Oplev konservatorernes usynlige arbejde

Mange forskellige faggrupper er i sving for at bevare og formidle Museum Østjyllands historiske genstande. En af faggrupperne er museets konservatorer, der laver det usynlige arbejde, som kun få gæster lægger mærke til – når det er udført godt og nøjagtigt, vel at mærke.

Nu fortæller museets konservatorer Anne Rostgaard Nielsen og Carsten Korthauer til et eftermiddagsarrangement om deres akkuratesse-arbejde med skrøbelige genstande i udstillingerne Fire veje til Norddjurs på museet i Grenaa.
Hør også om konservatorernes arbejde med genstandene til den kommende særudstilling, Bjørneklanens Ø – Djurslands vilde stenalder.
Der er varm kaffe og småkager til at skylle de gode historier ned med.  

Eftermiddagskaffe på museet i Grenaa: Konservatorerne fortæller, torsdag 28. marts 2019 kl. 14 – 16 på Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa.
Billet: 50 kr. inkl. kaffe og småkager.

Som nogle af de få må museets konservatorer håndtere de sarte genstande, som museet råder over: En slidt gyngehest, et gammelt arrestvindue, stenalderens bjørnekranier og meget andet godt. Genstande, som måske allerede er udstillet på museet, eller som meget snart bliver det.

”Vi kan stort set aldrig bare plukke en genstand fra magasinet og straks udstille den. Før flintøksen, jernploven eller stofdukken kan vises frem for publikum, har vi en masse arbejde med at gøre genstandene i stand og stabilisere dem, så de ikke tager skade af at blive udstillet. Det er vores ansvar at passe på genstandene, og det er et vældig spændende arbejde, ” forklarer konservator Anne Rostgaard Nielsen, der glæder sig til at fortælle om konservatorernes ”usynlige” og vigtige arbejde.

Kranier konserveres

Til eftermiddagsarrangementet viser Anne Rostgaard Nielsen og Carsten Korthauer nogle af de museumsgenstande, de har arbejdet med indtil nu. Hør dem også fortælle om arbejdet med genstande til den kommende særudstilling, der åbner til maj på museet i Grenaa.

”Norddjurs er rig på enestående arkæologiske fund. Fra stenalderen har vi ikke mindst fundene fra Kainsbakke, især kranier fra flere bjørne. Bjørnekranierne bliver omdrejningspunktet i den kommende særudstilling Bjørneklanens Ø. Men inden de kommer så langt, skal de en tur gennem vores hænder, viden og ”værktøjskasse”, fortæller konservator Carsten Korthauer.

Revnet glas, slidt pels og løse knogler

Her er et udpluk af, hvad du ellers kan høre konservatorerne fortælle om denne eftermiddag:
Det farvestrålende vindue fra købmandsforretningen Lillegade 8 med Skjold Burnes velkendte motiv ”Den med Tyren” har været i konservatorernes kyndige hænder. Vinduet var nemlig gået midt over på grund af dets høje alder og tyngde og måtte derfor en tur på varmebordet.
Købmandsgårdens totalt ituslidte og elskede gamle gyngehest af ægte pels er også blevet bragt tilbage til fordums pragt af museets konservatorer.

”Hestens sidste ejer, der legede med den som lille dreng, blev faktisk helt rørt ved gensynet, da han så genså den, da Fire veje til Norddjurs åbnede i foråret 2017, ” fortæller Anne Rostgaard Nielsen.

Andre spændende stenalderfund i de permanente udstillinger er skeletterne i køkkenmøddingen. Det var et sandt puslespil at samle dem, og det krævede udover en god lim også et nært samarbejde mellem konservator og knoglespecialist!

For mere information om arrangementet kontakt konservator Carsten Korthauer på 2058 0129 eller på ck@museumoj.dk