Lav det selv! Opskrifter fra besættelsen

Mangel på kaffe, sukker, brændsel og tøj. Det er svært at forestille sig i dag, hvor varestrømmen flyder let. Men under 2. verdenskrig manglede folk både det ene og det andet til den daglige husholdning.

Hør om vareknaphed, opfindsomhed og besynderlige opskrifter på Museum Østjylland, når museets konservatorer fortæller om besættelsestidens husholdning. Her er overkonservator Karen Woer og konservator Carsten Korthauer gået i køkkenet med opskriftsbog og alternative ingredienser. Fotokilde: Museum Østjylland

Nu kan du på Museum Østjylland kigge besættelsens husmødre over skuldrene og se, hvordan de fremtryllede fantasifulde erstatninger for alle mulige varer. Det er museets konservatorer, der er dykket ned i de gamle opskriftsbøger og har fundet de bedste – og de værste!
Der serveres en dejlig kop erstatningskaffe og kage!

Foredrag: Det manglede da bare! Tirsdag den 22. juni 2021 kl. 15 - 17 på Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa.
Billet 50 kr. inkl. kaffe og kage. 

Under den tyske besættelse fra 1940 til 1945 var mange ellers almindelige råvarer og ting til husholdningen svære at få fat i. ”Men der skulle jo helst ikke mangle noget! Derfor var det nyttigt at vide, hvordan man selv kunne fremstille erstatninger for alle de varer, man ikke bare kunne smutte hen til købmanden efter, ” fortæller overkonservator Karen Woer.

Opskrifter på alt fra kaffe til natcreme

Museets konservatorer har kigget i deres gamle bogsamling og fundet ”Hvermands Receptbog” fra 1940 og ”Den Store Receptsamling” fra 1943 frem til lejligheden.
De indeholder begge opskrifter på alt fra kaffe til natcreme og vognsmørelse.

”Det er spændende læsning. Ikke bare for opskrifterne i sig selv, men også fordi de fortæller meget om besættelsestiden, ” fortæller Karen Woer.

Bøgerne er faktisk ikke skrevet af en kok eller kyndig husmor, som man kunne tro. Forfatterne er derimod to civilingeniører, som i bøgerne delte ud af deres kemisk-tekniske viden. Bøgerne henvendte sig til husmødre, der både kunne spare penge og fremstille ting, man ellers ikke kunne skaffe under og efter krigen.

Opfindsomt og sundhedsfarligt

Til det hyggelige eftermiddagsarrangement vil konservatorerne fortælle om de underlige blandinger og ingredienser, de fandt, da de kiggede i opskriftsbøgerne. Nogle af opskrifterne kan anbefales, andre vil konservatorerne absolut fraråde!

”Det er svært at beskrive de her opskrifter under et, men nogle er virkelig opfindsomme, andre lyder ret praktiske – dem kan vi måske lære noget af! Andre igen indeholder kemikalier, som efter nutidens begreber må siges at være decideret sundhedsfarlige! ” pointerer Karen Woer.

Se og smag på sagerne

Gæster til foredraget kan glæde sig til at høre nogle af opskrifterne, se nærmere på de sære ingredienser og farlige kemikalier, som indgik i opskrifterne og høre om rationering og vareknaphed i og efter besættelsen.
Det hele skylles ned med kaffe og kage. Begge dele er selvfølgelig førsteklasses erstatningsvarer!

For mere information kontakt overkonservator Karen Woer på 2362 2871 eller på kw@museumoj.dk