Nu kan du i en mini-udstilling på Museum Østjylland opleve historien om den modige og idealistiske Kristine Pallesen, der i begyndelsen af 1900-tallet gik sine helt egne veje.
Alle er velkomne til udstillingsåbningen den 13. oktober, hvor der serveres te og kage.
Åbning af mini-udstilling: Kvinden med kaldet – Kinamissionær fra Djursland,
fredag den 13. oktober 2023 kl. 15.
Sted: Museum Østjylland, Søndergade 1, 8500 Grenaa.
Udstillingen kan ses frem til og med den 25. februar 2024.
Gratis.
Kristine Pallesen. Et almindeligt navn, men bag navnet gemmer sig en kvinde med en ualmindelig livshistorie, som Museum Østjylland nu bringer frem i lyset. Selvom der er tale om en lille særudstilling (montre med genstande, planche og skærm) er selve fortællingen om Kristines liv og bedrifter stor.
”Der er så mange spændende fortællinger fra Kristines liv. Jeg ville ønske, at vi kunne fortælle dem alle,” smiler Emma Briese, projektansat historiker på Museum Østjylland og tilrettelægger af miniudstillingen Kvinden med kaldet – Kinamissionær fra Djursland.
En ung kvinde rejser ud
I udstillingen kommer du tæt på historien om Kristines barndom, hvor hun tidligt formede tankerne om at rejse ud i verden og udbrede sin tro på Gud. Udstillingen giver et fint indblik i Kristines lange rejse til Manchuriet i 1907 og i, hvad hun oplevede i mødet med fremmede kulturer.
Du kan også læse om Kristines hjemrejse efter 13 år på den anden side af jordkloden og om, hvordan hun levede sit liv, efter hun vendte hjem fra sit Kina-eventyr.
Aldrig udstillet før
Kristine Pallesen tog mange genstande fra Manchuriet med sig hjem. Hun sendte desuden utrolig mange breve til familie og venner, hvori hun levende fortalte om sine oplevelser.
Museum Østjylland har nogle af genstandene og brevene i sin samling. Til den lille særudstilling om Kristine Pallesens liv har museet desuden været så heldige at kunne låne flere genstande af hendes familie. Derfor kan du i udstillingen blandt andet se et par silkesko, en fin lille dukke og en skildpaddeformet røgelsesholder i messing.
”Det er en udstilling med genstande, der ikke før er udstillet. Genstande, som i mange år lå på et loft, men som vi nu har fået lov til at låne, så de og deres historie kommer frem i lyset igen,” fortæller Emma Briese.
Portrætbog skrevet af Kristines slægtning
Mini-udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem museet og Mona Dalkær Jacobsen, der er forfatter til bogen Himmelveje – i de snørede fødders land 1907-1920. Bogen er baseret på Kristine Pallesens breve, skrivelser, bøger og historiske fakta.
Mona Dalkær Jacobsens mor er niece til Kristine Pallesen.
”At være i selskab med min mors faster var meget berigende for mig. Hun var en kvinde, som gav sig selv fuldt ud, mens hun levede. Men også nu, hvor beretningen om hende lever videre, er denne altfavnende omsorg for de svage i samfundet – uanset etnicitet – stadig lige aktuel,” fastslår Mona Dalkær Jacobsen.
”Alle, som ønsker det, får nu mulighed for at følge i Kirstine Pallesens fodspor enten ved at læse bogen eller ved at besøge udstillingen på Museum Østjylland i Grenå.”
Åbning med te, kage og historier
Til åbningen den 13. oktober byder tilrettelægger af udstillingen, Emma Briese, velkommen. Derefter vil Mona Dalkær Jacobsen sige et par ord om Kristine, og om hvordan bogen om hende blev til virkelighed. Museet byder på te og kage.
Udstillingen kan ses på Museum Østjylland frem til og med den 25. februar 2024.
For mere information kontakt: Projektansat historiker Emma Briese på tlf. 20416499 eller på eab@museumoj.dk