Sølvbarer, smykker og mønter – få historien om kæmpe vikingeskat

Drømmer du om at finde den helt store guld- eller sølvskat? Den drøm blev til virkelighed for to heldige detektorførere, der en sommerdag i 2018 kom på sporet af ikke mindre end 2,7 kilo vikingesølv ved Krogsager øst for Randers.

Intet mindre end 2,7 kilo sølv blev i 2018 fundet på en mark nær Krogsager, øst for Randers. Få historien om det fantastiske fund og om vikingerne på egnen, når Museum Østjylland og Beboerforeningen for Hørning og omegn inviterer til foredrag i Hørninghus. Fotokilde: Museum Østjylland

Nu kan du opleve fortællingen om et af danmarkshistoriens største sølv-skattefund fra vikingetiden, når arkæolog og forhenværende overinspektør på Museum Østjylland, Ernst Stidsing, gæster Hørninghus.
Køb din billet på museets hjemmeside. Kaffe og kage er inkluderet i billetprisen.

Foredrag: Vikingeskatten fra Krogsager, onsdag den 11. oktober 2023 kl. 19 - 21.
Sted: Hørninghus, Langgade 52A, 8960 Randers SØ.
Billet 50 kr. inkl. kaffe og kage.

En augustdag for fem år siden dukkede to amatørarkæologer op på museet i Kulturhuset. Med sig havde de et sølvfund, som de netop havde gjort på en mark ved Krogsager, øst for Randers. På det tidspunkt vidste de ikke, at skattefundet skulle vise sig at være et af danmarkshistoriens største sølv-skatte fra vikingetiden!
Sølvfundet blev døbt Tinghøjskatten.

Skat blev klippet i småstykker

Sølvskatten, flere runesten (heriblandt muligvis en af landets ældste runesten) og andre detektorfund fra egnen vidner om det samfund, som eksisterede omkring Krogsager, Hørning, Moeskær og Lund for over 1.000 år siden. Skatten på hele 2,7 kilo sølv består af hele og halve barrer, armringe, en halsring og masser af ituklippede smykker og enkelte mønter.

”Smykkerne har vikingen ikke været sentimental over at ødelægge. For ham eller hende har alene sølvet haft en værdi,” fortæller Ernst Stidsing, som glæder sig til at udfolde historien om  og vikingetidens samfund.

Museet flytter ud i forsamlingshusene

Foredraget er en del af projektet Museet tæt på dig, hvor Museum Østjylland i løbet af efteråret og vinteren 2023 rykker ud i områdets mindre byer med foredrag om lokalhistoriske emner. Det vil typiske være i forsamlingshuse, kulturhuse og sognegårde.
Projektet er støttet af ELRO Fonden. Kommende arrangementer under Museet tæt på dig bliver løbende offentliggjort på museets hjemmeside.

Foredraget i Hørninghus er blevet til i et samarbejde mellem Museum Østjylland og Beboerforeningen for Hørning og omegn.

For mere information kontakt: Museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen på tlf. 5172 8055 eller jnp@museumoj.dk