Tag på ekstra guidede ture ind i det illegale

Det glæder museet meget, at der er så stor interesse for den anmelderroste udstilling (som har fået 5 stjerne i Jyllands Posten). Derfor har museet sat flere omvisninger, inkl. et par aftenomvisninger, i kalenderen i juli, august og september.

Tag på ekstra guidede ture ind i det illegale

Omvisninger i den nye særudstilling ”Modstand” på Museum Østjylland er lynhurtigt blevet udsolgt. Det glæder museet meget, at der er så stor interesse for den anmelderroste udstilling (som har fået 5 stjerne i Jyllands Posten). Derfor har museet sat flere omvisninger, inkl. et par aftenomvisninger, i kalenderen i juli, august og september.

Vidste du, at Randers i 1943 var våbenopbevaringssted for modstandsbevægelsen i hele Danmark? Hvis ikke, så har du nu chancen for at helt få styr på, hvordan det hænger sammen. Historiker Niels-Birger Danielsen tager dig med på rundvisning i den nyåbnede særudstilling Modstand på Museum Østjylland, hvor han dykker ned i historierne om besættelsestidens illegale og farlige arbejde.

Omvisninger i særudstillingen Modstand Onsdag 24. juli kl. 14 – 15:30, onsdag 24. juli kl. 19 – 20:30, torsdag 25. juli kl. 14 – 15:30, torsdag 25. juli kl. 19 – 20:30, fredag 26. juli kl. 11 – 12:30
Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.
Billet 50 kr. Købes på musemoj.dk under ”Kalender” – hvor man også kan finde omvisningerne i august og september.

Hør om Hvidstengruppen, våbendepoter, sprængstofforsyninger og meget andet fra 2.verdenskrig, når Niels-Birger Danielsen, der er tilrettelægger af Modstand, viser rundt og fortæller. Omvisningerne i den stemningsfulde særudstilling byder også på historierne om, hvordan modstandsfolkene fik våben og sprængstof fra nedkastningsstedet ved Mustard Point nord for Randers fordelt til sabotager rundt i Østjylland.

”Randers havde i en periode en helt central position for store dele af den danske modstandsbevægelse. Det betød også, at mange mennesker i Randers-området betalte en høj pris for de idealer, de troede på. Medlemmer af Hvidstengruppen og en del andre måtte lade livet, mens andre tilbragte år af deres liv i tysk fangenskab og fik ar på sjælen for livet, ” fortæller Niels-Birger Danielsen.

”Det er vigtigt ikke at glemme modstandsfolkenes historie, for de har også et budskab om kamp for frihed til os i dag. ”

Hvidstengruppen og modstand i hele Danmark
På rundvisningen får du naturligvis historien om den landskendte Hvidstengruppe. Gruppen var den første danske gruppe, som modtog nedkastede våben og ikke mindst professionelt plastisk sprængstof fra britiske fly.
Niels-Birger Danielsen vil undervejs gennem udstillingen trække tråde fra Hvidstengruppen til modstandsbevægelsen og sabotagehandlinger i både Randers og resten af landet.

Besættelsestidshistoriker fra Randers
Niels-Birger Danielsen er journalist og historiker med speciale i besættelsestidshistorie og har lavet det faglige indhold til udstillingen Modstand. Han er opvokset i Randers og har de senere år skrevet på historien om den danske modstandsbevægelse. Foreløbig er de to første bind i serien udkommet. Bind tre er planlagt til at udkomme den 29. august 2019.
Rundvisningerne i særudstillingen Modstand er derfor også en god mulighed for at møde en af de største kapaciteter på den danske besættelsestidshistorie og eventuelt stille spørgsmål.

For mere information kontakt museumschef Jørgen Smidt-Jensen på 2442 9525 eller på jsj@museumoj.dk