Prøv at smede, male, slibe, lime og banke, når du laver fine håndlavede ting og sager.
Efterårsferie med savsmuld og malerfingre, tirsdag den 17. og torsdag den 19. oktober 2023, begge dage kl. 12 - 15.30.
Sted: Håndværksmuseet, Lille Rosengård 16, 8900 Randers C.
Gratis.
Ingen børn skal kede sig i efterårsferien, hvis den nu ikke lige står på all inclusive-ferier sydpå! På Håndværksmuseet kan børn i alle aldre prøve en række håndværk og – måske – blive inspirereret til senere at uddanne sig til håndværkere.
”At dømme ud fra hvor populære museets ferieaktiviteter er, burde der være enorm stor søgning til landets håndværksuddannelser!” smiler museumsinspektør Lisette Berg Andersen. ”Ferieaktiviteterne har det primære formål at give børnene nogle sjove timer med værktøj i hånden og fantasi i hovedet. Når det så er sagt, så tror vi på, at når børnene får en chance som denne for at fordybe sig i håndværk med vejledning af museets håndværkere, kan det så et ”håndværker-frø” i børnene, så de tænker: Måske har jeg lyst til at arbejde som håndværker, når jeg bliver voksen.”
Store og små muskler
Lige inden for døren på Håndværksmuseet holder smedene til, og i efterårsferien har de naturligvis tændt op i den store esse. Her kan du svinge hammeren over det genstridige jern, som det kræver gode kræfter at få formet.
Til gengæld er der ingen krav om store muskler hos museets maler. Her kan børn i alle størrelser være med og dekorere halloweenfigurer. Det gælder bare om, at du bruger din koncentration og gode fantasi.
Du kan også lave magneter med skind-dekorationer hos handskesyerskerne, hårspænder ved frisøren og fine sager ved sivfletteren.
Der kommer tog
De frivillige håndværkere har haft travlt op til efterårsferien, hvor de på museets personaleværksted har savet og boret til den store guldmedalje. Flere af ferieaktiviteterne kræver nemlig forberedelse, før børnene kan gå i gang med deres del af arbejdet.
I år ligger der trædele til et fint detaljeret tog klar hos snedkerne. Hjul og andre tog-dele venter bare på, at du smøger ærmerne op, sliber kanterne fine og sætter hele toget sammen. Bagefter kan du tage toget med hjem og male det, hvis du har lyst.
Tog til alle tider
Tog har i mange årtier været et elsket legetøj for børn. ”I dag findes legetøjstog jo både med batterier og fjernstyring, men oprindelig var det kun meningen, at togene skulle skubbes. Trætog var et meget populært legetøj, fordi de var robuste, og fordi børnene kunne bygge byer og stoppesteder op omkring togbanen,” fortæller museumsinspektøren.
Det mest kendte legetøjstog i dag er nok miniaturetoget fra BRIO, som så dagens lys i 1952.
For mere information kontakt: Museumsinspektør Lisette Berg Andersen på tlf. 2484 0188 eller på lba@museumoj.dk