Konservatorer slår dørene op til sarte skjorter og bizart jern

Er der noget bedre end at få lov til at snuse rundt på steder, der normalt er hermetisk lukkede? Næppe, men nu kan du i skolernes efterårsferie kigge indenfor i Kulturhusets kælder, der er ekstraordinært åbent for besøg.

Som konservator skal man nogle gange være detektiv for regne ud, hvad det er, man har i hænderne. Konservator Carsten Korthauer ser her nærmere på noget ”bizart” jern, som stadig er lidt af en gåde. Hør om konservatorerne har løst jern-mysteriet, når der er åbent hus på Museum Østjylland i efterårsferien. Fotokilde: Museum Østjylland

Her huserer Museum Østjyllands konserveringsafdeling, som i efterårsferien slår dørene op for både børn og voksne. Kom helt tæt på konservatorernes magiske arbejde, der sikrer, at vores fælles kulturelle arvegods kan holde mange år ud i fremtiden.
Det er gratis, og der serveres kaffe, te, saft og kage.

Åbent hus i Konserveringen – hvad laver de i kælderen under Kulturhuset?
tirsdag den 17. oktober 2023 kl. 11 - 14.
Sted: Museum Østjylland, Stemannsgade 2, 8900 Randers C. – Benyt kælderindgangen ud mod Jens Otto Krags Plads!
Gratis.

Rustne jernsværd, krakelerede malerier og mørnede balkjoler. På de kulturhistoriske museer er der altid masser af opgaver for en konservator, da tidens tand bider i alle materialer og dermed risikerer at ødelægge uerstattelige museumsgenstande.

”Som konservatorer kæmper vi en både spændende og evig kamp for at bevare arkæologiske fund og genstande fra nyere tid. Museum Østjyllands samling er stor med over 300.000 genstande, og der kommer hele tiden nye til, så konservatorernes arbejde er aldrig færdigt,” smiler overkonservator Karen Woer.

Lirker og kører gaffeltruck

Til åbent hus-arrangementet kan du se, hvordan Museum Østjyllands konservatorer arbejder med stor akkuratesse, hemmelige væsker og masser af viden om forskellige materialer. 

”Vi har meget afvekslende job. Den ene dag lirker vi et lille arkæologisk fund ud af en jordblok eller syer støttestof på en sart og ødelagt skjorte. Den næste dag jagter vi skadelige insekter i udstillingerne, tjekker luftfugtighed i samlingen eller flytter store genstande på magasinet med gaffeltruck,” fortæller Karen Woer.

Aktuelle arbejdsopgaver

Tirsdag i efterårsferien viser konservatorerne nogle af deres aktuelle arbejdsopgaver. I år har de pakket hele udstillingen i Det Gamle Rådhus i Ebeltoft ned, da bygningerne står foran en større renovering. Nu venter opgaven med at gøre museumsgenstandene fra rådhuset klar til den nye udstilling. 

Du kan også kigge nærmere på et lille mysterium, hvor konservatorerne arbejder med et fund fra jernalderen, som de er i tvivl om, hvad er! Foreløbigt har de givet det navnet ”bizart jern”!

Skal du være konservator?

Åbent hus-arrangementet er for voksne og for børn i skolealderen, som kan prøve aktiviteten Konservator for en dag. ”Måske har du selv overvejet at uddanne dig til konservator, måske er du barn på opdagelse i en spændende ny verden, eller måske er du den videbegærlige type, der bare gerne vil vide alt om alt. Uanset dit udgangspunkt, så er åbent hus-arrangementet en fin chance for at dykke ned i en meget spændende verden af konservering. Et fag, som hele tiden udvikler sig,” lover overkonservatoren.

Husk at indgang til alle herlighederne tirsdag den 17. oktober er via kælderindgangen ud mod Jens Otto Krags Plads.

For mere information kontakt: Overkonservator Karen Woer på tlf. 2362 2871 eller på kw@museumoj.dk