Tag på arkæologisk udgravning hjemme fra din sofa

Glem alt om solstik og støv eller styrtregn og pløre. Nu kan du følge arkæologernes spændende gravearbejde på allernærmeste hold uden at flytte dig fra din magelige sofa! Vær med på en stor arkæologisk udgravning via livestream, når 10 arkæologer og 30 studerende undersøger en spændende fundplads fra bondestenalderen ved Kolindsund.

Fra udgravningen i Ginnerup er der udsigt over Kolindsund i baggrunden, som var en stor fjord, da menneskene levede her for 5.000 år siden. Båden var det vigtigste transportmiddel på den tid og den nemmeste måde at komme til og fra bopladsen på. Fotokilde: Museum Østjylland

Forskningsleder fra Museum Østjylland, Lutz Klassen, viser to torsdage i juni rundt på udgravningen, mens den er i fuld gang. Du kan stille spørgsmål undervejs.

Livestreaming: Stenalderudgravningen i Ginnerup, torsdag den 8. juni 2023 kl. 14 - 15 og torsdag den 15. juni 2023 kl. 14 - 15.
Livestream finder du via museets hjemmeside eller facebookprofil.
Gratis.  

Det er fjerde år i træk, at Museum Østjylland gennemfører en stor forskningsudgravning i Ginnerup på Norddjurs. Udgravningen sker i samarbejde med Moesgaard Museum, Aarhus Universitet og Københavns Universitet.

Vækker international opmærksomhed

Livestreamingerne er en unik mulighed for at komme helt tæt på en af de seneste års mest spændende arkæologiske udgravninger. I Ginnerup har arkæologer i de tre foregående år nemlig gjort et enestående fund af knogler fra vildheste på en 5.000 år gammel plads, hvor bondestenalderens mennesker boede og udførte ritualer.

”Udgravningen har allerede vakt international opmærksomhed, og igen i år prøver vi at fravriste jorden nogle af dens hemmeligheder,” smiler forskningsleder Lutz Klassen.

”Hvorfor er der så mange hesteknogler i Ginnerup, og hvad foretog menneskene sig med dyrene? Hvad var det, der fik menneskene midt i bondestenalderen til at gå så meget på jagt i stedet for at dyrke jorden og holde husdyr?”

Spørgsmålene er mange, så forskningslederen opfordrer alle til at følge med på livestreamingen den 8. og 15. juni og se, om det lykkes arkæologerne at komme løsningen af gåden om Ginnerup et skridt nærmere.

Verdens specialister venter i spænding

Undervejs i de to streaminger bliver du klogere på, hvorfor specialister i hele verden står i kø for at undersøge fundene fra Ginnerup. Du hører også om, hvad moderne naturvidenskabelige analyser kan afsløre om menneskenes og hestenes liv i stenalderen.  Få forskningsleder Lutz Klassens forklaring på, hvorfor det 5.000 år gamle Ginnerup-fund er en enestående mulighed for at afsløre baggrunden for en stor europæisk krise i bondestenalderen – og hvordan vi derigennem kan lære mere om brugen af heste i aktuelle rewilding-projekter i Nationalpark Mols Bjerge og andre steder i Danmark og Europa.

Arrangementet er del af forskningsprojektet ”Ginnerup og enden på Nordeuropas første bondekultur” støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden.

For mere information kontakt: Forskningsleder Lutz Klassen på tlf. 2383 9682 eller på lk@museumoj.dk