I det enestående foredrag – som du endda kan opleve ganske gratis – får du et godt indblik i en tidsalder, hvor kirker ikke kun var åndelige højborge, men muligvis også stærke bastioner i forsvarsstrategier.
"Jeg ser frem til at dele min viden om denne fascinerende problemstilling og udforske de aspekter, der har formet vores forståelse af kirkebygningers rolle i middelalderen. Det er en mulighed for at se bag facaden og afdække de historiske lag af betydning, der er knyttet til disse enestående strukturer," forklarer foredragsholder Thomas Bertelsen.
Brugt og opført som forsvarskirke?
I en tid hvor kirker var de eneste stenbygninger i mange sogne, var kirkerne tilflugtssteder for befolkningen i urolige perioder. Skriftlige kilder dokumenterer også, at kirker blev brugt som reelle forsvarsanlæg. ”Spørgsmålet er, om kirkerne faktisk blev opført som forsvarsværker, og den teori har i årtier været genstand for debat,” siger Thomas Bertelsen.
På foredragsaftenen i Thorsager rundkirke forsøger Thomas Bertelsen at komme nærmere en opklaring af det mysterium. Du kan glæde dig til hans analyse af forsvarskirken som en bygningstype og undersøgelse af, hvad der skal til, for at man kan kalde en kirke en forsvarskirke.
Thorsager Kirke – en forsvarskirke?
Især rundkirker som Thorsager Kirke har altid været omdrejningspunkt for diskussioner om forsvarskirker, og Thomas Bertelsens foredrag vil sætte fokus på netop denne unikke bygningsstil. Han vil udforske historiske beviser og tolkninger, der kan kaste nyt lys over, hvordan kirker blev brugt i beskyttelsesøjemed. Måske kommer der også i aftenens løb en afklaring af, om Thorsager Kirke blev opført som en forsvarskirke?
For mere information kontakt: Museumsinspektør Thomas Guntzelnick Poulsen på tlf. 4010 8128 eller på tgp@museumoj.dk