Får endnu en chance for at nyde kagebord, musik og fortællinger

lokkede mange gæster i Kulturhuset i maj, da Museum Østjylland inviterede til historisk kaffebord med det hele.

Der bliver igen dækket op til hyggelig sammenkomst med kaffebord og kager, musik ved cellist Aksel Nielsen og korte fortællinger om de lokale konditorier, når Museum Østjylland inviterer til kagebord og 150-års fødselsdag i Kulturcaféen onsdag den 28. september.

Nu gentager museet succesen og inviterer igen til en eftermiddag med ikoniske kager og fortællinger om fortidens konditorier. Kagerne er lavet efter de originale opskrifter på forårslagkagen og Scholanderkagen. Lækkerierne serveres akkompagneret af musik for cello og af fortællinger om dengang, Randers havde konditorier med flødekager på rad.
Arrangementet sker i anledning af museets 150-års jubilæum og i samarbejde med Kulturcaféen. Det er entré.

De to kendte kager, forårslagkagen og Scholanderkagen, stammer fra de legendariske konditorier A.O. Hansen og Frk. Staugaard Damekonditori i Randers. Også byens store kogebogsforfatter den landskendte Frk. Jensen er repræsenteret denne eftermiddag med sprøde småkager og bløde boller på det fristende kagebord i Kulturcaféen.

Fødselsdagsfejring for alle sanser

”Vi ville gerne markere museets 150-års jubilæum med et anderledes arrangement, som talte til alle sanser. Det blev i foråret så stor en succes, at arrangementet lynhurtigt blev udsolgt. Det råder vi nu bod på med et ekstra arrangement af samme kaliber, ” forklarer arkivar Mathilde Storvang og overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen fra Museum Østjylland.

”Vi har både fokus på smagsoplevelsen, den historiske fortælling og det musikalske indslag, som tilsammen sætter dagens kaffegæster i den helt rigtige stemning. Alt er samlet omkring et flot opdækket fødselsdagsbord, og vi håber meget, at folk igen griber chancen for at opleve historiefortælling på en ny, sanselig måde! ”

Mens du nyder kaffe og kager, spiller cellist Aksel Nielsen, tidligere medlem af Randers Kammerorkester, og museets medarbejdere fortæller om dengang, da byens damer og herrer kunne nyde kaffe og kage på et af byens mange konditorier.

Damekonditori kun med frøkener

Hansine Staugaard var den første kvinde i Danmark, der tilbage i 1903 løste næringsbrev som konditor. I Frk. Staugaard Damekonditori arbejdede kun kvinder, og alle var frøkener.

”En enkel mandlig bagersvend søgte engang job på bageriet. Men da han under omvisningen satte spørgsmål ved, om det nu var nødvendigt at gøre de mange kageforme rene efter hver bagning, måtte han finde ansættelse et andet sted! Siden da var der kun kvinder ansat i Staugaards Damekonditori, ” smiler Hanne Schaumburg Sørensen.

Konditoriets specialitet var Scholanderkagen. Den var opkaldt efter den svenske sanger Sven Scholander, som frk. Staugaard havde hørt ved en viseaften i Håndværkerforeningen. Kagen indeholder både karamel, mandler og flødecreme.

Den berømte Forårslagkage

A.O. Hansens Konditori var opkaldt efter Anna Olivia Hansen, der i 1916 sammen med en bror, overtog bageriet efter deres mor. Konditoriet var især kendt uden for byens grænser for sin velsmagende Forårslagkage.

”Konditoriet lukkede altid først efter Randers Teaters sidste forestilling. Så kunne teaterets gæster lige nå at få en kop kaffe og et stykke lagkage, inden de skulle hjem og i seng, ” fortæller Mathilde Storvang, der glæder sig over, at så mange gæster igen får chancen for at nyder historiske kager, fortællinger og musik.

For mere information kontakt overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen på 2113 1793 eller på hss@museumoj.dk

Museum Østjylland har 150-års jubilæum i år. Det fejrer vi med masser af arrangementer, aktiviteter og udstillinger rundt i Randers for både børn og voksne. Følg løbende med på vores hjemmeside eller de sociale medier.