Museumsinspektør pudser vinterens gamle viser af

Der bliver tid til både de triste og mere lystige vinterviser, når museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen stemmer guitaren og spiller og synger nogle af hans personlige favoritter på Museum Østjylland. Undervejs vil han krydre de fine, gamle viser med små anekdoter om viserne og den tid, de blev til i. Foto: Museum Østjylland

Sprøde guitartoner og skøn mandssang fylder de gamle lokaler i Købmandsgården på Museum Østjylland torsdag den 28. februar. Museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen er nemlig foruden at være historiker også indehaver af sangtalent, færdigheder på guitar og en kærlighed til den gamle, danske sangskat.
Der er således garanti for en hyggelig, lærerig og underholdende eftermiddag på museet, når Jesper Nørskov Pedersen synger og spiller en række gode, gamle vinterviser. Undervejs fortæller han anekdoter om sangene og deres interessante historie.
Alle er selvfølgelig velkomne til at synge med, og der er kaffe på kanden.

Eftermiddagskaffe med vinterviser, torsdag den 28. februar 2019 kl. 14 - 16, Museum Østjylland, Søndergade 1, Grenaa.
Entré: 50 kr. inkl. kaffe og småkager.

Museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen har altid interesseret sig for de gode, gamle, danske viser. Han har til denne lejligheden udvalgt en håndfuld af sine personlige favoritter af blandt andre digterpræsten Steen Steensen Blicher og Jeppe Aakjær.

”Der er fantastisk meget guld at finde, når man først begynder at rode lidt rundt i den danske sangskat. Det er lidt en skam, at de fine gamle viser ikke bliver sunget mere, end de gør. Så nu pudser jeg dem lidt af og krydrer dem mildt med anekdoter om deres historie og den tid, de blev skabt i, ” fortæller museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen,

Bamse, Beatles og Blicher

Det er langt fra første gang, at Jesper Nørskov Pedersen skal stå på en scene og optræde. Som glad amatørmusiker har han optrådt til en række forskellige arrangementer, men det er dog første gang, at der er viser på repertoiret.

”Det er lidt noget andet end at spille The Beatles eller Bamses Venner til et sølvbryllup. Men jeg tror, at gæsternes fornøjelse ved at høre de smukke, gamle viser igen bliver mindst lige så stor, ” siger han.

Et kig gennem nøglehullet

Viser kan være både lystige og triste og er til alle tider blevet sunget i alle mulige forskellige sammenhænge. I dag er det måske hovedsageligt som en del af musiktimen i folkeskolen eller til generalforsamlingen i den lokale vandværksforening, at de gamle sange bliver sunget. Sangene er dog en vigtig del af kulturhistorien og giver tit et unikt kig gennem nøglehullet til fortidens mennesker, mener Jesper Nørskov Pedersen.

”Viserne er jo på mange måder en fantastisk kilde til, hvordan livet blev levet dengang før el og centralvarme. Vi får et indblik i, hvad menneskene tænkte og følte, når de sad med strikketøjet og snittekniven foran kakkelovnen, imens snestormen ruskede udenfor. Udover dagbøger er viserne måske et af de steder, hvor vi kan komme absolut tættest på menneskenes liv for 100 eller 200 år siden, ” fortæller Jesper Nørskov Pedersen, som ofte bliver rørt over teksterne og melodierne.

”Nogle af dem er simpelthen så barske, tragiske og sørgmodige, at man ikke kan blive andet. ”

For mere information kontakt museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen på 5172 8055 eller på jnp@museumoj.dk