Livet under krigen er i fokus i ny særudstilling

Da tyskerne tidligt om morgenen den 9. april 1940 invaderede Danmark, vågnede Djursland ligesom resten af landet op til nyheden om, at den danske regering havde kapituleret

Danske modstandsfolk fra Auningområdet ved kanonstillingen ved Udbyhøj ved befrielsen i maj 1945. Fotokilde: Sønderhald Egnsarkiv

Den nye særudstilling Under Krigen – Besættelsestiden på Djursland sætter i ord, billeder og genstande fokus på de fem mørke år på Djursland – og på den længeventede befrielse.
Hvordan var det at leve i krigens skygge? På hvilke måder satte tyskernes tilstedeværelse sit præg på Djursland? Og hvordan markerede Djursland sig i modstandskampen?
Udstillingen kan ses på Museum Østjylland frem til efteråret 2021 og er en del af markeringen af 75-året for Danmarks befrielse.

Ny særudstilling: Under Krigen – Besættelsestiden på Djursland den 3. juli 2020 - oktober 2021 på Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa.
Gratis entre.
Officiel åbning torsdag den 2. juli 2020. Udstillingen er åben for publikum fra fredag den 3. juli 2020.

Besættelsesmagtens tilstedeværelse på Djursland var tydelig blandt andet i opførelsen af lytteposter, kanonstillinger, radarstationer og ikke mindst Tirstrup Flyveplads. Selvom meget blev ændret, da tyskerne rykkede ind over grænsen, var meget samtidig det samme som før.

”Rundt omkring i de små familier blev livet i høj grad levet, som det blev før besættelsen: Arbejdet blev passet, børnene kom i skole, der blev fejret fødselsdage og jubilæer, slagtet, syltet og bagt. Men vilkårene for det daglige liv var alligevel med ét forandret, ” fortæller museumsinspektør Tina Bjerregaard, der sammen med museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning har tilrettelagt udstillingen.

Efter den 9. april 1940 var der udgangsforbud, mørklægning og rationering, som besværliggjorde danskernes hverdagsliv.

Modstand og hårde skæbner

I den tankevækkende udstilling Under Krigen - Besættelsestiden på Djursland kommer man tæt på historien om en af landets tidligste modtagergrupper, Hornsletgruppen, en søsterorganisation til den berømte Hvidstengruppe. Ligesom Hvidstengruppen led medlemmer af Hornsletgruppen en voldsom skæbne, da tre medlemmer i foråret 1944 blev henrettet i Ryvangen, mens flere andre medlemmer blev arresteret.
Dette satte dog ikke en stopper for gruppens aktivitet. I stedet førte det til mere modstand, og Hornsletgruppen genopstod kort tid efter med nye, aktive medlemmer.
Gruppen havde forbindelse til andre modstandsgrupper på Djursland, og de forskellige modstandsgruppers aktiviteter bredte sig over hele Jyllands næse.

Flugtrute til Sverige

Modstanden mod besættelsesmagten begrænsede sig ikke at modtage nedkastninger og lave sabotageaktioner. Grenaas beliggenhed gjorde havnen særlig nyttig i forhold til transport af mennesker, der under krigen var nødt til at flygte til Sverige.
Her blev Anholt brugt som mellemstation. De fiskekuttere, der sejlede ud med de flygtende, vendte ofte tilbage med både fisk – og nye forsyninger af våben!

Danmark atter frit

Udstillingen Under Krigen - Besættelsestiden på Djursland er også historien om hverdagslivet under besættelsen, den stigende modstand, de tyske aktiviteter og ikke mindst om den dag, befrielsen endelig var en realitet og dannebrog igen kunne vaje frit.

”Selvom det efterhånden er de færreste, der selv husker livet under besættelsen, så er de fem år en evig kilde til interesse og fascination. De fleste af os har en far, bedstemor, onkel, skolelærer, som har fortalt om deres liv og hverdag under krigen. Om utryghed, knaphed og store spørgsmål om liv og død, frihed og kamp, ” forklarer Rikke Alsbjerg Schøning.

Håndsprit og sikkert museumsbesøg

Der er gratis entre til museet og særudstillingen, der åbner for publikum den 3. juli 2020. Brug af håndsprit og sikker afstand mellem gæster og personale er en selvfølge i en tid med Covid-19, så museet kan besøges sikkert af hele familien, forsikrer Rikke Alsbjerg Schøning og Tina Bjerregaard.

For mere information kontakt:
Museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning på ras@museumoj.dk eller på 3071 6698. Museumsinspektør Tina Bjerregaard på tb@museumoj.dk eller på 4048 6530.