Stempel og blækklat! – Pyrus er kommet på museum!

Danskerne er blevet forkælet med mange gode julekalendere i årenes løb, men serien om gavflaben Pyrus er den til dato mest sete danske familiejulekalender. Og nu er han simpelthen kommet på museum!

Forhåbentlig uden at afsløre for meget er den smukke pige Freja identisk med julens ånd. Frejas hvide kjole er en del af udstillingen Pyrus Forever. Den er ikke helt ren længere – men den har jo også været udsat for en eksplosion! Fotokilde: Søren Hartvig

Museum Østjylland har været så heldig at låne Pyrus’, Kandis’ og Gyldengrøds originale kostumer og en masse rekvisitter fra den evigt populære julekalender og udstiller dem nu i et charmerende juleunivers med sjove aktiviteter.

Årets juleudstilling 2020: Pyrus Forever åbner lørdag den 14. november 2020 kl. 10 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.
Udstillingen kan ses frem til søndag den 3. januar 2021.
Gratis.

Historien om arkiv- og hiphop-nissen Pyrus og hans elskelige kolleger tog store og små med storm. Museet var ikke i tvivl om, at den voldsomt populære julekalender fortjente at blive emnet for årets juleudstilling.

”Med over 25 år på juleskærmen og som trendsætter inden for nissehue-mode har historien om arkivnissen Pyrus virkelig noget at byde på! ” smiler museumsinspektør Lisette Berg Andersen, der har tilrettelagt Pyrus Forever.

Skabte et monster

Pyrus tonede frem på skærmen på TV2 for første gang i 1994, og historien om Pyrusander Purlegris, der kom i lære på Rigsarkivet, blev enormt populær. Det blev til hele fire julekalendere, en film og en teaterforestilling om den ikoniske nisse og hans venner. Det er selveste Hr. Julekalender, manuskriptforfatter og instruktør, Martin Miehe-Renard, der for over 25 år siden skabte Pyrus.

”Dengang vidste jeg ikke, at jeg havde skabt et monster! Pyrus blev jo sindssygt populær og overtog nærmest julekalenderen! ” Husker Martin Miehe-Renard.

”Ideen til Pyrus opstod, fordi vi skulle have en figur, som børnene kunne identificere sig med, en sjov, lille ungnisse. Dengang var hiphop meget populært, så det skulle selvfølgelig være en hiphop-nisse med omvendt kasket/nissehue, løst tøj og hættetrøje! ”

Pyrus er faktisk en slægtning til Fimpe fra Jul på Slottet fra 1986, hvor Fimpe også var den lille, frække nisse, der satte gang i det hele.

Underholdning proppet med læring

Udover et familievenligt drama og ørehængende sange, skyldes Pyrus’ succes måske også, at julekalenderen på en underholdende måde formidler et historisk indhold, som børn begejstres over at lære at kende.
Historiske personer som H. C. Andersen, Ludvig Holberg og Margrethe den 1. dukker op gennem kalenderens 24 afsnit, og det glæder en garvet museumsinspektør:

”Vi museumsmedarbejdere kan rigtig godt lide, når det lykkes at snige kulturhistorie ind i den hyggelige familieunderholdning. Det er jo netop de historiske personer eller historiske perioder, der bærer fortællingen om nissernes eller julens kulturhistorie fremad, ” påpeger Lisette Berg Andersen.

Udstillingsåbning på en ny måde

Museets juleudstilling åbner traditionen tro en lørdag midt i november, og det plejer altid at være med sang, musik og masser af mennesker.
I år har Covid-19 imidlertid taget livet af ”plejer”, men ingen skal af den grund snydes for en hyggelig juleåbningsdag på Museum Østjylland. Nisserne Tant og Fjas kigger nemlig forbi og hjælper dagens gæster rundt i udstillingen og uddeler lidt julegodt til alle søde børn hele åbningsdagen lørdag 14. november.

For mere information kontakt museumsinspektør Lisette Berg Andersen på 2279 5432 eller på lba@museumoj.dk