Tag en bid af naturen i Mols Bjerge

Naturens spisekammer bugner lige nu af alle mulige lækkerier. Med Museum Østjylland og naturvejleder Anita Søholm ved hånden, kan du nu komme på en guidet vandretur og lære om vilde og spiselige bær og urter i naturen.

Rammen om den smukke vandretur er Nationalpark Mols Bjerge, og turen begynder ved Agri Bavnehøj. Mens du sætter tænderne i skvalderkål og andet naturgodt, kan du lytte til fortællinger om områdets lange kulturhistorie og om urter og bær brugt som lægemidler.
Arrangementet er en del af projekt Den Grønne Karavane, som sætter fokus på bæredygtighed og er støttet af Syddjurs Kommune.

Naturvandring: Smag på naturen i Mols Bjerge onsdag 3. juli 2019 kl. 14 - 16.30.
Mødested: Parkeringspladsen ved Agri Bavnehøj.
Billet 50 kr. inkl. smagsprøver. 

Ved du præcist, hvilke vilde planter og bær du kan bruge i din madlavning? Hvis ikke, er der hjælp at hente, når Anita Søholm fører an på den lærerige tur gennem Nationalpark Mols Bjerge. Hør her om områdets vilde planter og bær, hvordan du på bedste bæredygtige vis udnytter dem i madlavningen. Der bliver også plads til fascinerende fortællinger om, hvordan planter og bær i fortiden blev brugt som lægemidler – og stadig i nogen grad gør!

Kvan, havemælde og humle

Mange af de urter og bær, som du kan finde vildt i naturen, blev i middelalderen dyrket rundt omkring i datidens danske køkkenhaver og på klostrene. Det gælder blandt andet karse, kvan, ramsløg, havemælde, hvidløg, hyben, hyldebær og humle.

”Mange af urterne er i dag mere eller mindre glemt, mens andre stadig flittigt bliver brugt i madlavningen og til årets gode kryddersnaps. Tænk bare på ramsløg, som har oplevet noget af en renæssance som ingrediens i blandt andet pesto de seneste år, ” fortæller Anita Søholm.

Godt humør og blomster-muffins

Der vil efter turen være smagsprøver på urtesnaps, på muffins med vilde blomster og på te med vilde urter og kaffe fra Mols Kafferisteri. Men før du kan nyde, må du altså yde på den to timer lange vandretur i Mols Bjerge.

”Turen er cirka fire kilometer lang og foregår i et roligt tempo, så alle kan være med. Det vigtigste er, at du møder op med godt humør og en god dosis nysgerrighed, ” tilføjer Anita Søholm.

For mere information kontakt museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen på 5172 8055 eller på jnp@museumoj.dk