En aften med heksejagt, tortur og trolddom på Djursland

I 1600-tallet blussede bålene på Djursland. Trolddomsrygter havde spredt sig.

I kælderen på Kalø Slot blev tilståelser fremtvunget, og kvinder og mænd blev slæbt til landstinget for at få deres dom. Dette dramatiske og sandfærdige scenarie kan du høre meget mere om, når Syddjurs Bibliotek og Museum Østjylland inviterer til foredrag om hekseprocessernes blodige historie med et udpluk af de forskellige trolddomssager fra Djursland.

Foredrag: Heksejagt, tortur og trolddom på Djursland, torsdag den 10. oktober 2019 kl. 19 - 21 på Syddjurs Bibliotek, Skolevej 12 i Rønde.
Billet 50 kr. inkl. kaffe og kage.
Billetter købes på syddjursbibliotek.dk under ”Det sker”. 

Der er lagt op til en spændende, tankevækkende – og måske også makaber – aften, når historiker fra Museum Østjylland, Rune Clark, fortæller om trolddomsforfølgelserne på Djursland. Det handler om mennesker, der blev anklaget for forbrydelser, vi i dag ser som ren fantasi, men som for datidens dommere var dødsens alvorlige.

”Heksetroen har været i konstant udvikling gennem mange hundrede år. De europæiske hekseforfølgelser startede for alvor i slutningen af 1400-tallet, men forestillingen om trolddom havde teologer debatteret i århundreder, ” fortæller historiker Rune Clark og fortsætter:

 ”De danske trolddomsprocesser tog fart i 1617, og en af de første store trolddomssager fandt sted samme år på Djursland. Den begyndte med den trolddomsdømte Karen Andersdatter, der sad fængslet på Kalø. Her blev hun blev udsat for forhør og tortur, så hun kunne udpege andre troldkvinder, og det ledte til adskillige sager ved landstinget. ”

De jagtede troldfolk i nær og fjern

Foredraget dykker ned i en fremmed forestillingsverden med historier fra lokale omgivelser. Der var forskel på, hvordan gejstlighed, dommere og lokal befolkning forstod trolddom. Med udgangspunkt i dombøger, illustrationer og heksemanualer vil Rune Clark fortælle om årsagerne til heksetroen, og om hvorfor man jagtede troldfolk på Djursland og i Europa.

Højesteret fik nok

Heksejagterne på Djursland kulminerede med heksejægeren Jørgen Arenfeldt på Rugaard Slot. I 1680’erne lod han trolddomsanklagede pine og prøve for at skaffe tilståelser og udlæggelser på andre troldfolk. Men det blev også en af de sidste trolddomssager i landet, højesteret havde fået nok, og trolddomsprocessernes ophør var omsider nær.
Hør om alle disse spændende historier og få en kop kaffe og kage, når historiker Rune Clark fortæller og viser billeder på Rønde Bibliotek.

For mere information kontakt historiker og registrator Rune Thøgersen Clark på 2380 1752 eller på rfc@museumoj.dk