Et af de alvorligste problemer Randers gennem tiden har haft at slås med, var bekæmpelse af ildebrande. Mange borgeres hjem gik tabt, når ilden fængede i husene, der som oftest var de rene brandfælder.
”De sammenklumpede huse, stråtag, bindingsværk og åbne ildsteder udgjorde en konstant brandfare gennem flere hundrede år. For eksempel brændte alle huse i Randers ned til grunden i år 1530 med undtagelse af Sct. Mortens Kirke og de få andre huse, der var grundmurede, ” fortæller overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen.
Krig, sult og plyndringer
På byvandringen får du også et indblik i andre dramatiske hændelser for randrusianerne, som krige, sult og sygdom, når Hanne Schaumburg Sørensen fortæller om svære tider i Randers:
”Danmark har været i krig i ikke mindre end 124 år ud af de seneste 500 år! Krigene betød ikke alene, at bønderkarle blev tvangsudskrevet til hæren, men også at civilbefolkningen led hårdt under plyndringer, epidemier og den sult, der ofte fulgte i de fremmed hæres kølvand. ”
Pest over Randers
Med få års mellemrum vendte epidemier af pest, kopper, mæslinger og kolera tilbage og ramte både voksne og børn. Mangel på hygiejne, dårlig ernæring og ringe medicinsk indsigt gjorde epidemierne til menneskets værste fjende.
Pesten, der havde en dødelighed på over 50 procent, hærgede Randers to gange, i 1602 og i 1659, og utallige koppeepidemier i 1700-tallet lagde især mange randrusianske børn i graven.
”Magtesløsheden over for sygdommene førte tit til en stærk tro på Gud og på skæbnen, ” forklarer Hanne Schaumburg Sørensen.
For mere information kontakt overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen på 2113 1793 eller på hss@museumoj.dk.
Museum Østjylland har 150-års jubilæum i år. Det fejrer vi med masser af arrangementer, aktiviteter og udstillinger rundt i Randers for både børn og voksne. Følg løbende med på vores hjemmeside eller de sociale medier.