Markér 75-året for befrielsen med tur til mindesmærker

Netop i disse dage er det 75 år siden, at befrielsen gjorde en ende på fem års mørke. I månederne og årene der fulgte, blev der sat mindesmærker op rundt i hele landet. Mindesmærker, som skulle sikre, at vi aldrig glemte historien og den pris, som friheden kom til at koste.

Gå- eller cykelturen rundt til mindesmærker fra besættelsestiden er tilrettelagt af Randers Stadsarkiv. Find et link til turen på Museum Østjyllands hjemmeside museumoj.dk eller find turen under ”Turforslag” på historiskaltas.dk. Her ses afsløringen af mindepladen på Hobrovejens Skole i 1946. Fotokilde: Randers Stadsarkiv

Randers Stadsarkiv har sammensat en spændende tur rundt til nogle af de lokale mindesmærker i Randers. Spænd traveskoene eller hop på cyklen og tag en bid af historien om besættelsen med hjemmesiden historiskatlas.dk som din virtuelle guide i jakkelommen.

Tur til Randers’ mindesmærker fra besættelsestiden. Sammensat af Randers Stadsarkiv. Turen finder du på www.historiskatlas.dk

I øjeblikket er samfundet lukket ned, og vi kan ikke samles for at markere befrielsesåret, som det ellers var planlagt rigtig mange steder. Men der er stadig mange historiske levn fra tiden rundt omkring i det østjyske, som du selv kan gå på opdagelse i – alene eller i lille flok og med god afstand. ”Det er uden tvivl blevet gået RIGTIG mange ture i landskabet her under lock down! Det er dejligt med forår og fuglesang, men denne gåtur har det ekstra lag, at du samtidig med motion og frisk luft får historisk viden om et topaktuelt emne, nemlig besættelsen og befrielsen, ” siger arkivar Mathilde Storvang, der har sammensat turen rundt til de fine mindesmærker.

Frihedskæmpere mindes

Randers Stadsarkivs tur på Historiskatlas.dk er planlagt, så du kan komme rundt til de fleste af mindesmærkerne fra besættelsestiden, hvis du tager hele turen i byen. Her vil du blandt andet kunne besøge gravstedet for frihedskæmperen Eluf Djørup Andersen på Østre Kirkegård, som er prydet med bronzeplakette af Knud Nellemose.
Du kan også se mindepladen i skolegården på Hobrovejens Skole, som viser navnene på tidligere elever, der mistede livet i modstandskampen. Læg også vejen forbi mindekorset på Kristrup Engvej, som en anonym mæcen bekostede for at sætte et minde over frihedskæmperen Carlo Randrup Thomsen.

Altid tankevækkende
Ruten er lavet på et digitalt kort, så du kan selv bestemme, hvornår du går turen – eller eventuelt en del af turen. Arkivar Mathilde Storvang foreslår, at du begynder ved P-huset i Stemannsgade og derfra går eller cykler rundt til de mange forskellige mindesmærker i byen. ”Det er ofte smukke og altid tankevækkende mindesmærker, som du finder på denne historiske tur, ” lover hun.

For mere information kontakt arkivar Matilde Storvang på 2345 2398 eller på ms@museumoj.dk