Skeletter og rige bønder indtager Albæk Forsamlingshus

Hør herlige historier om vikinger, store bondegårde og middelalderlige skeletter, når Museum Østjylland og Albæk Forsamlingshus inviterer til en hyggelig aften i lokalhistoriens tegn.

De nedre Byer langs Randers Fjords nordlige bred rummer mange spændende fortællinger, som denne aften serveres for dig med mulighed for at få en god kop kaffe og kage til.
Arrangementet er en del af projektet Museet tæt på dig, som er støttet af ELRO Fonden.
Det er gratis at være med, men husk tilmelding på museets hjemmeside.

Foredrag: Skeletter, vikinger og bondegårde – De nedre Byer gennem 10.000 år, torsdag den 29. oktober 2020 kl. 19.30 - 21 i Albæk Forsamlingshus, Nedre Vej 84, 8930 Randers NØ.
Gratis.  Husk tilmelding!

 

Grib chancen for at komme tæt på nogle af de mennesker, som gennem tiden har boet i området nord for Randers Fjord, hvor man i dag finder ”De nedre Byer”: Tjærby, Vestrup, Albæk og Østrup. Området er især kendt for sine mange store firlængede gårde fra landbrugets rige periode i 1800-tallet.

”Det naturskønne område er imidlertid også fuld af fortællinger om vikinger, middelalderfolk, en bispeborg og andet godt. De historier kommer frem i lyset den 29. oktober, ” lover konservator Anne Rostgaard Nielsen, der håber, at mange har lyst til at kigge forbi Albæk Forsamlingshus – lokale som andre historisk interesserede.

Lokale historier fundet frem

Denne aften vil arkæolog Inger Marie Hyldgård og konservator Anne Rostgaard Nielsen stille skarpt på nogle af fortællingerne om de mennesker, som gennem tiden har boet i området. Anne Rostgaard Nielsen fortæller først om områdets lange historie fra fjern fortid til nutid. Efter kaffepausen er det Inger Marie Hyldgård, der tager over og fortæller om vikinger og fundene fra den store Tjærbyudgravning.

Historien gravet frem

Anne Rostgaard Nielsen er selv bosat i Albæk og skrev med hjælp fra kolleger på Museum Østjylland i 2015 en folder om området med historier fra lokale beboere. Folderen blev efterfølgende blandt andet omdelt i De nedre Byer.
Områdets lange historie blev til formålet gravet frem, blandt andet beretningen om bispeborgen i Østrup og kongemagtens militære inddeling af landet, og hvilken betydning det fik for bønderne og byernes udvikling i området.

”Vi studerede gamle kort fra 1700-tallet, og det er fascinerende at se, at mange at nutidens gårde allerede fandtes dengang. Ja, selv nogle få bygninger fra dengang eksisterer den dag i dag, ” fortæller Anne Rostgaard Nielsen.

Fortidens mennesker under lup

Resterne af et gårdanlæg, en trækirke, en stenkirke og kirkegården til Tjærby Ødekirke. Det var de fantastiske fund, som dukkede frem af jorden, da Museum Østjyllands arkæologer i 1998 - 2010 udgravede områder øst for Randers. På kirkegården blev ikke mindre end 1.202 grave fra middelalderen undersøgt. Mange af gravene var yderst velbevarede.

”De mange skeletter giver os et helt fantastisk indblik i de mennesker, som levede deres liv her på egnen for over 600 år siden. Skeletterne kan blandt andet fortælle os, hvor høje mænd og kvinder var, hvor mange, der boede i Tjærby dengang, og hvor høj børnedødeligheden var, ” fortæller arkæolog Inger Marie Hyldgård, som denne aften vil fortælle mere om fortidens indbyggere i De nedre Byer.

Inger Marie Hyldgård var udgravningsleder på den store Tjærbyudgravning og er forfatter til en bog om de imponerende fund.

Det er muligt at købe kaffe og kage i pausen.

Da museet og Albæk Forsamlingshus naturligvis prioriterer at invitere til et absolut Covid 19-sikkert foredrag, er der et begrænset antal billetter til arrangementet.

For mere information kontakt konservator Anne Rostgaard Nielsen på 2057 0619 eller på arn@museumoj.dk