Aarhus 2017 på Museum Østjylland

Se hvad der sker på Museum Østjylland i forbindelse med Aarhus 2017.

Det bliver et forrygende år på Museum Østjylland. Vi er en del af Aarhus 2017 – europæisk kulturhovedstad, vi åbner helt nye udstillinger i museet i Grenaa, og vi byder på international arkæologisk udstilling i Randers. Til det meste er der gratis adgang, så alle har en mulighed for at få en god historisk oplevelse.
Vi glæder os til at se dig på Museum Østjylland!

Ny international arkæologisk særudstilling i Randers

Succesfuld særudstilling med guld og europæiske forbindelser

En sandet mark uden for Randers blev i jernalderen et pulserende centrum for handel, religion og politik! Det lyder som en lidt for fantasifuld historie, men ikke desto mindre er det sandt!

Stedet, der lokalt kaldes Stavnsager (sydøst for Randers), var for over 1.000 år siden et lokalt kraftcenter, der trak forbindelser ned gennem Europa – ja, helt ned til Konstantinopel – det nuværende Istanbul.
Lørdag den 4. februar 2017 åbner den store særudstilling ”Fra Stavnsager til Konstantinopel” med historien om globalisering i fortiden. Oplev den magiske fortælling og de mange unikke fund i form af smykker, våbendele og mønter, der alle peger mod Sydeuropa.

I udstillingen dykker man ned i den fascinerende historie om lokale jernaldermenneskers europæiske udsyn. Udgravningerne og de mange fund viser, at der i området Stavnsager fra omkring år 400 til 1.100 efter vores tidsregning var en vældig aktivitet. En lille bondelandsby udviklede sig overraskende nok til et knudepunkt for mennesker vidt omkring fra. Den fascinerende historie er bevist gennem de mange fund af internationale genstande.

Stavnsagerlokaliteten er et af de mest betydningsfulde arkæologiske fund fra den yngre del af jernalderen i Østjylland. I jernalderen var der en livlig udveksling af varer, af mennesker (gennem ægteskaber), af idéer og også af strømme af flygtninge. Alt det var en del af Europas – og formentlig også Danmarks – historie for 1.500 år siden.

De fineste fund

I mange år har museets arkæologer – med stor hjælp fra amatørarkæologer – gravet og ved hjælp af metaldetektorer fundet i hundredvis af smykker, våbendele og mønter af guld, sølv og bronze. De fine fund har arkæologisk set sat Stavnsager på landkortet.
De mange smykker, små figurer, våbendele og mønter viser indirekte forbindelser langt ud over Østjylland og helt til Konstantinopel, i dag Istanbul. Påvirkninger, udtryk, mønstre og gudemotiver har gennem 500 år bevæget sig i en indirekte forbindelse mellem syd og nord. Mellem det storslåede byzantinske rige med metropolen Konstantinopel og et lille samfund ved Stavnsager. Påvirkningerne er fulgt med gennem Europa via rejsende, byttehandler, krigsbytte, ægteskab og familieforhold. Selv i Konstantinopel har arkæologerne fundet nordiske runeindskrifter.

Lånt fra museer i ind- og udland

Museum Østjylland har til denne særudstilling lånt kostbare genstande hjem fra museer i Europa, fra Nationalmuseet og andre museer i Danmark. Direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Rebecca Matthews er begejstret for den nye særudstilling på museet.
”Det er en fornøjelse at opleve en særudstilling, som med sit tema om europæiske forbindelser rammer lige i hjertet af, hvad Europæisk Kulturhovedstad i høj grad handler om: At lukke op mod Europa”, siger Rebecca Matthews.

Særudstillingen i Randers kan opleves frem til den 13. august 2017. 

Der er gratis adgang til udstillingen.

Ny permanent udstilling på Museum Østjylland i Grenaa

Museet i Grenaa åbnede med en kæmpe succes

Museum Østjylland i Grenaa genåbnede lørdag den 28. januar 2017 med en fantastisk publikumsinteresse for de helt nye udstillinger og et 10-timers langt åbningsprogram. Hele 2500 gæster kiggede forbi på denne festlige dag. Der blev dermed sat besøgsrekord, for antal gæster på én dag, på museet i Grenaa, der præsenterede de nye udstillinger under titlen: ”Fire veje til Norddjurs: Havet, Kalken, Jorden, Købstaden”. 

Museumschef Jørgen Smidt-Jensen er glad og udtaler: ”Den fantastiske åbning med 2500 besøgende viste med al tydelighed, at museer kan spille en stor rolle i lokalsamfundet. Museum Østjylland fik vist, at museet er byens nye mødested, hvor man kan komme med familie og venner og få en oplevelse med indhold”. 
Museumschefen fortsætter: ”Der er al mulig grund til at takke de mange, som har bidraget til, at Norddjurs Kommune har fået et moderne og tidssvarende museum, der er i øjenhøjde med brugerne. Det gælder Norddjurs Kommune og de mange fonde, som har bidraget økonomisk til realisering af udstillingerne. Det gælder de mange frivillige, som har givet museet input til udvikling af udstillingernes formidling og handicaptilgængelighed, og det gælder ikke mindst museets mange medarbejdere, som har knoklet i årevis for at få det nye museum færdigt”. 

Havet, Kalken, Jorden og Købstaden

Den nye udstilling ”Fire veje til Norddjurs: Havet, kalken, jorden og købstaden” er en af de største historiske satsninger i Aarhus 2017. Den nye, permanente udstillinger tager dig med gennem 10.000 års historie på Norddjursland og fortæller i fire temaer om de livsvilkår, menneskene siden stenalderen har levet under. 

I temaerne Havet, Kalken, Jorden og Købstaden kommer du på en kulturhistorisk rejse gennem Norddjurs gennem tusinder af år. Hør historien om havet der altid har haft en enorm betydning for djurslændingene. Og om Kalken og de andre råstoffer, der blev udnyttet af de dygtige djurslændinge. Oplev historierne om Jorden og den store sandflugtskatastrofe, der også kaldes Nordens Pompeji. 
Og slut af med at gå på opdagelse i Købstaden Grenaa, med dens smukke huse, imponerende købmandsgårde og mange, aktive mennesker.

Udstillingerne er spækket med filmklip, billeder, fortællinger og alt, hvad der ikke er sat i montre, må du røre ved.

Museum Østjylland vil være et museum for alle. Derfor er de nye udstillinger lavet lettilgængelige for alle – uanset forudsætninger, alder eller funktionsnedsættelser. Museet har installeret elevator og lifte, så alle kan komme omkring i huset og opleve udstillingerne. 
I de flotte, nye udstillinger kan du gå på opdagelse i Norddjurslands kulturarv, og mange steder i udstillingen er du velkommen til ”se” med fingrene. Lyde er også en vigtig del af udstillingen. 
Alle film er tekstede, og alle montrer og installationer er lavet, så kørestolsbrugere kan få fuldt udbytte af museumsoplevelsen.

Se hvad der sker i Randers Kommune i 2017

Se hvad der sker i Norddjurs Kommune i 2017

Se det fulde program for Europæisk Kulturhovedstad 2017