Lyt til historien om Jyllands måske ældste genfundne kongegrav

I dag udkommer et nyt podcastafsnit i serien ”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen”, der handler om et helt særligt fund ved Vejerslev Skov i Jylland. Her har arkæologer fra Moesgaard Museum nemlig fundet resterne af en gammel kongegrav, der måske har potentiale til at skrive Danmarks historien om. Lars Krants fra Moesgaard Museum fortæller historien.

Der er ikke meget at se, når man står i den store lysning midt i Vejerslev Skov. Kun få spor markerer, at her har der tilbage i jernalderen foregået noget helt ekstraordinært. En af Nordeuropas største monumentale skibssætninger, som er nævnt i ældre optegnelser, er nu genfundet ved Gudenåen. Efter lang tids arbejde er gravmonumentet blevet lokaliseret af arkæologer fra Moesgaard Museum, der har foretaget undersøgelser i området, og i podcasten ”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen” fortæller overinspektør Lars Krants fra Moesgaard Museum netop den historie.

Skibssætninger (store sten placeret i skibsformation) har været genstand for interesse i århundreder, og der har gennem tiden været mange tolkninger af anlæggene såsom gravsteder, kultsteder, tingsteder og astrologiske observatorier, forklarer Lars Krants. Men nu viser fundene fra skibssætningen, der ligger ved Vejerslev, for første gang med sikkerhed, at sådanne skibssætninger har fungeret som gravmonumenter. 

”Det store monument og de kostbare fund, vi har gjort på stedet, skal formodentlig ses som udtryk for den daværende elites behov for at manifestere sin magt, som legitimeres ved monumenternes reference til fortiden og ”skibenes” symbolske forankring ved ældgamle gravhøje. Det hele skete på et tidspunkt i historien, hvor tidlige små kongedømmer var i en konsolideringsfase, og hvor markante gravmonumenter er udtryk for et samfund i forandring og præget af de ledende familiers indbyrdes konkurrence, ”påpeger Lars Krants.

Stort samarbejde baner vejen for nye måder at formidle

Podcastserien ”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen” er blevet til i et samarbejde mellem blandt andet otte jyske museer. Herudover deltager turistorganisationerne omkring Gudenåen samt de syv Gudenåkommuner i GudenåSamarbejdet.

I projektet indgår også et uddannelsesforløb, som skal klæde partnere på til at bruge podcast som formidlingsform på den lange bane.
”Hos Moesgaard Museum har vi fået meget ud af at deltage i forløbet. Vi er altid åbne overfor nye måder at formidle vores viden på, og i den kategori finder vi også podcasts,” vurderer Lars Krants.

Hver måned udkommer et nyt afsnit i podcastserien, og i næste afsnit fortæller museumsinspektør Jytte Thordal fra Energimuseet om Danmarks største kunstige sø, der blev anlagt som vandkraftsø til Tangeværket i starten af 1900-tallet.

Åsteder – fortællinger fra Gudenåen” kan høres i din foretrukne podcast app. Find serien på på iTunes eller i Podbean

Fakta om projektet

  • Du kan få mere viden og inspiration på oplevgudena.dk/podcast  
  • Der udgives en ny podcast hver måned. De bliver produceres af journalist Lene Grønborg Poulsen, lydland.com.
  • Partnerskabet består af de statsanerkendte museer med ansvar for formidling af Gudenåen, turistorganisationerne omkring Gudenåen samt de syv Gudenåkommuner i GudenåSamarbejdet.
  • De deltagende museer er: Glud Museum, Horsens Industrimuseum, Horsens Museum, Øm Kloster Museum, Museum Silkeborg, Moesgaard Museum, Energimuseet og Museum Østjylland.
  • Formålet med GudenåSamarbejdet, som består af Hedensted, Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Viborg, Favrskov og Randers kommuner, er at gøre oplevelserne knyttet til Gudenåen mere synlige og tilgængelige
  • Podcasts bliver stadig mere populært. Fra 2016 til 2017 øgedes antallet af danskere, der ugentligt lyttede til podcasts fra 9% til 15%. Af de 20-39-årige lyttede 25% ugentligt i 2017
  • Region Midt har bevilget 245.000 kroner af Kulturpuljen 2018.

For mere information kontakt: