Kom bag særudstilling, der handler om meget mere end tørklæder

Du har nu chancen for at komme bag om projektet og særudstillingen Mit Tørklæde – Mit Valg på Museum Østjylland sammen med en af udstillingens tilrettelæggere, historiker David Lebovitch Dahl.

Omvisningen i udstillingen handler om meget mere end tørklæder, siger David Lebovitch Dahl. Han glæder sig til også at fortælle om emner som ligestilling, demokrati og danskhed med udgangspunkt i det muslimske tørklæde. Fotokilde: Museum Østjylland

Omvisningen er din chance for at høre nogle af de historier, der ikke blev plads til i udstillingen og høre om overvejelser, prioriteringer og valg undervejs, - for dem er der mange af.
Udstillingen giver også et indblik i Randers som indvandrings-by. Hvem er kommet til Randers, hvorfra og hvornår? Og hvordan er det gået dem?

Randers indvandringshistorie: Omvisning med fokus på indvandring og integration i særudstillingen Mit Tørklæde – Mit Valg, tirsdag den 5. marts 2019 kl. 19 – 20:30 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.
Billet 50 kr.

Særstillingen Mit Tørklæde – Mit Valg tager udgangspunkt i en gruppe kvinder i Randers, som går med tørklæde, fordi de har muslimsk baggrund. I udstillingen får kvinderne ordet og fortæller på video og skrift, hvad de tænker om debatterne i medierne om tørklæder og indvandring. Hvad oplever kvinderne i dagligdagen, når de går med tørklæde? Og hvordan har de truffet valget om at gå med tørklæde? Og hvordan de går med det?

Meget mere end tørklæder

David Lebovitch Dahl understreger, at særudstillingen handler om meget mere end tørklæder.

”Jeg mener, at måden, vi taler om tørklæder på, fortæller om en masse andre ting i vores samfund i dag. Den fortæller også om, hvordan vores samfund har udviklet sig historisk. ”

Ligestilling, demokrati og danskhed

David Lebovitch Dahl præsenterer i omvisningen særudstillingen og dykker derfra ned i de historiske og samfundsmæssige sammenhænge bag kvindernes historier. Hvad siger kvindernes fortællinger om emner som udlændingedebatter, ligestilling, demokrati og danskhed?
Og hvordan kan de samfundsmæssige og historiske udviklinger på de områder hjælpe med til at forklare det, som kvinderne fortæller?

”De samfundsmæssige vilkår afspejles i kvindernes følelser: Nogle gange frygt, nogle gange håb – og reaktioner og tanker om, hvad der foregår. Det fører også til, at kvinderne overvejer, hvordan de skal agere i samfundet. Kvinderne er - ligesom alle vi andre - presset mellem nogle traditioner og nogle strømninger i samfundet. Det er en almen menneskelig situation, som går langt ud over spørgsmålet om tørklæder, ” mener David.
Der er rig mulighed for at stille spørgsmål og kommentere undervejs i omvisningen.

For mere information kontakt historiker David Lebovitch Dahl på dld@museumoj.dk