Hør om trykketeknikken blåtryk i Farvergården

Trykketeknikken blåtryk er kommet på UNESCOs liste over immateriel verdenskulturarv. Hør mere om blåtrykkets nye status og om selve teknikken, når der er omvisninger på Farvergården, hvor blåtryk blev udført i 1700- og 1800-tallet. Omvisningerne den 7. august foregår på tysk af hensyn til museets mange tyske gæster. Fotokilde: Museum Østjylland

Hør om trykketeknikken blåtryk i Farvergården

Den smukke og historiske trykketeknik blåtryk er kommet på UNESCOs liste over immateriel verdenskulturarv. Sommeren igennem bliver den nye fornemme status naturligvis markeret, og det sker med en række omvisninger på Farvergården i Ebeltoft. Her har skiftende farvere gennem tiden brugt den fine trykketeknik, og det kan du nu høre meget mere om, når museets konservatorer viser rundt.
Hop med på en rundvisning på dansk tirsdag den 30. juli - oder auf Deutsch Mittwoch 7. August.

Omvisninger: Verdenskulturarv på Farvergården tirsdag den 30. juli og onsdag den 7. august 2019 begge dage kl. 11 - 11.30 og kl. 13 - 13.30 på Farvergården, Adelgade 15 i Ebeltoft.
De to omvisninger onsdag den 7. august er begge på tysk.
Gratis.

I efteråret optog UNESCO blåtrykket på listen over immateriel verdenskulturarv. Dvs. at blåtryk fremover anses for at være levende kulturarv; en teknik og færdighed, der skal beskyttes og bevares for eftertiden. Det ægte blåtryk, også kaldet reserveringstryk, udøves stadig i Tyskland, Østrig, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet.

”Men også de lokale farvere her på Farvergården i Ebeltoft har mestret og udført teknikken gennem omkring 100 år, ” fortæller konservator Carsten Korthauer.

Et levende vidnesbyrd
Håndværket blåtryk er i fare for at uddø, men det udøves dog stadig i Nord- og Mellemeuropa. På Farvergården i Ebeltoft er der tydelige spor efter, at farveren lavede blåtryk fra slutningen af 1700-tallet til omkring 1870. Blandt andet er der i museets samling bevaret et stort antal trykklodser.

”Blåfarveriet på Farvergården står den dag i dag som et levende vidnesbyrd om netop den del af farverhåndværket, ” fortæller ledende konservator Lone Petersen.

For mere information kontakt ledende konservator Lone Petersen på tlf. 2629 7177 eller på lp@museumoj.dk