Kom ind under overfladen på historien om Kolindsund

Interessen for udstillingen Kolindsund – søen, der deler vandene på Museum Østjylland er stor. Siden udstillingen åbnede i juni har flere tusinde gæster oplevet den og foredrag og omvisninger i forbindelse med den.

Etableringen af kanalerne i Kolindsund var hårdt arbejde, og den 48 km lange ringkanal blev gravet udelukkende med håndkraft af arbejdsmænd fra det meste af Djursland. Også arbejdsmænd fra Sverige og Tyskland deltog i det enorme projekt. Fotokilde: Grenaa Egnsarkiv

I en gratis omvisning i udstillingen kan du nu høre om de mange perspektiver og historier, som gemmer sig under overfladen på det tørlagte sund. Kolindsunds historie er nemlig ikke kun fortællingen om en sø, der var engang. Det er også historien om, hvordan landskabet er formet af mennesker, og hvordan vores forhold til naturen har ændret sig gennem tiden. 
Gratis – husk tilmelding på museets hjemmeside.

Omvisning i særudstillingen Kolindsund – søen, der deler vandene tirsdag den 6. december 2022 kl. 19 - 20.30 på Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa.
Gratis. Husk tilmelding.

NB - UDSOLGT!

I dag kaldes Kolindsund alt fra ”et naturskønt område” til ”en landbrugsørken”!

”Det tyder jo på, at natur som begreb ikke er helt enkelt at definere – heller ikke, når vi taler om Kolindsund. For hvad er egentligt natur? På omvisningen kommer jeg ind på nogle af de forskellige synsvinkler på naturen, og hvordan de gennem tiden har ændret sig. Her afspejler området i og ved Kolindsund ganske fint vores skiftede opfattelse af naturen, ” forklarer museumsinspektør og tilrettelægger af udstillingen, Rikke Alsbjerg Schøning, der også er omviser den 6. december.   

Det menneskeskabte Kolindsund

På omvisningen hører du også om Kolindsund som kulturlandskab. Det menneskeskabte Kolindsund, som kendetegner området i dag, danner på grund af sin inddæmning et net af veje og kanaler. Det tørlagte sund er også med sin markante bygningskultur udvalgt af Norddjurs Kommune som et særligt værdifuldt kulturhistorisk miljø.

”Kolindsund er ikke kun en diskussion om natur, men også en fortælling om landskabsdannelse, bygningskultur og store ambitioner, som kan ses i landet i dag, ” fastslår Rikke Alsbjerg Schøning.

Hvor tørt kan det blive?

I Kolindsund – søen, der deler vandene er et stort fokus på Kolindsunds aktuelle historie, hvor klima og spørgsmålet om fremtiden spiller en stor rolle. På omvisning kan du derfor blandt andet høre fortællingen om, hvordan tørke og ekstreme varme vejrforhold kan få betydning for Kolindsund og fremtidens landbrug.

”Kolindsunds historie handler tit om vand, genoprettelse af søen, oversvømmelser og spørgsmålet om vand eller ej. Men det vil måske overraske, at Kolindsunds historie og fremtid også rummer tørke, som en af fremtidens udfordringer, ” påpeger museumsinspektøren.

Ikke kun et spørgsmål om vand

Selvom det i år er 150 år siden tørlægningen af Kolindsund, så taler djurslændingene stadig om det sund, som ikke findes. Kolindsund deler ikke som i stenalderen Jyllands næse i to, men søen deler stadig vandene!

”Særligt i dag har emner som klima og natur fået endnu mere plads i diskussionen om Kolindsunds fremtid. Derfor mener vi, at det er vigtigt, at debatten nuanceres og åbnes mere op, og det er netop formålet med særudstillingen. Fortællingen og snakken om Kolindsund rummer meget mere end kun spørgsmålet om vand eller ej, ” fastslår museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning.

For mere information kontakt: Museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning på 3071 6698, ras@museumoj.dk