Udstillingsåbning: Kranier, shamaner og mystiske ritualer

Museum Østjylland i Randers klipper nu snoren og inviterer indenfor i museets nye store særudstilling Bjørneklanens Ø – Djurslands vilde stenalder.

I udstillingen Bjørneklanens Ø – Djurslands vilde stenalder kan du komme tæt på historien om stenalderfolket og de gådefulde shamanistiske ritualer, som fandt sted for 5.000 år siden. Udstillingen indeholder blandt andet disse underkæber fra bjørn og elg, som blev brugt i de shamanistiske ritualer. Fotokilde: Museum Østjylland

I museets nye særudstilling fortælles den utrolige historie om en af Danmarks største stenalderbopladser, som for 5.000 år siden lå på Kainsbakke vest for Grenaa.
Gå på opdagelse blandt stenalderfolk, bjørnekranier og mystiske ritualer i særudstillingen.
Til åbningen den 8. februar bydes på musik, taler og lidt godt til ganen.

Udstillingsåbning: Bjørneklanens Ø – Djurslands vilde stenalder, lørdag den 8. februar 2020 kl. 11 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.
Gratis adgang. Alle er velkomne.

I dag ser man ikke meget andet end marker, når man kører tværs over Kainsbakke vest for Grenaa, men for 5.000 år siden, lå her en af Danmarks absolut største stenalderbopladser. Her har arkæologerne blandt andet udgravet en masse bjørneknogler, som har haft en ganske særlig betydning for bopladsens beboere.

”Bjørnen var dyrenes hersker og shamanens vigtigste hjælper i åndeverdenen, ” fortæller forskningsleder Lutz Klassen, der har tilrettelagt særudstillingen.

”Derfor dyrkede stenalderbefolkningen på Kainsbakke ved Grenaa en særlig bjørnekult. Fundet viser, at menneskerne på Djursland i stenalderen havde kontakter til det nordøstlige Europa, hvor en lignende bjørnekult blev dyrket helt op i historisk tid. ”

Ekstra oplevelser for børn

I udstillingen Bjørneklanens Ø – Djurslands vilde stenalder kan man komme helt tæt på stenalderfolket og de gådefulde shamanistiske ritualer, som dengang fandt sted på Kainsbakke. Der vil gennem udstillingen være mulighed for at følge et børnespor, hvor børn og barnlige sjæle kan få en ekstra en på opleveren.

”Det har været vigtigt, at vi fik lavet en sanselig og interaktiv udstilling, hvor man kan gå på opdagelse og prøve stenalderlivet på egen krop. Både børn og voksne kan for eksempel selv tromme dyreånderne til live, besøge shamanens mystiske hytte, få sit eget stenaldernavn og klæde sig ud i datidens tøjmode, ” fortæller museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen.

Taler, musik og alt godt fra havet

Udstillingen åbnes af Louise Høeg, formand for Sundheds-, idræts- og kulturudvalget i Randers Kommune, samt forskningsleder og tilrettelægger af udstillingen Lutz Klassen. Oplev også et musikalsk indslag inspireret af stenalderfolkets levevis. Museet byder endvidere på et lille nordisk inspireret traktement med alt godt fra havet.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Lemvigh-Müller Fonden, Beckett Fonden og Louis Petersens Legat.

For mere information, kontakt forskningsleder Lutz Klassen på 2383 9682 eller på lk@museumoj.dk