Forkæl dig selv med bål, blomster og bevægelse!

En vaskeægte livsnyder-aften er på programmet, når Museum Østjylland og naturvejleder Anita Søholm nu frister med arrangementet Bål, blomster og bevægelse. Her går turen først ud i det blå på en naturskøn cykeltur med kulturhistoriske fortællinger. Senere på aftenen er der lidt godt til maven.

Anita Søholm, der er guide på turen, fortæller om den gamle Randers-Ryomgård-jernbane, om fortidens blomstrende industri i Pindstrup, om djævle i kirken og andet godt.
Efter cykelturen er der hygge med bål, kaffe og lækkerier – og så får du mulighed for at lave din egen økologiske morgenfrueblomstcreme!

Fyraftensarrangement: Bål, blomster og bevægelse torsdag den 27. juni 2019 kl. 17 - 20.30.
Mødested: Byparken i Pindstrup.
Billet 50 kr. inkl. smagsprøver og opskrifter.

Denne dejlige midsommeraften går cykelturen først ad banestien med udgangspunkt fra Byparken i Pindstrup. Undervejs er et par stop, hvor du kan puste ud og lytte til fortællinger om livet langs banestien i gamle dage.

”Vi cykler i alt 10-12 kilometer, men i behersket tempo, så alle kan være med. Og naturen er jo helt fantastisk lige nu. Så det er bare om at tage det praktiske tøj på, hoppe på jernhesten, cykle med og nyde det hele derude! ” opfordrer Anita Søholm, der har masser af spændende historier om egnen klar til cykelturen.

Jernbanen var drivkraften

Banestien mellem Allingåbro og Ryomgård følger det gamle banetracé på den for længst nedlagte Randers-Ryomgård jernbane. Banen var i drift fra 1876 til 1971, og med godstrafik mellem Randers og Pindstrup frem til 1993, og gennem hele perioden var jernbanen drivkraft for udviklingen på Djursland.

”Allingåbro og Ryomgård eksisterede ikke, før banen kom. Auning og Pindstrup ville næppe have fået deres nuværende størrelse, hvis det ikke havde været for Randers-Ryomgård Jernbane, ” pointerer Anita Søholm.

Pindstrup med masser af industri

Pindstrup er vokset op omkring en række virksomheder, der var baseret på tørv eller træ. Det hele startede i 1905, da driftige Johannes Faurschou la Cour kom til Pindstrup og etablerede tørveværker, briketfabrik, savværk, træuldsfabrik med mere.
Spånpladefabrikken Novopan er sidste skud på stammen. Det er byens og områdets største og vigtigste virksomhed.

Kirken Marie Magdalene

Cykelturen går også til landsbyen med det poetiske navn Marie Magdalene, der ligger smukt i en frodig ådal. Landsbyen er nok især kendt for sin stemningsfulde romanske landsbykirke. Inde i kirken er det dog ikke lutter idyl, der ses på væggene.

”Måske kender du udtrykket at “male fanden på væggen”. I Marie Magdalene Kirke vrimler det med djævle og hovedløse væsner, synd og fortabelse. Et blik ind i middelalderens tro og billedverden, ” fortæller Anita Søholm.

Aaah! Så skal du forkæles!

Tilbage i Byparken brygges smagfuld bålkaffe, brygget på friskristede bønner fra Mols Kafferisteri. Kaffen serveres sammen med lokale lækkerier: Chokolade fra Egens Overgaard, sandwich fra delikatessen i Menu, Rønde lavet med kød fra skovkvæget i Mols Bjerge og pesto fra Smag. Det hele skylles ned med en brus fra Ebeltoft Gårdbryggeri.
Dagens sluttes af i creme-værkstedet, hvor alle kan lave deres egen morgenfrueblomstcreme af økologiske råvarer fra Urtegården. Alle får et glas creme med hjem.

For mere information kontakt museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen på 5172 8055 eller jnp@museumoj.dk