udstilling. Her kan gæsterne fortolke og finde deres egen forståelse af begrebet cyklus.

Der er gratis adgang.

Ny permanent udstilling på Museum Østjylland i Grenaa

Museet i Grenaa åbnede med en kæmpe succes

Museum Østjylland i Grenaa genåbnede lørdag den 28. januar 2017 med en fantastisk publikumsinteresse for de helt nye udstillinger og et 10-timers langt åbningsprogram. Hele 2500 gæster kiggede forbi på denne festlige dag. Der blev dermed sat besøgsrekord, for antal gæster på én dag, på museet i Grenaa, der præsenterede de nye udstillinger under titlen: ”Fire veje til Norddjurs: Havet, Kalken, Jorden, Købstaden”. 

Museumschef Jørgen Smidt-Jensen er glad og udtaler: ”Den fantastiske åbning med 2500 besøgende viste med al tydelighed, at museer kan spille en stor rolle i lokalsamfundet. Museum Østjylland fik vist, at museet er byens nye mødested, hvor man kan komme med familie og venner og få en oplevelse med indhold”. 
Museumschefen fortsætter: ”Der er al mulig grund til at takke de mange, som har bidraget til, at Norddjurs Kommune har fået et moderne og tidssvarende museum, der er i øjenhøjde med brugerne. Det gælder Norddjurs Kommune og de mange fonde, som har bidraget økonomisk til realisering af udstillingerne. Det gælder de mange frivillige, som har givet museet input til udvikling af udstillingernes formidling og handicaptilgængelighed, og det gælder ikke mindst museets mange medarbejdere, som har knoklet i årevis for at få det nye museum færdigt”. 

Havet, Kalken, Jorden og Købstaden

Den nye udstilling ”Fire veje til Norddjurs: Havet, kalken, jorden og købstaden” er en af de største historiske satsninger i Aarhus 2017. Den nye, permanente udstillinger tager dig med gennem 10.000 års historie på Norddjursland og fortæller i fire temaer om de livsvilkår, menneskene siden stenalderen har levet under. 

I temaerne Havet, Kalken, Jorden og Købstaden kommer du på en kulturhistorisk rejse gennem Norddjurs gennem tusinder af år. Hør historien om havet der altid har haft en enorm betydning for djurslændingene. Og om Kalken og de andre råstoffer, der blev udnyttet af de dygtige djurslændinge. Oplev historierne om Jorden og den store sandflugtskatastrofe, der også kaldes Nordens Pompeji. 
Og slut af med at gå på opdagelse i Købstaden Grenaa, med dens smukke huse, imponerende købmandsgårde og mange, aktive mennesker.

Udstillingerne er spækket med filmklip, billeder, fortællinger og alt, hvad der ikke er sat i montre, må du røre ved.

Museum Østjylland vil være et museum for alle. Derfor er de nye udstillinger lavet lettilgængelige for alle – uanset forudsætninger, alder eller funktionsnedsættelser. Museet har installeret elevator og lifte, så alle kan komme omkring i huset og opleve udstillingerne. 
I de flotte, nye udstillinger kan du gå på opdagelse i Norddjurslands kulturarv, og mange steder i udstillingen er du velkommen til ”se” med fingrene. Lyde er også en vigtig del af udstillingen. 
Alle film er tekstede, og alle montrer og installationer er lavet, så kørestolsbrugere kan få fuldt udbytte af museumsoplevelsen.

Se hvad der sker i Randers Kommune i 2017

Se hvad der sker i Norddjurs Kommune i 2017

Se det fulde program for Europæisk Kulturhovedstad 2017